StoryEditorSzybkie przekąski

Pomysły na 3 ciekawe dania z cukinią w roli głównej

Z cukinii można przygotować prawdziwie niebanalne dania na każdą okazję. To popularne warzywo zamienisz w roladki, szaszłyki oraz ciekawą sałatkę. Jakie są przepisy na te posiłki z cukinii?

Spis treści:

Przepis na roladki z cukinii z serem feta 

Składniki

  • 1 młoda cukinia 
  • 100 g sera feta 
  • świeża bazylia 
  • pieprz 
  • olej 
  • 3 łyżki jogurtu greckiego 
  • 2 ząbki czosnku 

Przygotowanie

Cukinię umyj i obetnij końcówki. Za pomocą noża lub obieraczki do warzyw pokrój ją wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plaster oprósz pieprzem, posyp posiekaną bazylią i posmaruj serem feta. Zwiń i zepnij wykałaczką. Podsmażaj roladki na patelni lub na grillu. Podawaj z sosem czosnkowym, przygotowanym na bazie jogurtu greckiego.

Przeczytaj także: Te niezwykłe czekoladowe babeczki powstaną z cukinii! Jak je zrobić?

image
FOTO: Envato Elements

Szaszłyki z grillowaną cukinią - jak je zrobić? 

Składniki

  • 0,5 cukinii 
  • 200 g sera żółtego 
  • 6 średnich pieczarek 
  • 1 papryka 
  • 6-7 pomidorków koktajlowych 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • zioła prowansalskie 
  • sól, pieprz 
  • płatki chili 

Przygotowanie

Cukinię, paprykę i pieczarki umyj, pokrój w grube plastry. Umieść w misce i dopraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i płatkami chili według uznania. Polej olejem i podsmaż na patelni lub na grillu. Wystudź, a następnie przygotuj szaszłyki: nadziewaj na patyczki smażone warzywa, pokrojony w grubą kostkę ser oraz pomidorki koktajlowe. 

Przeczytaj także: Przepis na kremową zupę z cukinii w 4 krokach

image
FOTO: Envato Elements

Sałatka z cukinią i łososiem 

Składniki

  • 1 cukinia 
  • 250 g fileta z łososia 
  • 3 garście roszponki 
  • 2 łyżki zielonych oliwek 
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 cebula czerwona 
  • 12 mini mozzarelli 
  • skórka otarta z 1 cytryny 
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • 80 ml oliwy z oliwek 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Łososia pokrój w kostkę o wielkości mniej więcej 2x2 cm. Skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem, obtocz w skórce cytrynowej i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 5 minut. 

Cukinię i paprykę umyj i pokrój na mniejsze cząstki. Cebulę obierz i pokrój w grube plastry. Podsmaż warzywa na patelni. Do miski przełóż łososia, wystudzone warzywa, umytą roszponkę oraz odsączone kulki mozzarelli i oliwki. Oliwę połącz z sokiem z cytryny i tak przygotowanym sosem skrop sałatkę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Przeczytaj także: Czarna porzeczka to superfood! Dodaj ją do sałatki z cukinii

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. wrzesień 2024 22:06