StoryEditorPomysł na śniadanie

Jak zrobić nocną owsiankę? Rozwiąże problem z porannym pośpiechem!

Od pewnego czasu owsianka święci triumfalny powrót do domowych jadłospisów. Nie kojarzy się już z nieapetyczną breją, lecz z sycącą, zdrową przekąską. Jak przygotować tak zwaną nocną owsiankę? Kto powinien włączyć ją do diety?

Spis treści:

Nocna owsianka – co to jest? 

Nocna owsianka to danie, które pozwoli zapanować nad porannym chaosem. Jeżeli nie lubisz szykować owsianki, gdyż zabiera ci zbyt dużo czasu z rana, ten przepis jest dla ciebie! Nocna wersja tej zdrowej przekąski opiera się na tym, że przygotowuje się ją wieczór wcześniej i zostawia na kilka godzin w lodówce. Wówczas płatki owsiane zmiękną pod wpływem mleka, wody, napoju roślinnego lub jogurtu, w zależności od tego, co zechcemy do nich dodać. Jak najbardziej wskazane są także orzechy, nasiona, owoce oraz inne ulubione dodatki! 

Przeczytaj także: 3 przepisy na słodkie i sycące omlety na śniadanie

Kto powinien jeść owsiankę? 

Owsianka nocna pozwala nie tylko zaoszczędzić czas z rana, lecz także ma liczne zalety zdrowotne. Wszystko dzięki temu, że płatki owsiane nie są poddawane obróbce termicznej. W związku z tym zawarta w nich skrobia dociera do jelit, gdzie stanowi pożywienie dobrych bakterii jelitowych. Zachodzi proces fermentacji, w wyniku którego powstają kwasy trawienne, które wpływają na zmniejszenie apetytu i przyspieszenie spalania kalorii. Z tego powodu nocna owsianka pasuje do jadłospisu osób, które chcą zrzucić wagę.

Przeczytaj także: 10 ciekawych przepisów na owsiankę

W płatkach owsianych znajdziemy składniki odżywcze, które wpływają korzystnie na obniżenie cholesterolu, odporność organizmu, pracę jelit oraz mózgu. Z tego powodu nocna owsianka stanowi dobrą przekąskę niemal dla każdego! 

Przepis na nocną owsiankę w słoiku 

Składniki

  • 40 g płatków owsianych 
  • 10-15 g erytrytolu 
  • 60 g jogurtu naturalnego skyr 
  • 70 ml mleka 
  • maliny mrożone lub świeże 

Przygotowanie

Maliny wsyp na dno słoiczka. W naczyniu umieść płatki owsiane, jogurt, erytrol i mleko. Wymieszaj wszystko, by powstała gęsta masa. Przełóż ją do słoiczka, przykrywając maliny. Zakręć naczynie i odstaw na całą noc do lodówki. Gotową owsiankę możesz udekorować ulubionymi owocami.

image
FOTO: Envato Elemens

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. grudzień 2024 18:24