StoryEditorSzybkie przekąski

3 pomysły na paluchy z ciasta – oryginalne przekąski za grosze

Paluchy z ciasta to wspaniała przekąska: kosztują niewiele, można je zrobić z użyciem półproduktów i mają niemal nieskończoną liczbę wariantów. Dziś proponujemy trzy opcje - którą z nich wybierzesz dla siebie?

Paluchy z ciasta z domowym pesto 

Składniki

  • 1 jajko 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 1 ząbek czosnku  
  • 4 łyżki oliwy 
  • 20 g orzechów nerkowca  
  • 100 g sera typu grana padano 
  • 1 pęczek świeżej bazylii 
  • sól, pieprz 
  • sezam do posypania 

Przygotowanie

Ser zetrzyj na tarce, bazylię opłucz i posiekaj grubo. Umieść w naczyniu do blendowania bazylię, ser, czosnek i orzechy, wlej oliwę i zmiksuj na gładką, kremową masę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Rozłóż ciasto francuskie i posmaruj cały arkusz warstwą pesto. Pokrój na paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek skręć w spiralę i ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Piecz 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. 

Przeczytaj także: Szukasz pomysłu na ciekawe śniadanie? Wypróbuj ciasto francuskie z jajkiem sadzonym!

image
FOTO: Envato Elements

Paluchy z ciasta a la pizza 

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 100 g passaty pomidorowej 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 100 g sera typu parmezan 
  • 0,5 łyżeczki oregano 
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii 
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 
  • oliwa do smażenia 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Na oliwie podsmaż posiekany czosnek. Gdy się zarumieni, wlej passatę pomidorową i dodaj przyprawy: oregano, bazylię i paprykę. Podgrzewaj na niedużym ogniu przez 15 minut, na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Ser zetrzyj na tarce. Ciasto francuskie rozłóż i posmaruj sosem pomidorowym, posyp serem. Złóż arkusz wzdłuż na pół i potnij na paski. Skręć je w sprężynki i układaj na blasze do pieczenia. Piecz w temperaturze 220 stopni przez około 15-20 minut.

Przeczytaj także: Przepis na curry z dyni, które rozgrzeje w jesienny dzień

image
FOTO: Envato Elements
 

Serowe paluchy z ciasta drożdżowego 

Składniki

  • 450 g mąki pszennej 
  • 5 g drożdży 
  • 1 szklanka mleka 
  • 10 ml oliwy 
  • 80 g sera gouda 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 

Przygotowanie

Drożdże pokrusz, zalej ciepłym mlekiem, wsyp 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Gdy zaczyn ruszy, połącz go z mąką, oliwą i szczyptą soli. Zacznij wyrabiać ciasto – powinno być elastyczne i napowietrzone. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. Po tym czasie ponownie je zagnieć i rozwałkuj na grubość mniej więcej 1 cm. Potnij na paski. Każdy pasek skręć wokół własnej osi i posyp grubo startym serem. Piecz w 220 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.

Przeczytaj także: Niezawodny przepis na domowe rogaliki drożdżowe z dżemem

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. listopad 2024 11:28