StoryEditorDesery wielkanocne

Klasyka w nowoczesnej formie: ciekawe przepisy na mazurek, babkę i sernik

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodkiego mazurka, wilgotnej babki i kremowego sernika! Te ciasta dają ogromne pole do kreatywnej improwizacji i “odmładzania” przepisów. Przepadasz za klasyką w niebanalnym wydaniu? Koniecznie przetestuj nasze propozycje na te wielkanocne ciasta!

Przepis na mazurek z kremem chałwowym 

Składniki

  • 200 g mąki pszennej 
  • 130 g masła 
  • 1 jajko 
  • 40 g cukru pudru 
  • 170 g chałwy 
  • 50 ml śmietany 30 proc. 
  • 2 daktyle  
  • 20 g migdałów 

Przygotowanie

Mąkę przesiej do miski, dodaj 100 g zimnego masła pokrojonego na kawałki, cukier puder i jajko. Zagnieć szybko składniki na gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż do lodówki na 60 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i wyłóż nim blaszkę do pieczenia, pamiętając o uformowaniu brzegów. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut. Odstaw do wystudzenia. 

Chałwę pokrusz i umieść w niewielkim rondelku o grubym dnie. Dodaj śmietanę i pozostałe 30 g masła. Podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Gotowy krem możesz zblendować, by pozbyć się ewentualnych grudek. Ostudź masę chałwową i wylej ją na upieczony spód. Udekoruj mazurek według uznania, np. polewą, czekoladowymi jajkami czy baziami ułożonymi z bakalii. 

Przeczytaj także: Mazurek pistacjowy będzie bezkonkurencyjny tej Wielkanocy! Jak go upiec?

image
FOTO: Envato Elements

Baba z nutą egzotyki: przepis na babkę kokosową 

Składniki

  • 250 g masła 
  • 200 g cukru 
  • 3 ml ekstraktu waniliowego 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 250 ml mleka kokosowego 
  • 120 g wiórek kokosowych 
  • 4 jajka  
  • 8 g proszku do pieczenia 
  • 170 g cukru pudru 
  • 20 ml soku z cytryny 

Przygotowanie

Miękkie masło utrzyj z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku i stopniowo ucieraj na niedużych obrotach. Następnie wlej 200 ml mleka kokosowego, wsyp mąkę, proszek do pieczenia i 100 g wiórków kokosowych. Formę do babki natłuść olejem i oprósz mąką. Wlej masę i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piecz przez 45 minut. 

Cukier puder przesiej przez sitko, by usunąć grudki. Dodaj pozostałe mleko kokosowe oraz sok z cytryny, wymieszaj na gładką masę, by powstał lukier. Upieczoną babkę wystudź i polej lukrem, posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi i udekoruj według uznania. 

Przeczytaj także: Wegańska Wielkanoc? To możliwe! Przepis na wegańską babkę z majonezem

image
FOTO: Envato Elements

Nowoczesny sernik krówkowy 

Składniki

  • 200g ciastek maślanych 
  • 170 g masła 
  • 600 g sera białego 
  • 400 g masy kajmakowej 
  • 100 g cukru 
  • 16 g cukru waniliowego 
  • 3 jajka 
  • 12 g mąki pszennej 
  • 45 ml mleka 

Przygotowanie

100 g masła rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Ciasteczka maślane pokrusz w blenderze lub za pomocą wałka do ciasta. Wymieszaj je z masłem. Spód blaszki lub tortownicy natłuść i wyłóż ciasteczkowymi okruszkami, ugnieć i wyrównaj, by powstał spód. Odłóż do lodówki na 30 minut. 

50 g masła umieść w dużej misce, dodaj cukier i cukier waniliowy, utrzyj na puszystą jasną masę. Dodaj nieco ponad połowę masy kajmakowej (ok. 250 g), wbijaj po jednym jajku i ucieraj na niedużych obrotach miksera. Następnie wsyp mąkę i dodawaj po trochu ser. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę krówkową. Wylej ją na schłodzony spód i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 40-50 minut. Jeżeli wierzch zacznie się przypalać, przykryj go folią aluminiową. Odstaw sernik do wystudzenia. 

Pozostały kajmak umieść w rondelku. Wlej mleko i podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się połączą. Następnie zdejmij rondelek z ognia, dodaj dwie łyżki masła, wymieszaj i wystudź. Tak przygotowaną polewą udekoruj chłodny sernik. Możesz dodatkowo ozdobić go jak mazurek np. migdałami. 

Przeczytaj także: 3 pomysły na popisowy sernik na Wielkanoc

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 17:49