Jak czyścić i przechowywać truskawki?
Wiosną i latem zajadamy się truskawkami! Jeżeli kupujesz te owoce w hurtowej ilości, zadbaj o to, by odpowiednio je przechowywać. Truskawki powinny czekać na zjedzenie w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Myj je dopiero przed spożyciem - suche truskawki mogą stać dłużej.
Przeczytaj także: Poradnik kupowania truskawek: takich owoców unikaj!
Na truskawkach może osadzić się piasek z pola oraz resztki środków ochrony roślin. Z tego powodu ważne jest, by odpowiednio je wyczyścić przed jedzeniem. Najlepiej zanurzyć truskawki na chwilę w misce z wodą, ewentualnie z dodatkiem sody oczyszczonej. Wystarczy 5 minut, by mieć pewność, że owoce nadają się do jedzenia!
Przeczytaj także: TOP 7 przepisów na najlepsze desery z truskawkami!
Przepis na sałatkę z truskawkami i serem feta
Składniki:
- 10 świeżych truskawek,
- 200 g rukoli,
- 100 g sera feta,
- garść orzechów włoskich,
- 1 mała czerwone cebula,
- oliwa z oliwek,
- ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Rukolę i truskawki dokładnie umyj. Ułóż liście na dużym talerzu lub w misce. Dodaj pokruszony ser feta i pokrojone na ćwiartki truskawki. Orzechy włoskie posiekaj i podpraż na suchej patelni. Cebulę pokrój drobno. Połącz wszystkie składniki i skrop je oliwą oraz octem. W razie potrzeby dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Przeczytaj także: Przepis na sałatkę z kurczakiem i truskawkami
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements