Suszone grzybki mają niepowtarzalny aromat. Najlepiej użyć ich w zupie, bigosie, czy aromatycznym sosie. Nadadzą się także do marynat, wystarczy wykorzystać octową zalewę i gotowe!
Przygotowanie grzybów do suszenia w piekarniku
Aby grzyby dobrze się ususzyły, muszą być spełnione konkretne warunki. W przeciwnym razie mogą zgnić lub spleśnieć. Dlatego w pierwszej kolejności rozkładamy na gazetę wszystkie grzyby i sprawdzamy, czy na pewno nie są trujące. Odrzucamy okazy uszkodzone i nieświeże, zostawiamy je na jakiś czas, aby usunąć z nich wilgoć. Gdy grzyby obeschną, należy je oczyścić, najlepiej miotełką, pędzlem lub ewentualnie lekko wilgotną szmatką. Te uporczywe zabrudzenia odkrawamy za pomocą nożyka. Dopiero tak przygotowane grzyby nadają się do krojenia na mniejsze kawałki, ok. 1 cm.
Suszenie z termoobiegiem czy bez?
Grzyby układamy w ten sposób, aby się nie stykały. Warto wykorzystać termoobieg, ponieważ wentylator zapewni stały dostęp powietrza, które przyspieszy cały proces. Można wykorzystać kilka poziomów piekarnika i pokusić się o lekkie uchylenie drzwi urządzenia. Uwaga! Grzyby można także rozłożyć na ruszcie, ale wtedy podkładamy blachę, bo podczas suszenia skurczą się i mogą spaść. Do suszenia nada się także blacha wyłożona papierem do pieczenia.
W jakiej temperaturze najlepiej suszyć grzyby w piekarniku?
Idealna temperatura oscyluje w granicach 40-50 stopni, suszące się grzyby dobrze jest co pewien czas przemieszać, a nawet przewrócić.
Jak długo suszymy grzyby w piekarniku?
Wszystko zależy od ich wielkości, najczęściej po 5 godzinach można zakończyć cały proces, ale zdarza się, że niektóre okazy trzeba suszyć przez około 8 godzin. Prawidłowo wysuszony grzyb jest elastyczny, ładnie pachnie, ma jasny kolor. Trudniej go złamać.
Gdzie przechowujemy ususzone grzyby?
Ważne, aby pojemniki były szczelnie zamykane. W ten sposób zachowamy aromat i smak grzybów. Jeśli umieścimy je w słoikach, należy przechować je z dala od dostępu światła. Nie ma przeciwskazań, aby poczekały na konsumpcję w metalowych lub drewnianych pojemnikach.
Jak przygotować zalewę do marynowanych grzybów?
Do garnka wlewamy 3 szklanki wody, wsypujemy 3 płaskie łyżki cukru, dodajemy dwa liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego, łyżkę gorczycy. Całość zagotowujemy, a następnie zmniejszamy moc palnika i wlewamy około 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%. Po chwili gotowania zdejmujemy garnek z palnika. Zalewę można wzbogacić, dodając kilka ząbków czosnku, chili lub pokrojoną cebulę.
Angelika Drygas
Fot envato elements