Z czego można zrobić pasztet?
Pasztet to jedno z tych dań, które da się zrobić niemal ze wszystkiego. Może zatem stać się sposobem na kuchnię bez odpadków. Do pasztetu mięsnego można wrzucić zarówno chude jak i tłuste mięso oraz podroby. Rodzaj nie ma znaczenia: może to być drób, wieprzowina i wołowina, ale także dziczyzna. Połączenie różnorodnych składników pozwoli otrzymać wyjątkowy smak pasztetu.
Przeczytaj także: Ten pasztet z wątróbki drobiowej nie ma sobie równych! Zrób go na święta
Przepis na domowy pasztet z królika
Z kolei wegetariański pasztet zazwyczaj przygotowuje się z różnych warzyw. Świetnie smakuje taki zrobiony z cukinii, dyni, marchwi czy selera. Popularne są także pasztety z roślin strączkowych, ciecierzycy czy soczewicy.
Przeczytaj także: Przepisy na Wielkanoc: pasztet wieprzowy i pasztet z ciecierzycy z jajkiem
Przepis na pasztet rybny z krewetek i łososia
Składniki:
- 10 sztuk krewetek królewskich,
- 300 g wędzonego łososia,
- 200 g serka mascarpone,
- 2 ząbki czosnku,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki zmielonego, białego pieprzu,
- sok z 0,5 cytryny,
- 2-4 łyżki masła,
- 3-4 łyżki śmietanki 30 procent,
- 1 łyżka szczypiorku
Przygotowanie:
Krewetki oczyść i podsmaż na maśle przez 3-4 minuty wraz z czosnkiem. Odstaw do wystudzenia. Do naczynia do blendowania dodaj łososia i podsmażone krewetki, a także serek mascarpone. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a na koniec dodaj śmietankę i dokładnie połącz wszystkie składniki. Przełóż masę do podłużnej blaszki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Po upieczeniu posyp szczypiorkiem.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements