StoryEditorDania z truskawkami

Przepis na wiosenną sałatkę z truskawkami i fetą

Truskawki to doskonała świeża przekąska oraz dodatek do deserów. Nie wszyscy jednak odważają się jeść je w wersji nieco bardziej wytrawnej. Spróbuj naszego przepisu na sałatkę z truskawkami i zachwyć się taką odsłoną tego owocu!

Jak czyścić i przechowywać truskawki? 

Wiosną i latem zajadamy się truskawkami! Jeżeli kupujesz te owoce w hurtowej ilości, zadbaj o to, by odpowiednio je przechowywać. Truskawki powinny czekać na zjedzenie w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Myj je dopiero przed spożyciem - suche truskawki mogą stać dłużej. 

Przeczytaj także: Poradnik kupowania truskawek: takich owoców unikaj!

Na truskawkach może osadzić się piasek z pola oraz resztki środków ochrony roślin. Z tego powodu ważne jest, by odpowiednio je wyczyścić przed jedzeniem. Najlepiej zanurzyć truskawki na chwilę w misce z wodą, ewentualnie z dodatkiem sody oczyszczonej. Wystarczy 5 minut, by mieć pewność, że owoce nadają się do jedzenia! 

Przeczytaj także: TOP 7 przepisów na najlepsze desery z truskawkami!

Przepis na sałatkę z truskawkami i serem feta 

Składniki

  • 10 świeżych truskawek, 
  • 200 g rukoli, 
  • 100 g sera feta,  
  • garść orzechów włoskich, 
  • 1 mała czerwone cebula, 
  • oliwa z oliwek, 
  • ocet balsamiczny 

Przygotowanie

Rukolę i truskawki dokładnie umyj. Ułóż liście na dużym talerzu lub w misce. Dodaj pokruszony ser feta i pokrojone na ćwiartki truskawki. Orzechy włoskie posiekaj i podpraż na suchej patelni. Cebulę pokrój drobno. Połącz wszystkie składniki i skrop je oliwą oraz octem. W razie potrzeby dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu. 

Przeczytaj także: Przepis na sałatkę z kurczakiem i truskawkami

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. czerwiec 2024 06:25