Spis treści:
- sałatka ze szparagami i truskawkami
- sałatka ze szparagami i pomarańczą
- frittata ze szparagami z grilla
Orzeźwiająca sałatka ze szparagami i truskawkami
Składniki:
- 200 g świeżych truskawek,
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 100 g roszponki,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 6 łyżek oliwy,
- parmezan do posypania
Przygotowanie:
Szparagi umyj i odłam zdrewniałe części. Oliwę wlej do dużego naczynia, dodaj posiekany czosnek i zamarynuj szparagi przez pół godziny. Następnie usmaż je na grillu, aż zrobią się wiotkie. Odłóż, a gdy ostygną, pokrój na mniejsze kawałki o długości 3-4 cm. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój w ćwiartki. Roszponkę umyj. Umieść w naczyniu roszponkę, truskawki i grillowane szparagi. Przygotuj sos: połącz ocet, oliwę, musztardę i miód. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę sosem i posyp parmezanem, najlepiej w płatkach, ale może być też starty na tarce.
Przeczytaj także: 5 pomysłów na dania z kiełbasą z grilla
Sałatka z grillowanych szparagów z pomarańczą
Składniki:
- 500 g zielonych szparagów,
- 2 pomarańcze,
- 1 cebula czerwona,
- 1/4 szklanki płatków migdałowych,
- 1 gałązka świeżej mięty,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z 1 cytryny,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Szparagi umyj i odłam zdrewniałe części. Następnie skrop je oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem i grilluj na rozgrzanym ruszcie przez około 10 minut, by się zarumieniły. Odłóż do ostudzenia. Pomarańcze wyszoruj i pokrój na grubsze plastry. Cebulę obierz z łupin i pokrój cienko. Miętę umyj i posiekaj drobno. Umieść w misce wszystkie składniki, polej oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Posyp podprażonymi płatkami migdałów.
Przeczytaj także: Porady dla początkujących fanów grilla: poznaj triki jak grillować!
Frittata z grillowanymi szparagami
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 6 jajek,
- 1/4 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki startego parmezanu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 białej cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
Przygotowanie:
Zacznij od umycia szparagów i odłamania zdrewniałych części. Następnie przygotuj marynatę z oliwy i posiekanego czosnku. Umieść w niej szparagi i dokładnie wymieszaj, odstaw na 10 minut. Następnie ułóż szparagi na grillu i smaż około 10 minut, obracając, by równomiernie się zarumieniły. Odłóż by wystygły i pokrój je na mniejsze kawałki.
Jajka wbij do miski i lekko roztrzep. Wlej mleko, dodaj starty parmezan, dopraw solą i pieprzem. Cebulę drobno posiekaj, dodaj do masy i wymieszaj dokładnie. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Ułóż na niej grillowane szparagi, a następnie zalej je masą jajeczną. Smaż na średnim ogniu przez około 10 minut, by spód i boki frittaty były rumiane, a jajka na wierzchu ścięte. Możesz także zdjąć patelnię z ognia wcześniej i dokończyć smażenie w rozgrzanym piekarniku. Gotową frittatę posyp świeżą natką pietruszki.
Przeczytaj także: Wegetariański HIT na grilla: sałatka z komosy ryżowej z pieczonymi warzywami
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements