StoryEditor

Czarny bez w ogrodzie. Co leczy słynna "apteczka Pana Boga"?

19.07.2023., 10:45h
Nalewki, syropy, napary – czarny bez można z powodzeniem wykorzystać i w kuchni, i w domowej apteczce. Skąd tyle dobra w tej niepozornej roślinie? Czy w każdej postaci jest bezpieczna do spożycia?

Zalety czarnego bzu są znane już od wielu wieków. Z jego właściwości korzystają osoby, które chcąc mieć dobry wpływ na swoje zdrowie, sięgają po naturalne metody. Niegdyś nazywany był "apteczką Pana Boga", ponieważ wspiera leczenie niemal stu chorób!

 

Jak uprawiać czarny bez w ogrodzie?

Czarny bez właściwie „rośnie sam”, czyli nie ma wielkich wymagań pielęgnacyjnych ani glebowych. Uprawa czarnego bzu nie jest kłopotliwa. Roślinę sadzimy wiosną lub jesienią. Do gleby warto dołożyć nieco kompostu, aby bez rósł obficiej. Na początku należy podlewać go systematycznie i dużą ilością wody. Przydadzą się także nawozy naturalne. Cięcie przeprowadza się po to, aby krzew uzyskał ładny kształt. Czarny bez jest odporny na niekorzystne warunki atmosferyczne. To krzew mrozoodporny, nie trzeba go okrywać w trakcie zimy. Jeśli pojawią się np. mszyce, warto skorzystać z domowych sposobów na pozbycie się szkodników.

Czarny bez – jego dobry wpływ na zdrowie

Ekstrakt z czarnego bzu pozyskiwano już wiele wieków temu, służył do wspierania walki z infekcjami i do uodpornienia organizmu. Skąd te nieprzecenione właściwości? Wszystko za sprawą składników, które znajdują się w roślinie. Czarny bez zawiera: cenne przeciwutleniacze – kwasy fenolowe, które chronią przed negatywnym działaniem wolnych rodników; flawonole o właściwościach antynowotworowych, antyoksydanty, jak np. antocyjany działające przeciwzapalnie. Owoce bzu są bogate w witaminy A, B, C, żelazo, wapń i fosfor.

image

Czarny bez – na co pomaga?

FOTO: Pixabay

Czarny bez – na co pomaga?

  • To świetne remedium w trakcie grypy, infekcji wirusowych, czy przeziębienia. Nie tylko łagodzi objawy choroby, ale skraca czas jej trwania.
  • Czarny bez pomaga w walce z cukrzycą typu drugiego, ponieważ obniża poziom cukru we krwi
  • Ma działanie antybakteryjne – np. w przypadku bakterii Helicobacter pylori.
  • Pobudza układ immunologiczny do pracy nad ochroną organizmu przed infekcjami.
  • Zmniejsza stres oksydacyjny, czyli zaburzenia równowagi między ilością utleniaczy a antyoksydantów mogące doprowadzić do powstawania zmian nowotworowych.

image
Naturalna receptura

Syrop z kwiatów czarnego bzu – jak przygotować i jakie kwiaty zbierać?

Czy czarny bez może być niebezpieczny dla zdrowia?

Owoce czarnego bzu możemy spożywać wyłącznie po ugotowaniu. Na surowo są dla człowieka trujące i mogą powodować biegunkę, wymioty czy nudności. Uwaga! Także kwiatów tej rośliny nie należy jeść na surowo – wyłącznie obróbka termiczna pozwala na eliminację szkodliwych substancji.

Jak spożywać czarny bez?

Najczęściej wykorzystuje się kwiaty i owoce czarnego bzu. Baldachy kwiatów zbiera się na przełomie maja i czerwca, a następnie suszy. Posłużą do przygotowania leczniczego naparu. Można z nich przyrządzić także nalewkę czy syrop. Z owoców robi się przepyszne soki, nalewki, czy nawet dżemy!

Oprac. Angelika Drygas

Fot. pixabay

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 19:09