StoryEditorŻółte i zdrowe

Przyrządź kiszone kwiaty rzepaku – są zdrowe i pożywne!

22.05.2023., 15:03h
Wiosna w Polsce to obfitość barw, zapachów i roślin. Jednym z bardziej charakterystycznych pejzaży jest ten poprzecinany żółtymi połaciami pól rzepaku. Wygląda to przepięknie. Olej rzepakowy to taka polska oliwa z oliwek, pełna drogocennych substancji. Okazuje się, że także w inny sposób można wykorzystać żółte kwiatki. W jaki?

Coraz częściej odkrywamy cenne właściwości roślin. Z każdym rokiem okazuje się, że możemy jeszcze pełniej korzystać z tego, co daje nam natura. Tak jest w przypadku bzu pospolitego, topoli, mniszka i wielu innych roślin. Odkrywamy polskie lokalne warzywa i owoce, zaczynamy czerpać przyjemność z poznawania ziół, a nawet chwastów. O rzepaku w Polsce mówi się wiele. Olej rzepakowy to cenne źródło bioskładników i kwasów omega-3. Ma sporo zalet: obniża stężenie cholesterolu, wspomaga pracę serca i stan naczyń krwionośnych, wzmacnia układ odpornościowy, nerwowy, poprawia wygląd skóry.

Kwiaty rzepaku – właściwości

Nic dziwnego, że i kwiaty rzepaku są bogate w witaminy i minerały. To cenne źródło witaminy C i K, żelaza, magnezu i przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia i chronią przed nowotworami.

Czy kwiaty rzepaku są jadalne?

Tak, pod warunkiem, że pochodzą z upraw przeznaczonych do celów spożywczych (istnieją odmiany dedykowane do produkcji biopaliwa). Ważne jest także, aby kwiaty rzepaku zbierać w miejscach oddalonych od źródeł zanieczyszczeń (np. dróg szybkiego ruchu). Nic nie stoi na przeszkodzie, aby je dodawać do dań obiadowych czy sałatek. Z rzepaku powstaje też bardzo zdrowy miód, który m.in. dba o sprawne działanie układu krążenia, obniża ryzyko miażdżycy, wspomaga trawienie, działa przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie.

image

Kwiaty rzepaku

FOTO: Envato Elements

Kiszenie kwiatów rzepaku

Jednym ze zdrowszych sposobów na zatrzymanie drogocennych właściwości roślin jest ich kiszenie. Dodatkowo otrzymujemy pełen wachlarz probiotyków, które wspomagają mikroflorę jelitową człowieka. Ta zaś odpowiedzialna jest i za odporność, i za dobre samopoczucie. Kiszenie kwiatów rzepaku to metoda przedłużająca możliwość korzystania z ich walorów prozdrowotnych.

Przepis na kiszone kwiaty rzepaku (za kobieceinspiracje.pl)

Składniki:

  • 200 g kwiatów i pąków rzepaku,
  • 1 szklanka octu jabłkowego,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki cukru.

Wykonanie: kwiaty należy umyć i osuszyć, a następnie wrzucić do słoika. Zagotowujemy ocet jabłkowy z dodatkiem soli, cukru i wody, a po ostudzeniu zalewamy nim kwiaty rzepaku. Słoik z zamkniętą pokrywką zostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na kilka dni.

Kiszone kwiaty rzepaku w kuchni

Kiszone kwiaty rzepaku to wspaniały dodatek o obiadu, kolacji lub jako samodzielna przekąska. Najbardziej polecaną odmianą rzepaku do celów spożywczych jest Brassica napus.

image
Pyszne i zdrowe

Przygotuj zdrowy syrop z lilaka – bzu pospolitego! Na co pomaga?

 

Oprac. Angelika Drygas

fot. envato elements

Źródło: kobieceinspiracje

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. grudzień 2024 16:01