StoryEditorPasta z pieczonego czosnku

Jak odróżnić chiński czosnek od polskiego?

08.11.2023., 10:00h
Sezon na czosnek w pełni. Nic dziwnego, że kupujemy go więcej. Aby wykorzystać wszystkie jego prolecznicze właściwości, warto wybierać produkt rodzimy. Jak rozpoznać ten właściwy od importowanego?

W Polsce sprzedawcy mają obowiązek informowania kupującego o pochodzeniu produktów. Niestety, bywa i tak, że zapewniają klientów o polskim pochodzeniu warzyw czy owoców, nawet jeśli rzeczywistość jest zupełnie inna. Warto więc samemu zbadać, skąd pochodzą dane smakołyki.

Czosnek polski – jak go rozpoznać?

  • Czosnek od lokalnego rolnika nie prezentuje się tak idealnie jak ten sprowadzany z dalekich krajów.
  • Chiński czosnek jest przede wszystkim perfekcyjnie biały, bez skaz, a do tego sporo większy od czosnku uprawianego w Polsce.
  • Polski czosnek nie ma regularnego kształtu.
  • Polski czosnek najczęściej ma zabarwienie lekko fioletowe lub jasnoróżowe.
  • Czosnek z rodzimego poletka ma często resztki korzeni.
  • Chiński czosnek różni się też smakiem – jest mniej ostry i nie piecze.
  • Chiński czosnek jest łatwy w obróbce, obiera się go raczej bez problemu. Niestety, pozostawiony dłużej – pleśnieje, podczas gdy ten polski zaczyna kiełkować!

Czosnek – na co pomoże?

Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Z powodzeniem można go zakisić, zrobić z niego syrop czy nalewkę. Swoje właściwości bakteriobójcze zawdzięcza allicynie. Czosnek zawiera także magnez, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A, potas, selen, flawonoidy, olejki eteryczne. Spożywanie czosnku wspiera walkę z infekcjami dróg oddechowych – łagodzi kaszel, zmniejsza ból gardła, udrażnia drogi oddechowe, ułatwia odkrztuszanie.

Działanie czosnku:

  • antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe,
  • przeciwzakrzepowe,
  • obniżanie ciśnienia tętniczego,
  • regulowanie poziomu cukru we krwi,
  • zwiększanie wydzielania żółci,
  • ułatwianie trawienia,
  • zwalczanie pasożytów
  • niszczenie wolnych rodników.

image
Na odporność

Nalewka z czosnku – idealna na jesień. Jak ją przyrządzić?

Pyszna pasta z pieczonego czosnku

Przepis za misamocy.pl

Składniki:

  • 5 dużych główek czosnku,
  • sól,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z cytryny do smaku,
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wędzonej papryki,
  • świeże zioła do posypania.

Wykonanie: piekarnik nagrzewamy do 240 stopni Celsjusza i pieczemy całe główki czosnku przez około 30 minut. Czosnek przestudzamy i delikatnie obieramy z łupiny. Do obranego czosnku dodajemy oliwę, przyprawy i całość rozgniatamy widelcem. Na koniec posypujemy świeżymi ziołami. Pasta idealnie pasuje do świeżego pieczywa lub jako dodatek do dań głównych

Oprac. Angelika Drygas

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. maj 2024 01:18