Elegancka przystawka: krewetki z grilla
Składniki:
- 500 g krewetek
- 1 cytryna
- 2-3 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
Przygotowanie:
Krewetki opłucz, oczyść i osusz papierowym ręcznikiem. Papryczkę chili posiekaj drobno, ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i połącz te składniki w misce z miodem i oliwą. Z cytryny wyciśnij sok i dodaj mniej więcej 1/4 do miski. Dopraw solą i pieprzem. W tak przygotowanej marynacie umieść krewetki i odstaw je na 30 minut w chłodne miejsce. Następnie smaż je na grillu przez około 3 minuty z każdej strony - jeśli są małe, możesz nadziać je na patyczek do szaszłyka. Podawaj skropione pozostałym sokiem z cytryny.
Przeczytaj także: 4 przepisy na grilla dla wegetarian
Pierwsze danie: zupa z grillowanej kukurydzy
Składniki:
- 2 kolby kukurydzy
- 0,5 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 500 ml bulionu
- 0,5 papryczki chili bez pestek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kukurydzę obierz z liści. Jeśli kolby są duże, przetnij je na pół. Następnie włóż je do gotującej się wody na około 5 minut. Po tym czasie wyjmij kukurydzę, osusz i przełóż na grill. Podpiekaj przez około 20 minut, często obracając. Następnie za pomocą ostrego noża oddziel ziarna kukurydzy od niejadalnego rdzenia. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podgrzej oliwę w garnku, podsmaż cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną połówkę chili. Podsmaż przez 5 minut. Następnie dodaj kukurydzę i zalej bulionem. Dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj około 20-30 minut, by kukurydza zmiękła. Gdy zupa będzie gotowa, zblenduj całość na gładki krem.
Danie główne: grillowana pierś z kaczki
Składniki:
- 2 piersi z kaczki ze skórą
- 2 łyżki oliwy
- 0,5 łyżeczki chilli
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- gałązka świeżego tymianku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Oczyszczoną pierś z kaczki ponacinaj, jednak niezbyt głęboko. Natrzyj solą i pieprzem. Grill posmaruj oliwą, by mięso nie przywarło i ułóż kaczkę na ruszcie skórą do dołu. Grilluj przez około 5-10 minut, aż skórka stanie się chrupka. Następnie przełóż na drugą stronę i grilluj kolejne 5-10 minut.
W tym czasie przygotuj sos, mieszając sok pomarańczowy i ocet jabłkowy. Dodaj chili i tymianek.
Kaczkę zdejmij z grilla i odłóż na 10 minut, by mięso odpoczęło. Po tym czasie pokrój je na plastry. Podawaj z sosem.
Przeczytaj także: Czas rozpalić grilla! 5 przepisów na grillowane dania
Deser w egzotycznym stylu: lody z grillowanym ananasem
Składniki:
- 1 świeży ananas
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 0,5 łyżeczki cynamonu lub chili
Przygotowanie:
W misce wymieszaj syrop klonowy z octem balsamicznym. Dopraw cynamonem lub chili. Ananasa pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm. Włóż je do marynaty i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut. Po tym czasie upiecz, grillując przez około 5-7 minut. Podawaj z lodami.
Przeczytaj także: Jak zrobić tradycyjne domowe lody na śmietance? 3 przepisy!
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements