StoryEditorGrill w innej odsłonie

Połącz przyjemność z elegancją i podaj gościom uroczysty obiad z grilla

Grillowanie kojarzy się z luźną rozrywką i spędzaniem czasu na świeżym powietrzu. Na ruszcie można jednak przyrządzić również dania, które nadają się doskonale na uroczysty obiad. Letni weekend to wspaniała okazja, by zaprosić bliskich i zaskoczyć ich wyrafinowaną kuchnią, opartą na grillowaniu! Co ugotować?

Elegancka przystawka: krewetki z grilla 

Składniki

  • 500 g krewetek 
  • 1 cytryna 
  • 2-3 łyżki miodu 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 papryczka chili 

Przygotowanie

Krewetki opłucz, oczyść i osusz papierowym ręcznikiem. Papryczkę chili posiekaj drobno, ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i połącz te składniki w misce z miodem i oliwą. Z cytryny wyciśnij sok i dodaj mniej więcej 1/4 do miski. Dopraw solą i pieprzem. W tak przygotowanej marynacie umieść krewetki i odstaw je na 30 minut w chłodne miejsce. Następnie smaż je na grillu przez około 3 minuty z każdej strony - jeśli są małe, możesz nadziać je na patyczek do szaszłyka. Podawaj skropione pozostałym sokiem z cytryny.

Przeczytaj także: 4 przepisy na grilla dla wegetarian

image
FOTO: Envato Elements

Pierwsze danie: zupa z grillowanej kukurydzy 

Składniki

  • 2 kolby kukurydzy 
  • 0,5 czerwonej cebuli 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 500 ml bulionu 
  • 0,5 papryczki chili bez pestek 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Kukurydzę obierz z liści. Jeśli kolby są duże, przetnij je na pół. Następnie włóż je do gotującej się wody na około 5 minut. Po tym czasie wyjmij kukurydzę, osusz i przełóż na grill. Podpiekaj przez około 20 minut, często obracając. Następnie za pomocą ostrego noża oddziel ziarna kukurydzy od niejadalnego rdzenia. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podgrzej oliwę w garnku, podsmaż cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną połówkę chili. Podsmaż przez 5 minut. Następnie dodaj kukurydzę i zalej bulionem. Dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj około 20-30 minut, by kukurydza zmiękła. Gdy zupa będzie gotowa, zblenduj całość na gładki krem.

image
FOTO: Envato Elements

Danie główne: grillowana pierś z kaczki 

Składniki

  • 2 piersi z kaczki ze skórą 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 0,5 łyżeczki chilli 
  • 2 łyżki octu jabłkowego 
  • 2 łyżki soku z pomarańczy 
  • gałązka świeżego tymianku 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Oczyszczoną pierś z kaczki ponacinaj, jednak niezbyt głęboko. Natrzyj solą i pieprzem. Grill posmaruj oliwą, by mięso nie przywarło i ułóż kaczkę na ruszcie skórą do dołu. Grilluj przez około 5-10 minut, aż skórka stanie się chrupka. Następnie przełóż na drugą stronę i grilluj kolejne 5-10 minut. 

W tym czasie przygotuj sos, mieszając sok pomarańczowy i ocet jabłkowy. Dodaj chili i tymianek. 

Kaczkę zdejmij z grilla i odłóż na 10 minut, by mięso odpoczęło. Po tym czasie pokrój je na plastry. Podawaj z sosem.

Przeczytaj także: Czas rozpalić grilla! 5 przepisów na grillowane dania

image
FOTO: Envato Elements

Deser w egzotycznym stylu: lody z grillowanym ananasem 

Składniki

  • 1 świeży ananas 
  • 1 łyżka syropu klonowego 
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego 
  • 0,5 łyżeczki cynamonu lub chili 

Przygotowanie

W misce wymieszaj syrop klonowy z octem balsamicznym. Dopraw cynamonem lub chili. Ananasa pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm. Włóż je do marynaty i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut. Po tym czasie upiecz, grillując przez około 5-7 minut. Podawaj z lodami. 

Przeczytaj także: Jak zrobić tradycyjne domowe lody na śmietance? 3 przepisy!

image
FOTO: Envato Elements

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. grudzień 2024 14:01