W Polsce sprzedawcy mają obowiązek informowania kupującego o pochodzeniu produktów. Niestety, bywa i tak, że zapewniają klientów o polskim pochodzeniu warzyw czy owoców, nawet jeśli rzeczywistość jest zupełnie inna. Warto więc samemu zbadać, skąd pochodzą dane smakołyki.
Czosnek polski – jak go rozpoznać?
- Czosnek od lokalnego rolnika nie prezentuje się tak idealnie jak ten sprowadzany z dalekich krajów.
- Chiński czosnek jest przede wszystkim perfekcyjnie biały, bez skaz, a do tego sporo większy od czosnku uprawianego w Polsce.
- Polski czosnek nie ma regularnego kształtu.
- Polski czosnek najczęściej ma zabarwienie lekko fioletowe lub jasnoróżowe.
- Czosnek z rodzimego poletka ma często resztki korzeni.
- Chiński czosnek różni się też smakiem – jest mniej ostry i nie piecze.
- Chiński czosnek jest łatwy w obróbce, obiera się go raczej bez problemu. Niestety, pozostawiony dłużej – pleśnieje, podczas gdy ten polski zaczyna kiełkować!
Czosnek – na co pomoże?
Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Z powodzeniem można go zakisić, zrobić z niego syrop czy nalewkę. Swoje właściwości bakteriobójcze zawdzięcza allicynie. Czosnek zawiera także magnez, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A, potas, selen, flawonoidy, olejki eteryczne. Spożywanie czosnku wspiera walkę z infekcjami dróg oddechowych – łagodzi kaszel, zmniejsza ból gardła, udrażnia drogi oddechowe, ułatwia odkrztuszanie.
Działanie czosnku:
- antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe,
- przeciwzakrzepowe,
- obniżanie ciśnienia tętniczego,
- regulowanie poziomu cukru we krwi,
- zwiększanie wydzielania żółci,
- ułatwianie trawienia,
- zwalczanie pasożytów
- niszczenie wolnych rodników.
Pyszna pasta z pieczonego czosnku
Przepis za misamocy.pl
Składniki:
- 5 dużych główek czosnku,
- sól,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z cytryny do smaku,
- 1 łyżeczka sproszkowanej wędzonej papryki,
- świeże zioła do posypania.
Wykonanie: piekarnik nagrzewamy do 240 stopni Celsjusza i pieczemy całe główki czosnku przez około 30 minut. Czosnek przestudzamy i delikatnie obieramy z łupiny. Do obranego czosnku dodajemy oliwę, przyprawy i całość rozgniatamy widelcem. Na koniec posypujemy świeżymi ziołami. Pasta idealnie pasuje do świeżego pieczywa lub jako dodatek do dań głównych
Oprac. Angelika Drygas
fot. envato elements