Kuchnia zero waste po świętach Wielkanocnych
Bardzo często traktujemy święta jako okazję, by najeść się pyszności, po które nie sięgamy na co dzień. Najczęściej jednak mierzymy się potem z problemem nadmiaru: Wielkanoc już za nami, a lodówka i zamrażarka wciąż pękają w szwach. Warto wtedy uwolnić swoją kulinarną kreatywność i przerobić resztki na ciekawe dania, by ocalić od zmarnowania jak najwięcej żywności. Inspirację znajdziesz w naszych artykułach:
Kuchnia zero waste po Wielkanocy: tosty francuskie z suchej babki świątecznej
Jak wyrzucać mniej jedzenia? Poznaj 10 trików zero waste!
Co zrobić z pieczywa i innych resztek jedzenia po świętach?
Przepis na pulpety z białej kiełbasy
Składniki:
- 2-4 białe kiełbasy,
- 2 jajka,
- 3 łyżki kaszy manny,
- sól, pieprz,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 1 pęczek koperku,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 100 ml śmietanki 30 proc.
Przygotowanie:
Z kiełbas usuń osłonki. Umieść mięso w misce i rozgnieć je lub zblenduj, by było gładkie. Do miski wbij jajka, wsyp kaszę mannę i dopraw mięsną masę solą lub pieprzem. Połącz wszystkie składniki i formuj niewielkie pulpety. Umieść je w garnku i zalej bulionem, gotuj około 10 minut. Odłóż na talerz.
Śmietankę umieść w miseczce i dodaj 1 łyżkę mąki. Wymieszaj. Wlej do miseczki kilka łyżek ciepłego bulionu, połącz. Następnie wlej śmietankę z mąką do garnka z bulionem. Dodaj posiekany szczypiorek i gotuj, aż sos stanie się gęsty. Podgrzej w nim ugotowane pulpety. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements