Spis treści:
Co to jest jedzenie na pocieszenie?
Jedzenie na pocieszenie, po angielsku nazwane “comfort food”, to dania, które sprawiają nam radość. Mają nie tylko sprawić, że nie będziemy głodni, ale też podnieść na duchu lub poprawić humor. Dla każdego coś innego może być potrawą na pocieszenie: czasem są to smaki dzieciństwa, innym razem coś słodkiego. W wydaniu amerykańskim łączy je to, że zazwyczaj są dosyć tłuste, więc lepiej, by nie stanowiły podstawy jadłospisu.
Przeczytaj także: Rozpieść się tej jesieni i przygotuj naleśniki z czekoladową niespodzianką
Co to jest mac’n’cheese?
Danie mac’n’cheese po polsku to po prostu makaron z serem. Chodzi o danie, przygotowywane ze sporą ilością sera oraz dodatkiem masła. Bez wątpienia nie jest to dietetyczna potrawa, jest jednak szybka i sycąca, a w USA dodatkowo kojarzy się z domowym gotowaniem. Warto ją przygotować zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy mamy ochotę na coś konkretnego na obiad.
Przeczytaj także: Przepis na szybką zapiekankę makaronową z kurczakiem i warzywami
Przepis na amerykański makaron z serem
Składniki:
- 250 g makaronu typu kolanka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki startego sera cheddar (można użyć także innych serów, np. gouda, mozzarella)
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, by był al dente. W tym czasie w rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i mieszaj około 2 minuty, by powstała zasmażka. Do zasmażki powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając. Gotuj na średnim ogniu przez około 5-7 minut, by całość zgęstniała. Po tym czasie zmniejsz ogień i wsyp starty ser - może to być jeden typ lub mieszanka kilku różnych serów. Dopraw solą, piepzem i gałką muszkatołową, wymieszaj. Połącz ugotowany makaron z sosem, dokładnie mieszając. Opcjonalnie możesz przełożyć makaron do naczynia żaroodpornego, posypać serem lub bułką tartą i zapiec. Mac’n’cheese koniecznie podawaj na ciepło.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements