
Przepis na mazurek z kremem chałwowym
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 1 jajko
- 40 g cukru pudru
- 170 g chałwy
- 50 ml śmietany 30 proc.
- 2 daktyle
- 20 g migdałów
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski, dodaj 100 g zimnego masła pokrojonego na kawałki, cukier puder i jajko. Zagnieć szybko składniki na gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż do lodówki na 60 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i wyłóż nim blaszkę do pieczenia, pamiętając o uformowaniu brzegów. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut. Odstaw do wystudzenia.
Chałwę pokrusz i umieść w niewielkim rondelku o grubym dnie. Dodaj śmietanę i pozostałe 30 g masła. Podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Gotowy krem możesz zblendować, by pozbyć się ewentualnych grudek. Ostudź masę chałwową i wylej ją na upieczony spód. Udekoruj mazurek według uznania, np. polewą, czekoladowymi jajkami czy baziami ułożonymi z bakalii.
Przeczytaj także: Mazurek pistacjowy będzie bezkonkurencyjny tej Wielkanocy! Jak go upiec?
Baba z nutą egzotyki: przepis na babkę kokosową
Składniki:
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 3 ml ekstraktu waniliowego
- 300 g mąki pszennej
- 250 ml mleka kokosowego
- 120 g wiórek kokosowych
- 4 jajka
- 8 g proszku do pieczenia
- 170 g cukru pudru
- 20 ml soku z cytryny
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzyj z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku i stopniowo ucieraj na niedużych obrotach. Następnie wlej 200 ml mleka kokosowego, wsyp mąkę, proszek do pieczenia i 100 g wiórków kokosowych. Formę do babki natłuść olejem i oprósz mąką. Wlej masę i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piecz przez 45 minut.
Cukier puder przesiej przez sitko, by usunąć grudki. Dodaj pozostałe mleko kokosowe oraz sok z cytryny, wymieszaj na gładką masę, by powstał lukier. Upieczoną babkę wystudź i polej lukrem, posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi i udekoruj według uznania.
Przeczytaj także: Wegańska Wielkanoc? To możliwe! Przepis na wegańską babkę z majonezem
Nowoczesny sernik krówkowy
Składniki:
- 200g ciastek maślanych
- 170 g masła
- 600 g sera białego
- 400 g masy kajmakowej
- 100 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 3 jajka
- 12 g mąki pszennej
- 45 ml mleka
Przygotowanie:
100 g masła rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Ciasteczka maślane pokrusz w blenderze lub za pomocą wałka do ciasta. Wymieszaj je z masłem. Spód blaszki lub tortownicy natłuść i wyłóż ciasteczkowymi okruszkami, ugnieć i wyrównaj, by powstał spód. Odłóż do lodówki na 30 minut.
50 g masła umieść w dużej misce, dodaj cukier i cukier waniliowy, utrzyj na puszystą jasną masę. Dodaj nieco ponad połowę masy kajmakowej (ok. 250 g), wbijaj po jednym jajku i ucieraj na niedużych obrotach miksera. Następnie wsyp mąkę i dodawaj po trochu ser. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę krówkową. Wylej ją na schłodzony spód i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 40-50 minut. Jeżeli wierzch zacznie się przypalać, przykryj go folią aluminiową. Odstaw sernik do wystudzenia.
Pozostały kajmak umieść w rondelku. Wlej mleko i podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się połączą. Następnie zdejmij rondelek z ognia, dodaj dwie łyżki masła, wymieszaj i wystudź. Tak przygotowaną polewą udekoruj chłodny sernik. Możesz dodatkowo ozdobić go jak mazurek np. migdałami.
Przeczytaj także: 3 pomysły na popisowy sernik na Wielkanoc
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements