StoryEditorSłodkie receptury

Nie tylko pączki i faworki. Co upiec na tłusty czwartek?

Przesąd głosi, że w tłusty czwartek należy zjeść coś słodkiego, bo inaczej nie przyciągniemy szczęścia. Jeżeli znudziły ci się już pączki i faworki, wypróbuj inne słodkie wypieki, które możesz przygotować na ten dzień. Jakie są przepisy?

Karnawałowe róże na tłusty czwartek 

Składniki

  • 8 żółtek, 
  • 1 białko, 
  • 550 g mąki pszennej, 
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc., 
  • 3 łyżki spirytusu, 
  • szczypta soli, 
  • cukier puder do posypania, 
  • olej lub smalec do smażenia 

Przygotowanie

Mąkę przesiej na blat lub na stolnicę. Dodaj szczyptę soli, żółtka, śmietanę oraz spirytus. Z wszystkich składników zagnieć gładkie ciasto. Gdy będzie gotowe, obij je wałkiem podobnie jak w przypadku faworków, by napowietrzyć masę. Owiń ciasto folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut. 

Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość kilku milimetrów. Wycinaj z ciasta okręgi o trzech różnych średnicach. Każdy okrąg natnij po bokach, nie przecinając całości. Posmaruj okręgi lekko roztrzepanym białkiem, a następnie układaj po trzy, od największego do najmniejszego. Dociśnij na środku, by ciasto się skleiło. 

W płaskim, szerokim rondlu rozgrzej olej lub smalec. Wkładaj róże najmniejszym okręgiem do dołu i smaż na złoto. Po wyjęciu z oleju posyp cukrem pudrem. Środek róży możesz dodatkowo udekorować ulubionym dżemem lub konfiturą. 

Przeczytaj także: Przepis na faworki z piekarnika bez smażenia 

image
FOTO: Envato Elements

Tłusty czwartek po hiszpańsku: jak zrobić churros? 

Składniki

  • 30 g masła, 
  • 1 szklanka wody, 
  • szczypta soli, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 200 g mąki pszennej, 
  • 2 jajka, 
  • olej roślinny lub smalec do smażenia 

Przygotowanie

Zacznij od zrobienia ciasta parzonego. Do garnka wlej wodę, dodaj masło, cukier oraz sól, podgrzewaj wszystko aż masło się rozpuści, a woda zagotuje. Następnie zmniejsz ogień do minimum, wsyp mąkę i za pomocą drewnianej łyżki mieszaj, aż powstanie gładka, sprężysta masa. Tak przygotowane ciasto odstaw do wystudzenia. Gdy będzie chłodne, dodawaj po jednym jajku i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż ciasto do rękawa cukierniczego (sprawdzi się także np. foliowy woreczek z odciętym rogiem lub rękaw z papieru do pieczenia). Wyciskaj churros na paski papieru do pieczenia, a następnie wrzucaj je do rondelka z rozgrzanym olejem. Możesz także wyciskać ciasto wprost na tłuszcz. Smaż churros na złoto, przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem. Świetnie smakują z dodatkiem sosu czekoladowego. 

Przeczytaj także: 5 nietypowych przepisów na pączki: świętuj tłusty czwartek w oryginalny sposób!

image
FOTO: Envato Elements

Tradycyjne kruche ciasteczka z dżemem 

Składniki

  • 300 g mąki pszennej, 
  • 200 g zimnego masła, 
  • 100 g cukru, 
  • 5 żółtek, 
  • 2 łyżki zimnej wody lub kwaśnej śmietany 18 proc., 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, 
  • 1 słoik ulubionego dżemu, 
  • cukier puder do dekoracji 

Przygotowanie

Mąkę przesiej na stolnicę lub blat, dodaj masło podzielone na mniejsze części i przesiekaj nożem. Następnie dodaj żółtka, cukier wraz z cukrem waniliowym, proszek do pieczenia i wodę lub śmietanę. Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Owiń je folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut. 

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Wytnij parzystą ilość dowolnych kształtów, np. kwiatków, serduszek lub krążków. Podziel je na dwie części i w jednej z nich zrób pośrodku otwór w każdym ciastku. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem i piecz przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Odkładaj do wystudzenia. Następnie smaruj ciastka bez otworu dżemem i przykrywaj tymi z wyciętą dziurką. Dodatkowo możesz posypać je cukrem pudrem. 

Przeczytaj także: Zacznij słodko nowy rok i wypróbuj te 5 przepisów na ciasta!

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
02. maj 2024 02:52