StoryEditorWysokobiałkowe dania

3 przepisy na proteinowy lunch, który zabierzesz do pracy!

W zdrowej diecie ważne jest, aby dostarczać organizmowi solidne porcje białka w każdym posiłku. Niezależnie od tego, czy dużo się ruszasz, czy chcesz zrzucić kilka kilogramów, przepisy na proteinowy lunch są dla ciebie! Które z tych dań przygotujesz?

Spis treści:

Sałatka z komosy ryżowej z warzywami 

Składniki

  • 1 szklanka komosy ryżowej 
  • 1 puszka ciecierzycy  
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 ogórek 
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych 
  • 1 awokado 
  • garść szpinaku 
  • sok z 1 cytryny 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Komosę ryżową ugotuj według przepisu na opakowaniu i wystudź. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Ogórka umyj i również pokrój w kostkę. Umyte pomidorki koktajlowe podziel na połówki. Z awokado usuń pestkę i pokrój je w kostkę. Szpinak opłucz. Połącz wszystkie warzywa, dodaj ciecierzycę i komosę. Dopraw sokiem z cytryny, oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem do smaku. 

Przeczytaj także: 5 pomysłów na proteinowe śniadania dla każdego

image
FOTO: Envato Elements

Pełnoziarnista tortilla z kurczakiem 

Składniki

  • 2 pełnoziarniste tortille 
  • 1 filet z kurczaka  
  • 4 łyżki hummusu 
  • garść szpinaku 
  • 1 ogórek 
  • 1 czerwona papryka 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Filet z kurczaka przypraw w ulubiony sposób i zgrilluj lub upiecz. Wystudź, a następnie pokrój w plastry. Tortille posmaruj hummusem, na każdej ułóż nieco opłukanego szpinaku, kilka plastrów ogórka oraz paski papryki. Dodaj pokrojonego kurczaka, dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby. Dokładnie zwiń wrapy, podawaj przekrojone na pół. 

Przeczytaj także: Dwa przepisy na wytrawną sałatkę ze śliwkami

image
FOTO: Envato Elements

Frittata z warzywami i fetą 

Składniki

  • 6 jajek 
  • 100 g sera feta 
  • 1 cukinia 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 szklanka pomidorów koktajlowych 
  • 1 cebula 
  • 2 garście szpinaku 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Oliwę rozgrzej na patelni, podsmaż cebulę przez kilka minut. Następnie dodaj pokrojoną w plastry cukinię i paprykę pokrojoną w kostkę lub paski. Smaż przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj opłukany szpinak i pokrojone na połówki pomidorki, podsmażaj kolejne 2-3 minuty. Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem, dopraw solą oraz pieprzem. Warzywa na patelni zalej jajkami i posyp pokruszonym serem feta. Zmniejsz ogień i smaż przez 5 minut. Po tym czasie wstaw patelnię do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 10 minut, by jajka się ścięły. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Przeczytaj także: Domowa pasta paprykowa do kanapek na 3 sposoby

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
15. wrzesień 2024 19:07