Coraz częściej odkrywamy cenne właściwości roślin. Z każdym rokiem okazuje się, że możemy jeszcze pełniej korzystać z tego, co daje nam natura. Tak jest w przypadku bzu pospolitego, topoli, mniszka i wielu innych roślin. Odkrywamy polskie lokalne warzywa i owoce, zaczynamy czerpać przyjemność z poznawania ziół, a nawet chwastów. O rzepaku w Polsce mówi się wiele. Olej rzepakowy to cenne źródło bioskładników i kwasów omega-3. Ma sporo zalet: obniża stężenie cholesterolu, wspomaga pracę serca i stan naczyń krwionośnych, wzmacnia układ odpornościowy, nerwowy, poprawia wygląd skóry.
Kwiaty rzepaku – właściwości
Nic dziwnego, że i kwiaty rzepaku są bogate w witaminy i minerały. To cenne źródło witaminy C i K, żelaza, magnezu i przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia i chronią przed nowotworami.
Czy kwiaty rzepaku są jadalne?
Tak, pod warunkiem, że pochodzą z upraw przeznaczonych do celów spożywczych (istnieją odmiany dedykowane do produkcji biopaliwa). Ważne jest także, aby kwiaty rzepaku zbierać w miejscach oddalonych od źródeł zanieczyszczeń (np. dróg szybkiego ruchu). Nic nie stoi na przeszkodzie, aby je dodawać do dań obiadowych czy sałatek. Z rzepaku powstaje też bardzo zdrowy miód, który m.in. dba o sprawne działanie układu krążenia, obniża ryzyko miażdżycy, wspomaga trawienie, działa przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie.
Kiszenie kwiatów rzepaku
Jednym ze zdrowszych sposobów na zatrzymanie drogocennych właściwości roślin jest ich kiszenie. Dodatkowo otrzymujemy pełen wachlarz probiotyków, które wspomagają mikroflorę jelitową człowieka. Ta zaś odpowiedzialna jest i za odporność, i za dobre samopoczucie. Kiszenie kwiatów rzepaku to metoda przedłużająca możliwość korzystania z ich walorów prozdrowotnych.
Przepis na kiszone kwiaty rzepaku (za kobieceinspiracje.pl)
Składniki:
- 200 g kwiatów i pąków rzepaku,
- 1 szklanka octu jabłkowego,
- 1 szklanka wody,
- 2 łyżki soli,
- 2 łyżki cukru.
Wykonanie: kwiaty należy umyć i osuszyć, a następnie wrzucić do słoika. Zagotowujemy ocet jabłkowy z dodatkiem soli, cukru i wody, a po ostudzeniu zalewamy nim kwiaty rzepaku. Słoik z zamkniętą pokrywką zostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na kilka dni.
Kiszone kwiaty rzepaku w kuchni
Kiszone kwiaty rzepaku to wspaniały dodatek o obiadu, kolacji lub jako samodzielna przekąska. Najbardziej polecaną odmianą rzepaku do celów spożywczych jest Brassica napus.
Oprac. Angelika Drygas
fot. envato elements
Źródło: kobieceinspiracje