Łupiny orzecha włoskiego posiadają sporo właściwości prozdrowotnych i pielęgnacyjnych. Tylko trzeba umieć je wykorzystać! Można z nich zrobić odżywcze napary, nalewkę, peeling, płukankę do włosów i zębów.
Napar z łupin orzecha włoskiego
Gorący napar ze skorupek orzecha włoskiego znany był już naszym babciom. Służył wzmocnieniu odporności w czasie infekcji, ale także wspierał leczenie kaszlu, kataru i nieprzyjemnym symptomów przeziębienia. Takie mikstury są wskazane także dla osób cierpiących na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Łupiny należy dokładnie umyć (skorupki z 9-10 orzechów) i zalać litrem wody. Całość gotujemy przez około 40 minut, na koniec przykrywamy garnek i czekamy kwadrans. Wywar przecedzamy i pijemy 2-3 razy dziennie po pół szklanki. Do smaku można dodać miód, imbir czy cynamon.
Płukanka z łupin orzechów włoskich
Wywar posłuży jako płukanka do włosów – wzmacniająca i odżywcza. Jeśli użyjemy świeżych, zielonych łupin, otrzymamy miksturę koloryzującą, idealną do przyciemnienia brązowych kosmyków. Zielone łupiny zalewamy wrzątkiem i czekamy aż woda zbrązowieje. Płuczemy nią włosy – to świetny i tani sposób na pozbycie się siwych kosmyków.
Peeling z łupin orzechów włoskich
Drobno zmielone skorupki orzechów włoskich to baza do stworzenia scrubu do ciała. Należy jednak zadbać o dokładne i drobne zmielenie, bez ostrych elementów. 1/4 szklanki zmielonych łupin mieszamy z jogurtem w tej samej proporcji lub z oliwą, możemy dodać łyżkę miodu.
Przepis na nalewkę z łupin orzechów włoskich
Składniki:
- 250 g łupin z orzechów włoskich,
- 500 ml wódki lub spirytusu,
- 8 goździków.
Sposób przygotowania:
Łupiny myjemy pod bieżącą wodą i lekko osuszamy. Rozdrabniamy je za pomocą tłuczka. Wsypujemy je do wyparzonego słoika, dodajemy goździki i zalewamy alkoholem, aby zakrył wszystkie składniki. Odstawiamy w ciemne miejsce na cztery miesiące. Raz w tygodniu wstrząsamy słoikiem. Po upływie dedykowanego czasu filtrujemy zawartość przez gazę lub sitko. Nalewkę rozlewamy do buteleczek i odstawiamy na tydzień.
Na co pomaga nalewka z łupin orzecha?
Ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, antywirusowe. Wspomaga leczenie infekcji. Łagodzi także dolegliwości ze strony układu pokarmowego, np. w czasie biegunki. Przeciwdziała próchnicy i pomaga pozbyć się owsików. Do tego wszystkiego obniża wysokie ciśnienie krwi.
Nalewka z łupin z orzechów włoskich – przeciwwskazania
Nalewki nie powinny pić dzieci, kobiety w ciąży i osoby, które nie mogą spożywać alkoholu oraz ci, którzy cierpią na wrzody czy refluks żołądkowy. Nie należy przekraczać 30 kropli dziennie w czasie wystąpienia dolegliwości (nie pijemy nalewki profilaktycznie).
Angelika Drygas
Przepis na nalewkę: odzywianie.wprost.pl
Fot. envato elements