Kiedy jest Dzień Sernika?
Tegoroczny Międzynarodowy Dzień Sernika już za nami. To święto obchodzone jest corocznie 30 lipca. Na szczęście piękno sernika polega na tym, że można się nim cieszyć każdego dnia! Wariantów tego deseru jest tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie. Póki trwa sezon na świeże owoce, skuś się na przygotowanie sernika z malinami. Zrobisz go nawet w upalny dzień, gdyż do tego przepisu nie potrzeba piekarnika. Jeżeli szukasz inspiracji na inny sernik, zajrzyj do naszych artykułów:
Świętuj Dzień Sernika 2024 z naszymi przepisami na to ciasto!
Poznaj przepis na sernik po szwedzku. Będziesz zachwycona!
Przepis na bezglutenowy sernik na kakaowym spodzie
Przepis na sernik bez pieczenia z malinami
Składniki:
- 200 g herbatników kakaowych
- 100 g masła
- 500 g sera twarogowego na sernik (zmielonego lub z wiaderka)
- 200 g kremowego serka typu Philadelphia
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka z 1 cytryny
- 150 g świeżych malin
Mus malinowy:
- 250 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
Herbatniki pokrusz drobno za pomocą blendera lub wałka. Dodaj do nich roztopione masło i wymieszaj, by uzyskać konsystencję mokrego piasku. Blachę do pieczenia lub tortownicę wyłóż papierem, na to wysyp masę ciasteczkową, rozprowadź ją równomiernie i dokładnie ugnieć. Odstaw do lodówki na 30 minut.
W dużej misce umieść ser twarogowy, serek kremowy, cukier puder, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Zmiksuj je na gładką masę. Do osobnego naczynia wlej śmietanę kremówkę, ubij ją na sztywno i delikatnie połącz z masą serową. Na koniec wsyp umyte maliny, wymieszaj. Wylej na ciasteczkowy spód i wyrównaj, odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie, aż napęcznieje. W rondelku umieść maliny, cukier i sok z cytryny. Podgrzej, by powstał jednolity mus. Następnie przetrzyj go przez sitko, by usunąć pestki. Do musu dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Malinową masą polej sernik, a następnie odstaw go do lodówki na kolejne 5-6 godzin, by całość stężała i dobrze się schłodziła. Przed podaniem udekoruj malinami.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements