Spis treści:
Nocna owsianka – co to jest?
Nocna owsianka to danie, które pozwoli zapanować nad porannym chaosem. Jeżeli nie lubisz szykować owsianki, gdyż zabiera ci zbyt dużo czasu z rana, ten przepis jest dla ciebie! Nocna wersja tej zdrowej przekąski opiera się na tym, że przygotowuje się ją wieczór wcześniej i zostawia na kilka godzin w lodówce. Wówczas płatki owsiane zmiękną pod wpływem mleka, wody, napoju roślinnego lub jogurtu, w zależności od tego, co zechcemy do nich dodać. Jak najbardziej wskazane są także orzechy, nasiona, owoce oraz inne ulubione dodatki!
Przeczytaj także: 3 przepisy na słodkie i sycące omlety na śniadanie
Kto powinien jeść owsiankę?
Owsianka nocna pozwala nie tylko zaoszczędzić czas z rana, lecz także ma liczne zalety zdrowotne. Wszystko dzięki temu, że płatki owsiane nie są poddawane obróbce termicznej. W związku z tym zawarta w nich skrobia dociera do jelit, gdzie stanowi pożywienie dobrych bakterii jelitowych. Zachodzi proces fermentacji, w wyniku którego powstają kwasy trawienne, które wpływają na zmniejszenie apetytu i przyspieszenie spalania kalorii. Z tego powodu nocna owsianka pasuje do jadłospisu osób, które chcą zrzucić wagę.
Przeczytaj także: 10 ciekawych przepisów na owsiankę
W płatkach owsianych znajdziemy składniki odżywcze, które wpływają korzystnie na obniżenie cholesterolu, odporność organizmu, pracę jelit oraz mózgu. Z tego powodu nocna owsianka stanowi dobrą przekąskę niemal dla każdego!
Przepis na nocną owsiankę w słoiku
Składniki:
- 40 g płatków owsianych
- 10-15 g erytrytolu
- 60 g jogurtu naturalnego skyr
- 70 ml mleka
- maliny mrożone lub świeże
Przygotowanie:
Maliny wsyp na dno słoiczka. W naczyniu umieść płatki owsiane, jogurt, erytrol i mleko. Wymieszaj wszystko, by powstała gęsta masa. Przełóż ją do słoiczka, przykrywając maliny. Zakręć naczynie i odstaw na całą noc do lodówki. Gotową owsiankę możesz udekorować ulubionymi owocami.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements