StoryEditorDomowe pieczywo

Chleb na liściu: co to jest i jak go upiec?

Domowy chleb to prawdziwy przysmak, którego wielu z nas sobie nie odmawia! Jego samodzielne przygotowanie wymaga wprawy, jednak pieczenie chleba szybko staje się pasją. Jeśli chcesz eksperymentować, wypróbuj przepis na chleb na liściu!

Spis treści:

Co to jest chleb na liściu? 

Chleb na liściu nie jest enigmatycznym zjawiskiem. Jego nazwa tłumaczy prawie wszystko. Chodzi o bochenki chleba, które przed włożeniem do piekarnika kładzie się na świeżych liściach. Można także wyłożyć nimi blaszkę do pieczenia.

Przeczytaj także: Jak upiec chleb bez mąki?

Po co piec chleb na liściu zamiast zwykłego? 

Jeżeli zastanawiasz się, po co utrudniać sobie zadanie i piec chleb na liściu zamiast zwykłego bochenka, spieszymy z odpowiedzią! Warto zacząć od strony praktycznej. Chleb na liściu nie przypali się od spodu. Łatwiej będzie go także wyciągnąć z foremki. To jednak nie wszystko! Taki wypiek będzie wilgotny - jeżeli masz problem ze zbyt suchym chlebem, to może być rozwiązanie dla ciebie. Liście wpłyną również na jego smak. W zależności od tego, jakich użyjesz, uzyskasz inny efekt! 

Przeczytaj także: Domowe bułeczki z gyrosem: przekąska na piknik i do pracy

Na jakich liściach można piec chleb? 

Niezależnie od tego, jaki chleb lubisz najbardziej, możesz spróbować przygotować go w wersji pieczonej na liściu. Pamiętaj jednak, że dodatek zmieni nieco smak - jeżeli nie lubisz np. posmaku chrzanu, lepiej wybierz inną roślinę. 

Do pieczenia chleba na liściu można użyć: 

  • kapusty, 
  • chrzanu, 
  • tataraku, 
  • klonu, 
  • łopianu, 
  • winogron, 
  • porzeczki, 
  • róży, 
  • dębu, 
  • chmielu, 
  • wiśni. 

Jak przygotować liście do pieczenia chleba? 

Liście do pieczenia chleba należy zbierać z drzew, które znajdują się z dala od ruchliwych dróg. Po przyniesieniu ich do domu należy je dokładnie umyć, a następnie delikatnie osuszyć, by mieć pewność, że żadne zanieczyszczenia nie trafią na chleb. Liści potrzeba tyle, by zakryły spód bochenka. 

Przeczytaj także: 3 przepisy na najlepszy chleb na zakwasie

Przepis na chleb drożdżowy na liściu 

Składniki

  • 150 g mąki 
  • 150 ml letniej wody 
  • szczypta suszonych drożdży 
  • 280 ml ciepłej wody 
  • 2 g suszonych drożdży 
  • 400 g mąki pszennej 
  • 50 g mąki żytniej 
  • 10 g soli 
  • 4 duże liście kapusty 

Przygotowanie

Dzień przed pieczeniem chleba przygotuj zaczyn: połącz mąkę, letnią wodę i szczyptę drożdży. Wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na całą noc. Następnego dnia do dużej miski wlej 280 ml ciepłej wody, 2 g drożdży oraz zaczyn. Delikatnie wymieszaj. Wsyp mąkę oraz sól. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Przykryj i odstaw na godzinę. Po tym czasie ponownie zagnieć i odstaw. Wyrośnięte ciasto obsyp mąką i przełóż do naczynia, wyłożonego liśćmi kapusty. Możesz także podzielić je na pół i uformować dwa bochenki. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut. Po tym czasie piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 30-40 minut, aż chleb stanie się rumiany.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. wrzesień 2024 21:20