Spis treści:
- Jajka sadzone na pomidorach z kukurydzą i oscypkiem
- Przepis na kaszę kukurydzianą ze śliwką i cynamonem
- Przepis na placki kukurydziane z maślanką
Jajka sadzone na pomidorach z kukurydzą i oscypkiem
Składniki:
- 3 jajka
- 1 mały oscypek
- 1 cebula szalotka
- 1 ząbek czosnku
- pół szklanki kukurydzy z puszki lub ze słoika
- 2 duże pomidory malinowe
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy do smaku: sól, pieprz cytrynowy, bazylia, lubczyk, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Pomidory włóż do większej miski i zalej wrzątkiem, pozostaw na około 7 minut. Po tym czasie obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Szalotkę i czosnek posiekaj. Szpinak umyj i osusz na ręczniku papierowym. Oscypka pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek – lekko zrumień. Dorzuć szpinak. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj pomidory i przecier. Duś kilka minut, aż sok pomidorowy nieco się zredukuje. Dorzuć odsączoną z zalewy kukurydzę. Zrób na patelni 3 wgłębienia i wbij w nie jajka. Posyp ponownie solą, pieprzem i ziołami. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i smaż kilka minut, by białko się ścięło, zaś żółtko zostało płynne. Przed podaniem danie posyp kawałkami oscypka i ewentualnie ulubioną zieleniną bądź świeżymi ziołami.
Przeczytaj także: Jesienna owsianka z gruszką w karmelu i orzechami
Przepis na kaszę kukurydzianą ze śliwką i cynamonem
Składniki:
- pół szklanki kaszy kukurydzianej
- pół szklanki wody
- 1 szklanka mleka krowiego 2% lub napoju roślinnego, np. owsianego bez cukru
- 1 łyżeczka miodu
- 5 śliwek węgierek świeżych lub mrożonych
- garść ulubionych owoców mrożonych typu maliny, jeżyny, borówki
- szczypta cynamonu, czarnuszki i soli
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Kaszę wsyp do małego garnka. Zalej wodą i mlekiem – zagotuj. Następnie zmniejszogień, delikatnie posól i gotuj około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy kasza będzie ugotowana, przykryj garnek pokrywką i pozostaw jeszcze kilka minut. W międzyczasie umyj śliwki, przekrój na pół i wyjmij pestkę (jeśli używamy wyłącznie owoców mrożonych, drylowanie należy pominąć). Na małej patelni rozpuść masło. Dorzuć śliwki i duś 2-3 minuty. Zdejmij z ognia. Dodaj miód, posyp po wierzchu cynamonem i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotową kaszę przełóż do miski. Na wierzchu ułóż duszone śliwki oraz mrożone owoce. Posyp delikatnie cynamonem i czarnuszką.
Przeczytaj także: Wegańska jesień: jak zrobić hummus z dyni?
Przepis na placki kukurydziane z maślanką
Składniki:
- 110 g mąki kukurydzianej wymieszanej z mąką owsianą
- 1 jajko
- 200g maślanki naturalnej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 1 mała szklanka borówek (można również użyć mrożonych jagód bądź truskawek)
- cukier puder do oprószenia placków
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, proszek, cukier i sodę oczyszczoną. Dodaj maślankę i jajko. Wszystko dokładnie ubij trzepaczką. Dodaj umyte i osuszone na ręczniku borówki. Delikatnie wymieszaj łyżką. Patelnię posmaruj olejem i rozgrzej na średnim ogniu. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż placki około minuty z każdej strony. Wykładaj na talerz. Przed podaniem placki oprósz delikatnie cukrem pudrem.
Przeczytaj także: Czekoladowe ciasto pumpkin spice – idealne na jesień
źródło: Materiały prasowe kampanii Kukurydza dla zdrowia
fot. Materiały prasowe kampanii Kukurydza dla zdrowia