Karnawałowe róże na tłusty czwartek
Składniki:
- 8 żółtek,
- 1 białko,
- 550 g mąki pszennej,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 3 łyżki spirytusu,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania,
- olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiej na blat lub na stolnicę. Dodaj szczyptę soli, żółtka, śmietanę oraz spirytus. Z wszystkich składników zagnieć gładkie ciasto. Gdy będzie gotowe, obij je wałkiem podobnie jak w przypadku faworków, by napowietrzyć masę. Owiń ciasto folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość kilku milimetrów. Wycinaj z ciasta okręgi o trzech różnych średnicach. Każdy okrąg natnij po bokach, nie przecinając całości. Posmaruj okręgi lekko roztrzepanym białkiem, a następnie układaj po trzy, od największego do najmniejszego. Dociśnij na środku, by ciasto się skleiło.
W płaskim, szerokim rondlu rozgrzej olej lub smalec. Wkładaj róże najmniejszym okręgiem do dołu i smaż na złoto. Po wyjęciu z oleju posyp cukrem pudrem. Środek róży możesz dodatkowo udekorować ulubionym dżemem lub konfiturą.
Przeczytaj także: Przepis na faworki z piekarnika bez smażenia
Tłusty czwartek po hiszpańsku: jak zrobić churros?
Składniki:
- 30 g masła,
- 1 szklanka wody,
- szczypta soli,
- 2 łyżki cukru,
- 200 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- olej roślinny lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
Zacznij od zrobienia ciasta parzonego. Do garnka wlej wodę, dodaj masło, cukier oraz sól, podgrzewaj wszystko aż masło się rozpuści, a woda zagotuje. Następnie zmniejsz ogień do minimum, wsyp mąkę i za pomocą drewnianej łyżki mieszaj, aż powstanie gładka, sprężysta masa. Tak przygotowane ciasto odstaw do wystudzenia. Gdy będzie chłodne, dodawaj po jednym jajku i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż ciasto do rękawa cukierniczego (sprawdzi się także np. foliowy woreczek z odciętym rogiem lub rękaw z papieru do pieczenia). Wyciskaj churros na paski papieru do pieczenia, a następnie wrzucaj je do rondelka z rozgrzanym olejem. Możesz także wyciskać ciasto wprost na tłuszcz. Smaż churros na złoto, przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem. Świetnie smakują z dodatkiem sosu czekoladowego.
Przeczytaj także: 5 nietypowych przepisów na pączki: świętuj tłusty czwartek w oryginalny sposób!
Tradycyjne kruche ciasteczka z dżemem
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła,
- 100 g cukru,
- 5 żółtek,
- 2 łyżki zimnej wody lub kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 słoik ulubionego dżemu,
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnicę lub blat, dodaj masło podzielone na mniejsze części i przesiekaj nożem. Następnie dodaj żółtka, cukier wraz z cukrem waniliowym, proszek do pieczenia i wodę lub śmietanę. Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Owiń je folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Wytnij parzystą ilość dowolnych kształtów, np. kwiatków, serduszek lub krążków. Podziel je na dwie części i w jednej z nich zrób pośrodku otwór w każdym ciastku. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem i piecz przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Odkładaj do wystudzenia. Następnie smaruj ciastka bez otworu dżemem i przykrywaj tymi z wyciętą dziurką. Dodatkowo możesz posypać je cukrem pudrem.
Przeczytaj także: Zacznij słodko nowy rok i wypróbuj te 5 przepisów na ciasta!
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements