W sezonie grypowym warto wspierać się naturalnymi sposobami na skracanie czasu infekcji. Znamy sporo ciekawych receptur na domowe syropy, np. z tymianku, cebuli, czy z owoców czarnego bzu. Dobrze jest też podnosić odporność swojego organizmu, dostarczając mu niezbędnych witamin i mikroelementów.
Syrop na kaszel z goździków – właściwości
Goździki są źródłem witaminy A, C, E i tych z grupy B. Zawierają także potas, magnez, fosfor, wapń i żelazo. Są pełne drogocennych antyoksydantów. To dlatego wspaniale wzmacniają działanie systemu immunologicznego i pomagają w czasie pierwszych objawów infekcji.
Jak działa syrop z goździków?
Goździki mają moc rozgrzewającą, ale przede wszystkim rozrzedzają zalegającą wydzielinę, dzięki czemu łatwiej jest się jej pozbyć. Syrop goździkowy można stosować w czasie uporczywego kaszlu, suchego lub mokrego.
Działanie:
- wykrztuśnie,
- przeciwbólowe,
- przeciwgrzybicze,
- wzmacnianie odporności,
- łagodzenie bólu gardła.
Jeśli do wersji podstawowej syropu dodamy cynamon, możemy liczyć na wzmożone działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.
Przepis na syrop goździkowy
Przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy włożyć do małego słoika 6-7 goździków i zmieszać je z płynnym miodem. Taką miksturę pozostawiamy na 48 godzin. Rano wyjmujemy goździki, a syrop mieszamy. Przyjmujemy 1 łyżeczkę dziennie. Innym sposobem jest roztarcie goździków w moździerzu. Można do mikstury dodać cynamon (jedną laskę) i sok z cytryny.
Napar z goździkami
Herbatka goździkowa to dobry sposób na wzmocnienie organizmu. Parzymy tradycyjną czarną herbatkę i dodajemy do niej 2-3 goździki. Napar pijemy ciepły – uwaga ma działanie rozgrzewające. To także dobry sposób na złagodzenie kaszlu.
Uwaga! Goździki są niewskazane dla osób stosujących leki przeciwzakrzepowe, cierpiących na nadciśnienie czy hipoglikemię. Nie należy ich stosować w razie objawów alergii.
Dlaczego warto żuć goździki?
Goździki szczycą się właściwościami antybakteryjnymi, dlatego pomogą zadbać o utrzymanie higieny jamy ustnej. Do tego wszystkiego sprzyjają regulacji poziomu cukru we krwi. W goździkach znajduje się eugenol – związek o działaniu przeciwbólowym i przeciwwirusowym, który przyspiesza gojenie się ran. To dlatego w razie bólu zęba, warto żuć goździki!
Goździki w kuchni
Goździki stosujemy w całości lub w postaci zmielonej. Mogą być dodatkiem do świątecznych i jesiennych ciast oraz ciasteczek, ale także do potraw orientalnych, czy typowo polskich, jak bigos.
Angelika Drygas
Fot. envato elements