StoryEditorBaby wielkanocne

Tradycyjne przepisy na babkę cytrynową, marmurkową i gotowaną

Tradycyjne babki wielkanocne pasują do każdego stołu. Jeżeli są wilgotne i aromatyczne, posmakują każdemu! Ich przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. W sytuacji, gdy nie masz pomysłu na wielkanocny deser, sięgnij po jedną z bab: cytrynową, marmurkową lub gotowaną!

Tradycyjna babka cytrynowa

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 4 jajka,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sok z połowy cytryny,
  • otarta skórka z całej cytryny.
  • Polewa:
  • 100 g cukru pudru,
  • sok z połowy cytryny,
  • bakalie.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na babkę dokładawaj kolejno i ucieraj w makutrze na jednolitą masę. Następnie wlej do formy. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 40 minut.

Na polewę do cukru pudru dodawaj sok z cytryny i ucieraj do konsystencji lukru. Upieczoną babkę polej lukrem i posyp bakaliami lub udekoruj według uznania.

Przecztaj także: Wegańska Wielkanoc? To możliwe! Przepis na wegańską babkę z majonezem

image
FOTO: Envato Elements

Przepis na babkę marmurkową

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • ½ szklanki oleju,
  • ½ szklanki mleka,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodaj cukier i cukier waniliowy i dalej ubijaj. Dodaj żółtka i po chwili olej oraz mleko. Na końcu dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Ciasto podziel na dwie części, większą i mniejszą. Do mniejszej dodaj kakao i wymieszaj. Ciasto wylewaj naprzemiennie do formy z kominem i piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub udekoruj.

Przeczytaj także: Ciasto drożdżowe z rodzynkami na Wielkanoc. Smakuje jak od babci!

image
FOTO: Envato Elements

Czekoladowa babka gotowana - przepis

Składniki:

  • 6 jajek (osobno białka i żółtka),
  • 220 g cukru (1 szklanka),
  • 1 cukier waniliowy,
  • 250 g rozpuszczonego masła,
  • 140 g mąki pszennej,
  • 160 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

Polewa:

  • 100 g ciemnej czekolady,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.

Przygotowanie:

Zamykaną formę wysmaruj masłem. Wysoki garnek napełnij do połowy wodą i postaw na średniej mocy palnika, aby się zagotowała. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Ciągle miksując, dodawaj cienką strużką rozpuszczone masło. Mąkę przesiej ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Wmieszaj do masy, do połączenia składników. Na końcu połącz delikatnie z ubitą wcześniej pianą z białek.

Gotowe ciasto wyłóż równomiernie do formy i szczelnie ją zamknij. Wstaw do gotującej się wody i gotuj pod przykryciem przez 1,5 godz. na średniej mocy palnika. Po ugotowaniu ostrożnie wyjmij formę z garnka i zdejmij wieczko. Przełóż babkę na kratkę i wystudź.

Przeczytaj także: 3 pomysły na popisowy sernik na Wielkanoc

image
FOTO: Envato Elements

źródło: Top Agrar Polska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 05:06