Spis treści:
- Co to jest chleb na liściu?
- Po co piec chleb na liściu zamiast zwykłego?
- Na jakich liściach można piec chleb?
- Jak przygotować liście do pieczenia chleba?
- Przepis na chleb drożdżowy na liściu
Co to jest chleb na liściu?
Chleb na liściu nie jest enigmatycznym zjawiskiem. Jego nazwa tłumaczy prawie wszystko. Chodzi o bochenki chleba, które przed włożeniem do piekarnika kładzie się na świeżych liściach. Można także wyłożyć nimi blaszkę do pieczenia.
Przeczytaj także: Jak upiec chleb bez mąki?
Po co piec chleb na liściu zamiast zwykłego?
Jeżeli zastanawiasz się, po co utrudniać sobie zadanie i piec chleb na liściu zamiast zwykłego bochenka, spieszymy z odpowiedzią! Warto zacząć od strony praktycznej. Chleb na liściu nie przypali się od spodu. Łatwiej będzie go także wyciągnąć z foremki. To jednak nie wszystko! Taki wypiek będzie wilgotny - jeżeli masz problem ze zbyt suchym chlebem, to może być rozwiązanie dla ciebie. Liście wpłyną również na jego smak. W zależności od tego, jakich użyjesz, uzyskasz inny efekt!
Przeczytaj także: Domowe bułeczki z gyrosem: przekąska na piknik i do pracy
Na jakich liściach można piec chleb?
Niezależnie od tego, jaki chleb lubisz najbardziej, możesz spróbować przygotować go w wersji pieczonej na liściu. Pamiętaj jednak, że dodatek zmieni nieco smak - jeżeli nie lubisz np. posmaku chrzanu, lepiej wybierz inną roślinę.
Do pieczenia chleba na liściu można użyć:
- kapusty,
- chrzanu,
- tataraku,
- klonu,
- łopianu,
- winogron,
- porzeczki,
- róży,
- dębu,
- chmielu,
- wiśni.
Jak przygotować liście do pieczenia chleba?
Liście do pieczenia chleba należy zbierać z drzew, które znajdują się z dala od ruchliwych dróg. Po przyniesieniu ich do domu należy je dokładnie umyć, a następnie delikatnie osuszyć, by mieć pewność, że żadne zanieczyszczenia nie trafią na chleb. Liści potrzeba tyle, by zakryły spód bochenka.
Przeczytaj także: 3 przepisy na najlepszy chleb na zakwasie
Przepis na chleb drożdżowy na liściu
Składniki:
- 150 g mąki
- 150 ml letniej wody
- szczypta suszonych drożdży
- 280 ml ciepłej wody
- 2 g suszonych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 50 g mąki żytniej
- 10 g soli
- 4 duże liście kapusty
Przygotowanie:
Dzień przed pieczeniem chleba przygotuj zaczyn: połącz mąkę, letnią wodę i szczyptę drożdży. Wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na całą noc. Następnego dnia do dużej miski wlej 280 ml ciepłej wody, 2 g drożdży oraz zaczyn. Delikatnie wymieszaj. Wsyp mąkę oraz sól. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Przykryj i odstaw na godzinę. Po tym czasie ponownie zagnieć i odstaw. Wyrośnięte ciasto obsyp mąką i przełóż do naczynia, wyłożonego liśćmi kapusty. Możesz także podzielić je na pół i uformować dwa bochenki. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut. Po tym czasie piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 30-40 minut, aż chleb stanie się rumiany.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements