StoryEditorZdrowe grillowanie

Sezonowe grillowanie: 3 pomysły na dania ze szparagami z grilla

Maj to sezon na szparagi, a zarazem sezon na grillowanie! Te dwie przyjemności można z łatwością połączyć i stworzyć apetyczne dania z rusztu, w których główną rolę odgrywać będą szparagi. Poznaj nasze propozycje przepisów!

Spis treści:

Orzeźwiająca sałatka ze szparagami i truskawkami 

Składniki

  • 200 g świeżych truskawek, 
  • 1 pęczek zielonych szparagów, 
  • 100 g roszponki, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 3 łyżki octu balsamicznego, 
  • 1 łyżeczka miodu, 
  • 1 łyżeczka musztardy, 
  • 6 łyżek oliwy, 
  • parmezan do posypania 

Przygotowanie

Szparagi umyj i odłam zdrewniałe części. Oliwę wlej do dużego naczynia, dodaj posiekany czosnek i zamarynuj szparagi przez pół godziny. Następnie usmaż je na grillu, aż zrobią się wiotkie. Odłóż, a gdy ostygną, pokrój na mniejsze kawałki o długości 3-4 cm. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój w ćwiartki. Roszponkę umyj. Umieść w naczyniu roszponkę, truskawki i grillowane szparagi. Przygotuj sos: połącz ocet, oliwę, musztardę i miód. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę sosem i posyp parmezanem, najlepiej w płatkach, ale może być też starty na tarce. 

Przeczytaj także: 5 pomysłów na dania z kiełbasą z grilla

image
FOTO: Envato Elements

Sałatka z grillowanych szparagów z pomarańczą 

Składniki

  • 500 g zielonych szparagów, 
  • 2 pomarańcze, 
  • 1 cebula czerwona, 
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych, 
  • 1 gałązka świeżej mięty, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • sok z 1 cytryny, 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Szparagi umyj i odłam zdrewniałe części. Następnie skrop je oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem i grilluj na rozgrzanym ruszcie przez około 10 minut, by się zarumieniły. Odłóż do ostudzenia. Pomarańcze wyszoruj i pokrój na grubsze plastry. Cebulę obierz z łupin i pokrój cienko. Miętę umyj i posiekaj drobno. Umieść w misce wszystkie składniki, polej oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Posyp podprażonymi płatkami migdałów. 

Przeczytaj także: Porady dla początkujących fanów grilla: poznaj triki jak grillować!

image
FOTO: Envato Elements

Frittata z grillowanymi szparagami 

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów, 
  • 6 jajek, 
  • 1/4 szklanki mleka, 
  • 1/2 szklanki startego parmezanu, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 1/2 białej cebuli, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • sól, pieprz 
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki 

Przygotowanie

Zacznij od umycia szparagów i odłamania zdrewniałych części. Następnie przygotuj marynatę z oliwy i posiekanego czosnku. Umieść w niej szparagi i dokładnie wymieszaj, odstaw na 10 minut. Następnie ułóż szparagi na grillu i smaż około 10 minut, obracając, by równomiernie się zarumieniły. Odłóż by wystygły i pokrój je na mniejsze kawałki. 

Jajka wbij do miski i lekko roztrzep. Wlej mleko, dodaj starty parmezan, dopraw solą i pieprzem. Cebulę drobno posiekaj, dodaj do masy i wymieszaj dokładnie. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Ułóż na niej grillowane szparagi, a następnie zalej je masą jajeczną. Smaż na średnim ogniu przez około 10 minut, by spód i boki frittaty były rumiane, a jajka na wierzchu ścięte. Możesz także zdjąć patelnię z ognia wcześniej i dokończyć smażenie w rozgrzanym piekarniku. Gotową frittatę posyp świeżą natką pietruszki. 

Przeczytaj także: Wegetariański HIT na grilla: sałatka z komosy ryżowej z pieczonymi warzywami

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. październik 2024 07:24