Jak wynika z danych GUS, średnie miesięczne spożycie pieczywa na 1 osobę w 2022 roku wyniosło 2,5 kg! To sporo. Rynek piekarniczy ma się dobrze – co widać na sklepowych półkach. Rodzajów chleba jest naprawdę dużo – każdy znajdzie coś dla siebie. W Polsce spożywanie chleba to swojego rodzaju religia. To produkt, który jest podstawowym elementem diety.
Chleb w Polsce – wyniki badań
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) kontrolowała polskie chleby, które możemy znaleźć na półkach sklepowych – bochenki były wypieczone zgodnie ze sztuką – ich wygląd, smak, zapach i właściwości fizykochemiczne były bez zarzutu.
Polski chleb – duża różnorodność
W Polsce najpopularniejszy jest chleb pszenny, żytni lub mieszany (pszenno-żytni, żytnio-pszenny). Chodliwe są bochenki z dodatkiem nasion, ziaren, innych ciekawych elementów, jak: sezam, pestki dyni, słonecznika, czarnuszka, miód.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wychwyciła nieprawidłowości w przypadku znakowania pieczywa
Uchybienia w znakowaniu dotyczyły od 28,0 % do 39,9 % skontrolowanych partii pieczywa (II kw. 2015 r. – 39,9 %, I kw. 2017 r. – 30,2 %, III kw. 2018 r. – 32,3 %, II kw. 2019 r. – 28,0 %, I kw. 2020 r. – 28,8 %).
Złe oznaczenia dotyczą:
- nieprawidłowego nazewnictwa lub użycia nazw fantazyjnych, jak: „chleb zwykły”, „chleb firmowy”, „chleb natura”, „chleb wieloziarnisty”, bez odniesienia do rodzaju pieczywa ze względu na użytą mąkę;
- nazwy pieczywa nieadekwatnej do składu, np.,,chleb graham", gdy mąka graham nie występowała w składzie;
- używania nazw typu: „wiejski”, „tradycyjny”, „swojski” w produktach powstałych z wysoko przetworzonych składników i zawierającym substancje dodatkowe;
- niepełnych etykiet – brak uwypuklenia alergenów za pomocą czcionki, stylu, tła;
- pominięcia w składzie użytych substancji dodatkowych.
Aby konsument mógł świadomie wybrać pieczywo, powinien mieć dostęp do pełnej wiedzy o jego składnikach. Dobry chleb można też rozpoznać:
- czym cięższy chleb, tym lepszy – powinien być zbity i nie może kruszyć się;
- wybieramy pieczywo o jak najkrótszym składzie – do wypieku potrzeba mąki, wody, soli i drożdży lub zakwasu; warto zwracać uwagę na procenty i nie kupować chleba, np. jaglanego, który zawiera 1 procent mąki jaglanej;
- chleb pszenny powinien mieć złociste zabarwienie, inne kolory mogą świadczyć o dodatku karmelu;
- skórka powinna być twarda, gruba i popękana; można nacisnąć na chleb – jeśli wróci do pierwotnej postaci, jest dobrej jakości;
- pieczywo wypiekane z wysokiej jakości składników nadaje się do spożycia przez co najmniej tydzień.
Pamiętajmy, aby zwracać uwagę na alergeny i dodatki – pieczywo pieczywu jest nierówne.
Oprac. Angelika Drygas
Fot. envato elements
Źródło: gov.pl