StoryEditorProste i błyskawiczne

Sezon na śliwki rozpoczęty! Nie czekaj i zrób już dziś szybkie ciasto ze śliwkami

Choć śliwki to dla wielu smak jesieni, pojawiają się w sadzie już w sierpniu. Nie ma na co czekać, trzeba je zbierać i wykorzystywać od razu! Zanim zaczniemy smażyć powidła, warto nacieszyć się smakiem świeżych śliwek, na przykład w postaci szybkiego ucieranego ciasta z tymi owocami. Jaki jest przepis?

Jakie właściwości dla zdrowia mają śliwki? 

Śliwki to bardzo zdrowe owoce. Są bogate w błonnik, który usprawnia pracę jelit, a także w witaminy K i C - szczególnie tej drugiej nie powinno w naszym ciele zabraknąć, gdy szykujemy się do jesiennego sezonu przeziębień. Prócz tego w śliwkach znajdziemy także potas oraz sporo przeciwutleniaczy, zwalczających wolne rodniki. Regularne jedzenie tych owoców wpłynie korzystnie na trawienie i pomoże wyregulować poziom cukru we krwi. 

Co można zrobić ze śliwek? 

Śliwki świetnie pasują do każdego typu ciasta: kruchego, drożdżowego i ucieranego. Można zatem zrobić z nich tartę czy drożdżówki. Miłośnikom słodko-wytrawnych połączeń z pewnością nie trzeba przedstawiać schabu ze śliwką czy żeberek w sosie śliwkowym. Z tych owoców przygotujemy także pyszne koktajle – wystarczy kilka śliwek, by domowe smoothie zadziałało na nasze jelita. Gdy nacieszymy się smakiem świeżych owoców, czas na weki: dżemy, powidła i soki! 

Przeczytaj także: Śliwka w tradycyjnej odsłonie: najlepsze przepisy na ciasto ze śliwkami!

Przepis na szybkie ucierane ciasto ze śliwkami 

Składniki

  • 1 kg dowolnych śliwek 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 0,5 kostki masła lub margaryny (ok. 100 g) 
  • 1 szklanka cukru 
  • 4 jajka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 

Przygotowanie

Śliwki umyj, osusz i usuń pestki. Masło lub margarynę rozpuść i odstaw do wystudzenia. W osobnym naczyniu połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj ostudzone masło, cukier, wbij jajka i wymieszaj wszystko, aż składniki się połączą. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Na tak przygotowaną blaszkę wylej ciasto. Ułóż na nim połówki śliwek skórką do dołu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 05:05