Spis treści:
- Jakie supermoce dla zdrowia ma czarna porzeczka?
- Jak wykorzystać liście porzeczek?
- Czy istnieją słodkie czarne porzeczki?
- Przepis na sałatkę z cukinią i porzeczką
Jakie supermoce dla zdrowia ma czarna porzeczka?
Czarna porzeczka to niepozorny owoc, ale za jego zjedzenie organizm podziękuje nam o każdej porze roku! Wszystko dlatego, że stanowi on prawdziwą bombę zdrowotną. W czarnej porzeczce znajdziemy dużo witaminy C, która korzystnie wpływa na odporność. Nie brak w niej również potasu, wzmacniającego mięśnie oraz układ nerwowy. Swój charakterystyczny ciemny kolor porzeczki zawdzięczają antocjanom, które odpowiedzialne są również za poprawę widzenia i ochronę przed nadciśnieniem. Kolejne cenne związki zawarte w tych owocach to polifenole: one też wpłyną korzystnie na pracę układu krążenia, obniżą cholesterol, wyregulują poziom glukozy a do tego działają przeciwzapalnie i poprawiają pamięć. Jak widać, porzeczki wspierają niemal na cały organizm!
Przeczytaj także: Trik sprzed lat na zagęszczenie dżemu. Zapomnij o żelfixach!
Jak wykorzystać liście porzeczek?
Liście czarnej porzeczki nie są jadalne. Mimo to, mają różne praktyczne zastosowania! Wykorzystywano je w medycynie ludowej jako środek na ukąszenia owadów. Miłośnicy ogórków kiszonych doskonale wiedzą, że wystarczy kilka liści porzeczki w słoiku z ulubionym przetworem, by pogłębić jego smak. Zastosowanie dla tej części rośliny znajdują także fani domowego chleba, piekąc go na liściach porzeczki.
Przeczytaj także: Ogórki kiszone i małosolne na 3 ciekawe sposoby
Czy istnieją słodkie czarne porzeczki?
Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich, którzy chcieliby korzystać z dobrodziejstw czarnej porzeczki, ale nie mogą znieść jej kwaskowego smaku. Istnieją słodsze odmiany tego owocu! Należy do nich na przykład deserowa czarna porzeczka “Bona”. Wyróżnia się nie tylko smakiem, ale też rozmiarem: porzeczki są większe. Można zbierać je ręcznie, a po zbiorze dłużej nadają się do spożycia niż odmiany tradycyjne.
Przeczytaj także: Sezon na domowe soki z owoców: wiśniowy, porzeczkowy, czereśniowy
Przepis na sałatkę z cukinią i porzeczką
Składniki:
- 200 g miksu sałat
- 1 garść rukoli
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 150 g czarnej porzeczki
- garść grzanek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinię umyj, odetnij końcówkę i pokrój warzywo w plasterki. Jeżeli cukinia jest spora, przetnij ją dodatkowo wzdłuż na pół. Podsmaż na patelni grillowej przez kilka minut. Przełóż do miski. Dodaj umyty miks sałat oraz rukolę. Na patelni podpraż pestki słonecznika. Dodaj do naczynia, posyp umytymi czarnymi porzeczkami i polej olejem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements