Spis treści:
- Przepis na roladki z cukinii z serem feta
- Szaszłyki z grillowaną cukinią - jak je zrobić?
- Sałatka z cukinią i łososiem
Przepis na roladki z cukinii z serem feta
Składniki:
- 1 młoda cukinia
- 100 g sera feta
- świeża bazylia
- pieprz
- olej
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Cukinię umyj i obetnij końcówki. Za pomocą noża lub obieraczki do warzyw pokrój ją wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plaster oprósz pieprzem, posyp posiekaną bazylią i posmaruj serem feta. Zwiń i zepnij wykałaczką. Podsmażaj roladki na patelni lub na grillu. Podawaj z sosem czosnkowym, przygotowanym na bazie jogurtu greckiego.
Przeczytaj także: Te niezwykłe czekoladowe babeczki powstaną z cukinii! Jak je zrobić?
Szaszłyki z grillowaną cukinią - jak je zrobić?
Składniki:
- 0,5 cukinii
- 200 g sera żółtego
- 6 średnich pieczarek
- 1 papryka
- 6-7 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- płatki chili
Przygotowanie:
Cukinię, paprykę i pieczarki umyj, pokrój w grube plastry. Umieść w misce i dopraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i płatkami chili według uznania. Polej olejem i podsmaż na patelni lub na grillu. Wystudź, a następnie przygotuj szaszłyki: nadziewaj na patyczki smażone warzywa, pokrojony w grubą kostkę ser oraz pomidorki koktajlowe.
Przeczytaj także: Przepis na kremową zupę z cukinii w 4 krokach
Sałatka z cukinią i łososiem
Składniki:
- 1 cukinia
- 250 g fileta z łososia
- 3 garście roszponki
- 2 łyżki zielonych oliwek
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- 12 mini mozzarelli
- skórka otarta z 1 cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 80 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Łososia pokrój w kostkę o wielkości mniej więcej 2x2 cm. Skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem, obtocz w skórce cytrynowej i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 5 minut.
Cukinię i paprykę umyj i pokrój na mniejsze cząstki. Cebulę obierz i pokrój w grube plastry. Podsmaż warzywa na patelni. Do miski przełóż łososia, wystudzone warzywa, umytą roszponkę oraz odsączone kulki mozzarelli i oliwki. Oliwę połącz z sokiem z cytryny i tak przygotowanym sosem skrop sałatkę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Przeczytaj także: Czarna porzeczka to superfood! Dodaj ją do sałatki z cukinii
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements