StoryEditorKoniecznie zobacz!

Proste triki na to, by jajka nie pękały podczas gotowania

Kiedy szykujemy wielkanocne śniadanie lub pisanki, bez wątpienia potrzebne są nam ugotowane jajka w idealnym stanie. Bardzo często w tej sytuacji zdarza się, że jak na złość jajka pękają podczas gotowania! Jak uniknąć tej kuchennej wpadki?

Dlaczego jajka są symbolem Wielkanocy? 

Tradycyjnie Wielkanoc kojarzy nam się z jajkami. Goszczą one wówczas w wyjątkowej obfitości w naszych koszyczkach oraz na stołach. Przygotowujemy je jako dodatek do żurku, przystawkę oraz w formie pisanek

Przeczytaj także: Jak zrobić naturalne i zaskakujące pisanki na Wielkanoc? 

Jajka są tak bardzo obecne podczas Wielkanocy dlatego, że uchodzą za symbol nowego życia i odrodzenia, a zatem zjawisk, które są ściśle związane z tymi świętami. Chrześcijanie traktują jajka jako znak zwycięstwa życia nad śmiercią, co wiąże się z historią zmartwychwstania Chrystusa. 

Przeczytaj także: Święta bez jajek – jak przygotować Wielkanoc w wersji wege? 

Dlaczego jajka pękają podczas gotowania? 

Najczęstszą przyczyną, dla której jajka pękają w trakcie gotowania, jest zbyt duża różnica temperatur. Jeżeli do garnka z gorącą wodą włożymy jajka prosto z lodówki, jest bardzo prawdopodobne, że doznają pewnego rodzaju szoku termicznego i pękną. Wówczas możemy pożegnać się z idealnym kształtem! 

Przeczytaj także: Pomysły na faszerowane jajka – 3 przepisy, którym nikt nie oprze się w Wielkanoc! 

Aby uniknąć tej kuchennej wpadki, warto wyjąć jajka z lodówki z większym wyprzedzeniem, by zdążyły przyjąć temperaturę pokojową zanim włożymy je do ciepłej wody. 

Co zrobić, żeby jajka nie pękły przy gotowaniu? 

Inny sposób na uniknięcie pękających podczas gotowania jajek to zakwaszenie wody. Do płynu, w którym będą gotowane, wystarczy dodać łyżeczkę octu lub soku z cytryny. Idealny kształt skorupek ocali również łyżeczka soli, dodana do wody. Jednak jeśli sytuacja jest podbramkowa, bo w świątecznym chaosie zapomnieliśmy wyjąć jajka z lodówki, można skorzystać z triku szefów kuchni i nakłuć je igłą lub pinezką na czubku. Białko nie wypłynie przez tak małą dziurkę, możliwy będzie za to przepływ powietrza, który uchroni skorupkę przed pęknięciem. 

Jak odpowiednio schłodzić ugotowane jajka? 

Doświadczone gospodynie domowe wiedzą, że ugotowane na twardo jajka trzeba jak najszybciej schłodzić, by zatrzymać proces gotowania. Jak to zrobić, by skorupka nie pękła na ostatniej prostej? Również w tym przypadku warto zadbać stopniową zmianę temperatury. Lepiej nie wylewać wrzątku i nie zalewać jajek lodowatą wodą, ale zamiast tego mieszać je, by otrzymać letnią temperaturę. 

Jak obierać jajka, żeby były idealne? 

Czasami zdarza się, że choć jajka wyjdą z gotowania w idealnym stanie, obieranie jest tak uciążliwe, że przypadkiem usuwamy skorupkę wraz z białkiem. By tego uniknąć, lepiej wybrać nieco starsze jaja, nie takie wprost od kury - oczywiście wciąż muszą być świeże! Dobrze jest także obierać jajka jak najszybciej po ugotowaniu, gdy tylko przestaną parzyć ręce. Im dłużej będziemy czekać, tym bardziej prawdopodobne, że podczas obierania skorupka będzie trudniej schodzić i może uszkodzić białko. 

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 15:56