
Tradycyjna babka cytrynowa
Składniki:
- 200 g masła,
- 4 jajka,
- 2,5 szklanki mąki,
- 2 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sok z połowy cytryny,
- otarta skórka z całej cytryny.
- Polewa:
- 100 g cukru pudru,
- sok z połowy cytryny,
- bakalie.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na babkę dokładawaj kolejno i ucieraj w makutrze na jednolitą masę. Następnie wlej do formy. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 40 minut.
Na polewę do cukru pudru dodawaj sok z cytryny i ucieraj do konsystencji lukru. Upieczoną babkę polej lukrem i posyp bakaliami lub udekoruj według uznania.
Przecztaj także: Wegańska Wielkanoc? To możliwe! Przepis na wegańską babkę z majonezem
Przepis na babkę marmurkową
Składniki:
- 5 jajek,
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
- ¾ szklanki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- ½ szklanki oleju,
- ½ szklanki mleka,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodaj cukier i cukier waniliowy i dalej ubijaj. Dodaj żółtka i po chwili olej oraz mleko. Na końcu dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Ciasto podziel na dwie części, większą i mniejszą. Do mniejszej dodaj kakao i wymieszaj. Ciasto wylewaj naprzemiennie do formy z kominem i piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub udekoruj.
Przeczytaj także: Ciasto drożdżowe z rodzynkami na Wielkanoc. Smakuje jak od babci!
Czekoladowa babka gotowana - przepis
Składniki:
- 6 jajek (osobno białka i żółtka),
- 220 g cukru (1 szklanka),
- 1 cukier waniliowy,
- 250 g rozpuszczonego masła,
- 140 g mąki pszennej,
- 160 g mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Polewa:
- 100 g ciemnej czekolady,
- 100 ml śmietanki 30 proc.
Przygotowanie:
Zamykaną formę wysmaruj masłem. Wysoki garnek napełnij do połowy wodą i postaw na średniej mocy palnika, aby się zagotowała. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Ciągle miksując, dodawaj cienką strużką rozpuszczone masło. Mąkę przesiej ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Wmieszaj do masy, do połączenia składników. Na końcu połącz delikatnie z ubitą wcześniej pianą z białek.
Gotowe ciasto wyłóż równomiernie do formy i szczelnie ją zamknij. Wstaw do gotującej się wody i gotuj pod przykryciem przez 1,5 godz. na średniej mocy palnika. Po ugotowaniu ostrożnie wyjmij formę z garnka i zdejmij wieczko. Przełóż babkę na kratkę i wystudź.
Przeczytaj także: 3 pomysły na popisowy sernik na Wielkanoc
źródło: Top Agrar Polska
fot. envato elements