StoryEditorNaturalne metody

Domowy syrop i napar z goździków zadziała na męczący kaszel. Jak go zrobić?

03.01.2024., 13:00h
Goździki to przyprawa mająca ciekawe zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej. Te wysuszone pąki kwiatowe czapetki pachnącej można dodawać do wielu potraw, jak i wspomagać się nimi podczas przeziębień. W jakiej formie?

W sezonie grypowym warto wspierać się naturalnymi sposobami na skracanie czasu infekcji. Znamy sporo ciekawych receptur na domowe syropy, np. z tymianku, cebuli, czy z owoców czarnego bzu. Dobrze jest też podnosić odporność swojego organizmu, dostarczając mu niezbędnych witamin i mikroelementów.

Syrop na kaszel z goździków – właściwości

Goździki są źródłem witaminy A, C, E i tych z grupy B. Zawierają także potas, magnez, fosfor, wapń i żelazo. Są pełne drogocennych antyoksydantów. To dlatego wspaniale wzmacniają działanie systemu immunologicznego i pomagają w czasie pierwszych objawów infekcji.

Jak działa syrop z goździków?

Goździki mają moc rozgrzewającą, ale przede wszystkim rozrzedzają zalegającą wydzielinę, dzięki czemu łatwiej jest się jej pozbyć. Syrop goździkowy można stosować w czasie uporczywego kaszlu, suchego lub mokrego. 

Działanie:

  • wykrztuśnie,
  • przeciwbólowe,
  • przeciwgrzybicze,
  • wzmacnianie odporności,
  • łagodzenie bólu gardła.

Jeśli do wersji podstawowej syropu dodamy cynamon, możemy liczyć na wzmożone działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.

image

Domowy syrop z goździków

FOTO: Envato Elements

Przepis na syrop goździkowy

Przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy włożyć do małego słoika 6-7 goździków i zmieszać je z płynnym miodem. Taką miksturę pozostawiamy na 48 godzin. Rano wyjmujemy goździki, a syrop mieszamy. Przyjmujemy 1 łyżeczkę dziennie. Innym sposobem jest roztarcie goździków w moździerzu. Można do mikstury dodać cynamon (jedną laskę) i sok z cytryny.  

Napar z goździkami

Herbatka goździkowa to dobry sposób na wzmocnienie organizmu. Parzymy tradycyjną czarną herbatkę i dodajemy do niej  2-3 goździki. Napar pijemy ciepły – uwaga ma działanie rozgrzewające. To także dobry sposób na złagodzenie kaszlu.

image

Domowy napar z goździków

FOTO: Envato Elements

Uwaga! Goździki są niewskazane dla osób stosujących leki przeciwzakrzepowe, cierpiących na nadciśnienie czy hipoglikemię. Nie należy ich stosować w razie objawów alergii.

Dlaczego warto żuć goździki?

Goździki szczycą się właściwościami antybakteryjnymi, dlatego pomogą zadbać o utrzymanie higieny jamy ustnej. Do tego wszystkiego sprzyjają regulacji poziomu cukru we krwi. W goździkach znajduje się eugenol – związek o działaniu przeciwbólowym i przeciwwirusowym, który przyspiesza gojenie się ran. To dlatego w razie bólu zęba, warto żuć goździki!

image
Pyszne i zdrowe

Syrop i nalewka z melisy to hit! Jak je zrobić? Na co pomagają?

Goździki w kuchni

Goździki stosujemy w całości lub w postaci zmielonej. Mogą być dodatkiem do świątecznych i jesiennych ciast oraz ciasteczek, ale także do potraw orientalnych, czy typowo polskich, jak bigos.

Angelika Drygas

Fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. grudzień 2024 13:24