StoryEditorDobrze zacznij dzień

Zdrowe śniadanie z kukurydzą w roli głównej

Gdy myślimy o daniach śniadaniowych, jedyne, co kojarzy nam się z kukurydzą, to płatki. Tymczasem istnieją dziesiątki sposobów, by zacząć dzień zdrowo, jedząc posiłek z tym zbożem w roli głównej! Jakie pożywne dania z produktów kukurydzianych można przygotować?

Spis treści:

Jajka sadzone na pomidorach z kukurydzą i oscypkiem

Składniki

  • 3 jajka 
  • 1 mały oscypek 
  • 1 cebula szalotka 
  • 1 ząbek czosnku 
  • pół szklanki kukurydzy z puszki lub ze słoika 
  • 2 duże pomidory malinowe 
  • pół szklanki przecieru pomidorowego 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz cytrynowy, bazylia, lubczyk, gałka muszkatołowa 

Przygotowanie

Pomidory włóż do większej miski i zalej wrzątkiem, pozostaw na około 7 minut. Po tym czasie obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Szalotkę i czosnek posiekaj. Szpinak umyj i osusz na ręczniku papierowym. Oscypka pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek – lekko zrumień. Dorzuć szpinak. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj pomidory i przecier. Duś kilka minut, aż sok pomidorowy nieco się zredukuje. Dorzuć odsączoną z zalewy kukurydzę. Zrób na patelni 3 wgłębienia i wbij w nie jajka. Posyp ponownie solą, pieprzem i ziołami. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i smaż kilka minut, by białko się ścięło, zaś żółtko zostało płynne. Przed podaniem danie posyp kawałkami oscypka i ewentualnie ulubioną zieleniną bądź świeżymi ziołami. 

Przeczytaj także: Jesienna owsianka z gruszką w karmelu i orzechami

image
FOTO: Kukurydza Dla Zdrowia/materiały Prasowe

Przepis na kaszę kukurydzianą ze śliwką i cynamonem 

Składniki

  • pół szklanki kaszy kukurydzianej 
  • pół szklanki wody 
  • 1 szklanka mleka krowiego 2% lub napoju roślinnego, np. owsianego bez cukru 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 5 śliwek węgierek świeżych lub mrożonych 
  • garść ulubionych owoców mrożonych typu maliny, jeżyny, borówki 
  • szczypta cynamonu, czarnuszki i soli 
  • 1 łyżeczka masła 

Przygotowanie

Kaszę wsyp do małego garnka. Zalej wodą i mlekiem – zagotuj. Następnie zmniejszogień, delikatnie posól i gotuj około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy kasza będzie ugotowana, przykryj garnek pokrywką i pozostaw jeszcze kilka minut. W międzyczasie umyj śliwki, przekrój na pół i wyjmij pestkę (jeśli używamy wyłącznie owoców mrożonych, drylowanie należy pominąć). Na małej patelni rozpuść masło. Dorzuć śliwki i duś 2-3 minuty. Zdejmij z ognia. Dodaj miód, posyp po wierzchu cynamonem i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotową kaszę przełóż do miski. Na wierzchu ułóż duszone śliwki oraz mrożone owoce. Posyp delikatnie cynamonem i czarnuszką. 

Przeczytaj także: Wegańska jesień: jak zrobić hummus z dyni?

image
FOTO: Kukurydza Dla Zdrowia/materiały Prasowe

Przepis na placki kukurydziane z maślanką 

Składniki

  • 110 g mąki kukurydzianej wymieszanej z mąką owsianą 
  • 1 jajko 
  • 200g maślanki naturalnej 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 mała szklanka borówek (można również użyć mrożonych jagód bądź truskawek) 
  • cukier puder do oprószenia placków 
  • olej rzepakowy do smażenia 

Przygotowanie

Do miski wsyp mąkę, proszek, cukier i sodę oczyszczoną. Dodaj maślankę i jajko. Wszystko dokładnie ubij trzepaczką. Dodaj umyte i osuszone na ręczniku borówki. Delikatnie wymieszaj łyżką. Patelnię posmaruj olejem i rozgrzej na średnim ogniu. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż placki około minuty z każdej strony. Wykładaj na talerz. Przed podaniem placki oprósz delikatnie cukrem pudrem.

Przeczytaj także: Czekoladowe ciasto pumpkin spice – idealne na jesień

image
FOTO: Kukurydza Dla Zdrowia/materiały Prasowe

źródło: Materiały prasowe kampanii Kukurydza dla zdrowia

fot. Materiały prasowe kampanii Kukurydza dla zdrowia

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. październik 2024 03:01