StoryEditorKarp na święta

Sprawdzony sposób na pozbycie się ości z karpia

21.12.2023., 10:00h
Karp to dla wielu osób podstawa wigilijnej wieczerzy. Nie wszyscy za nim przepadają, ale należy do czołówki bożonarodzeniowych dań. Wadą tej ryby są duże ilości ości. Jak je usunąć?

Filetowanie ryby nie należy do zadań łatwych i przyjemnych. Tej mozolnej czynności trzeba nauczyć się i odpowiednio do niej przygotować. Spożywanie karpia bez ości stanie się czystą przyjemnością.

Jak wypatroszyć karpia?

Aby pozbawić rybę wnętrzności i pokroić ją w popularne dzwonki, nacinamy karpia przy głowie w kierunku ogona. Należy zrobić otwór w brzuchu ryby i delikatnie wyjąć wnętrzności. Przy czym należy uważać, aby nie uszkodzić woreczka żółciowego. Ostrym nożem odcinamy głowę. Rybę myjemy i osuszamy.

image
Ceny na święta 2023

Boże Narodzenie 2023: jakie będą ceny karpia? Opłaca się zrobić wcześniejsze zakupy?

Jak pozbyć się ości z karpia?

Warto naostrzyć nóż, najlepiej jeśli jest długi, cienki i ostry rzecz jasna. Rybę należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i położyć, grzbietem do krojącego. Układamy ją na desce, która jest stabilna i nie przesuwa się po blacie. Nacinamy karpia przy łuku skrzelowym, przy głowie, aż do kręgosłupa (da się wyczuć ten monet poprzez opór). W tym momencie nóż powinniśmy skierować w stronę ogona i wykonać cięcie. Dzięki temu mięso zostanie oddzielone od kręgosłupa. Odwracamy rybę na drugą stronę, ale grzbietem do osoby filetującej i powtarzamy to samo cięcie. Tak przygotowane filety można ponacinać i skropić sokiem z cytryny oraz natrzeć ulubionymi przyprawami.

Dlaczego warto jeść karpia?

Karp jest bogaty w witaminy A, C, D, E i K oraz z grupy B, zawiera dużo wapnia, żelaza, cynku (odpowiada za naszą odporność), sodu oraz potasu. Ryba dostarcza organizmowi spore ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie serca. Spożywanie karpia to dobre wsparcie dla kości i zębów, ponieważ ryba ta zawiera dużą ilość fosforu. Karp jest dobrym źródłem świetnie przyswajalnego chudego białka, a do tego jest łatwostrawny (jeśli danie nie jest smażone).

image
Kuchnia na Boże Narodzenie

Świąteczna klasyka w najlepszym wydaniu: przepis na karpia w galarecie

Angelika Drygas

Fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
01. maj 2024 22:04