StoryEditorTłusty czwartek

Przepis na faworki z piekarnika bez smażenia

Faworki to jedne z najbardziej lubianych wypieków. Wiele osób odstrasza jednak konieczność smażenia ich w głębokim tłuszczu. Na szczęście jest na to rozwiązanie! Faworki można również upiec w piekarniku. Będą równie smaczne, a zarazem mniej kaloryczne. Jak zrobić chrusty bez smażenia?

Po co trzeba bić ciasto na faworki? 

Ciasto na chrusty należy odpowiednio obić za pomocą na przykład wałka kuchennego. Wszystko po to, by dobrze je napowietrzyć. Bez tego nie uda się uzyskać charakterystycznych bąbelków powietrza, które odpowiadają za lekkość i chrupkość ciasta. To doskonały sposób na wyładowanie złych emocji bądź nadmiaru energii, bowiem ciasto na faworki po zarobieniu należy okładać wałkiem przez około 10-15 minut, co jakiś czas składając. Dzięki temu usmażone lub upieczone ciasteczka będą chrupiące i napowietrzone! 

Przepisy na tłusty czwartek 

Tłusty czwartek to święto wszystkich łasuchów. Przy tej okazji kalorie się nie liczą, warto zatem przygotować dla domowników coś ekstra. Przepisy znajdziesz w naszych artykułach: 

Przepisy na słodki karnawał: pudding czekoladowy z truskawkami 

Te szybkie budyniowe pączki skradną każde serce! Poznaj przepis na tłusty czwartek 

5 nietypowych przepisów na pączki: świętuj tłusty czwartek w oryginalny sposób! 

Tłusty czwartek 2024: kiedy wypada? Jak zrobić szybkie pączki na ten dzień? 

Przepisy na tłusty czwartek: szybkie pączki serowe z twarogu

Tłusty czwartek: poznaj przepis na wegańskie pączki!

Pomysł na karnawałową przekąskę: wypróbuj pączki wiedeńskie!

Przepis na faworki bez smażenia 

Składniki

  • 250 g mąki tortowej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, 
  • 3 łyżki schłodzonej kwaśnej śmietany 18 proc., 
  • 3 duże żółtka, 
  • 1 łyżka zimnego masła, 
  • 1 łyżka octu, 
  • szczypta soli, 
  • cukier puder do posypania 

Przygotowanie

Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, dodaj cukier waniliowy i szczyptę soli. Połącz suche składniki, a następnie dodaj żółtka, schłodzoną śmietanę, pokrojone na kawałki zimne masło oraz ocet. Wyrabiaj ciasto na gładką, jednolitą masę. Uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie przełóż ciasto na blat lub stolnicę i za pomocą wałka kuchennego ubijaj je przez kilka-kilkanaście minut. Następnie rozwałkuj je na grubość kilku milimetrów. Nożem potnij rozwałkowane ciasto na pasy o szerokości 3-4 cm. Każdy pasek natnij na środku i przełóż przez powstałą dziurkę końcówkę ciasta, by stworzyć kształt faworka. Tak uformowane chrusty układaj na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170-180 stopni przez około 10 minut, aż się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem.

image
FOTO: Pixabay

Zuzanna Ćwiklińska

fot. pixabay

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. czerwiec 2024 01:31