Spis treści:
- Sałatka z komosy ryżowej z warzywami
- Pełnoziarnista tortilla z kurczakiem
- Frittata z warzywami i fetą
Sałatka z komosy ryżowej z warzywami
Składniki:
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 czerwona papryka
- 1 ogórek
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych
- 1 awokado
- garść szpinaku
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Komosę ryżową ugotuj według przepisu na opakowaniu i wystudź. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Ogórka umyj i również pokrój w kostkę. Umyte pomidorki koktajlowe podziel na połówki. Z awokado usuń pestkę i pokrój je w kostkę. Szpinak opłucz. Połącz wszystkie warzywa, dodaj ciecierzycę i komosę. Dopraw sokiem z cytryny, oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem do smaku.
Przeczytaj także: 5 pomysłów na proteinowe śniadania dla każdego
Pełnoziarnista tortilla z kurczakiem
Składniki:
- 2 pełnoziarniste tortille
- 1 filet z kurczaka
- 4 łyżki hummusu
- garść szpinaku
- 1 ogórek
- 1 czerwona papryka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Filet z kurczaka przypraw w ulubiony sposób i zgrilluj lub upiecz. Wystudź, a następnie pokrój w plastry. Tortille posmaruj hummusem, na każdej ułóż nieco opłukanego szpinaku, kilka plastrów ogórka oraz paski papryki. Dodaj pokrojonego kurczaka, dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby. Dokładnie zwiń wrapy, podawaj przekrojone na pół.
Przeczytaj także: Dwa przepisy na wytrawną sałatkę ze śliwkami
Frittata z warzywami i fetą
Składniki:
- 6 jajek
- 100 g sera feta
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 szklanka pomidorów koktajlowych
- 1 cebula
- 2 garście szpinaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Oliwę rozgrzej na patelni, podsmaż cebulę przez kilka minut. Następnie dodaj pokrojoną w plastry cukinię i paprykę pokrojoną w kostkę lub paski. Smaż przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj opłukany szpinak i pokrojone na połówki pomidorki, podsmażaj kolejne 2-3 minuty. Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem, dopraw solą oraz pieprzem. Warzywa na patelni zalej jajkami i posyp pokruszonym serem feta. Zmniejsz ogień i smaż przez 5 minut. Po tym czasie wstaw patelnię do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 10 minut, by jajka się ścięły. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Przeczytaj także: Domowa pasta paprykowa do kanapek na 3 sposoby
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements