StoryEditorGotuj z resztek

Masz resztki białej kiełbasy w lodówce? Przygotuj te pulpety zero waste!

Pulpety to pyszne i stosunkowo szybkie danie mięsne, za którym przepadają nawet dzieci. Jednak czy wiesz, że może być także świetnym sposobem na wykorzystanie resztek, zwłaszcza po Wielkanocy? Dzięki tym pulpetom kreatywnie wykorzystasz pozostałą białą kiełbasę! Jak je przygotować?

Kuchnia zero waste po świętach Wielkanocnych 

Bardzo często traktujemy święta jako okazję, by najeść się pyszności, po które nie sięgamy na co dzień. Najczęściej jednak mierzymy się potem z problemem nadmiaru: Wielkanoc już za nami, a lodówka i zamrażarka wciąż pękają w szwach. Warto wtedy uwolnić swoją kulinarną kreatywność i przerobić resztki na ciekawe dania, by ocalić od zmarnowania jak najwięcej żywności. Inspirację znajdziesz w naszych artykułach: 

Kuchnia zero waste po Wielkanocy: tosty francuskie z suchej babki świątecznej 

Jak wyrzucać mniej jedzenia? Poznaj 10 trików zero waste! 

Co zrobić z pieczywa i innych resztek jedzenia po świętach? 

Przepis na pulpety z białej kiełbasy 

Składniki: 

  • 2-4 białe kiełbasy, 
  • 2 jajka, 
  • 3 łyżki kaszy manny, 
  • sól, pieprz, 
  • 1 litr bulionu warzywnego, 
  • 1 pęczek koperku, 
  • 1 łyżka mąki pszennej, 
  • 100 ml śmietanki 30 proc. 

Przygotowanie

Z kiełbas usuń osłonki. Umieść mięso w misce i rozgnieć je lub zblenduj, by było gładkie. Do miski wbij jajka, wsyp kaszę mannę i dopraw mięsną masę solą lub pieprzem. Połącz wszystkie składniki i formuj niewielkie pulpety. Umieść je w garnku i zalej bulionem, gotuj około 10 minut. Odłóż na talerz. 

Śmietankę umieść w miseczce i dodaj 1 łyżkę mąki. Wymieszaj. Wlej do miseczki kilka łyżek ciepłego bulionu, połącz. Następnie wlej śmietankę z mąką do garnka z bulionem. Dodaj posiekany szczypiorek i gotuj, aż sos stanie się gęsty. Podgrzej w nim ugotowane pulpety. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
01. maj 2024 13:32