
Skrzyp rosnący w Polsce porasta wilgotne łąki, pola uprawne, przydroża, skarpy, nieużytki. Bywa skutecznie zwalczany, choć tak naprawdę zawiera wiele cennych substancji, które już dawno odkryła kosmetologia. Zawiera flawonoidy, sterole roślinne, saponiny, krzemionkę i kwasy organiczne. Kluczowy jest właśnie krzem, który przeciwdziała łamliwości włosów i paznokci, zapewnia skórze elastyczność i młody wygląd, przeciwdziała procesom starzenia się.
Skrzyp polny – na co pomaga?
Skrzyp polny stosuje się w przypadku:
- stanów zapalnych skóry,
- łamliwości włosów i paznokci,
- wypadania włosów,
- zapalenia jamy ustnej,
- wrzodów,
- schorzeń nerek i dróg moczowych,
- reumatyzmu.
Skrzyp polny usuwa nadmiar moczanów, wpiera leczenie kamicy moczowej, działa uspokajająco, poprawia sen, pomaga łagodzić zbyt obfite miesiączki, zmniejsza potliwość stóp i dłoni, reguluje przemianę materii i korzystnie wpływa na metabolizm.
Kiedy zbierać skrzyp polny?
Pędy skrzypu zbieramy od połowy lipca do końca sierpnia, ponieważ w tym okresie zawierają najwięcej krzemionki. Roślinę suszymy w przewiewnym i zacienionym pomieszczeniu. Zrywamy zielone pędy dorastające do 40 cm wysokości i przypominające małe choinki. Wysuszone ziele tniemy na małe kawałki, by przechowywać je w szczelnym pojemniku.
Skrzyp polny – przepisy
Herbatka, wywar, odwar ze skrzypu:
1-2 czubate łyżeczki drobno posiekanego ziela skrzypu (suszonego lub świeżego) zalewamy 0,25 litra wrzącej wody i zaparzamy przez ok. 15-20 minut pod przykryciem. Ziele można także zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut, a następnie odstawić na ok. 5 minut.
Odwary, wywary i napary nadają się do picia (nie częściej niż 3 razy dziennie), np. w stanach zapalnych dróg moczowych i skłonnościach do kamicy nerkowej, a także do wykonania okładów na rany, stłuczenia, owrzodzenia. Te mikstury są świetne w roli płukanek do włosów. Płukanka skrzypowa odbudowuje zniszczone włosy, likwiduje ich łamliwość, nadaje im połysk.
Syrop ze skrzypu
Składniki:
- 4 garście świeżego umytego i posiekanego ziela skrzypu lub ok. 8-10 łyżek suszonego,
- 5 szklanek wody,
- 0,5 litra miodu.
Wykonanie:
Drobno posiekany skrzyp wkładamy do garnka i zalewamy wodą, a następnie stawiamy na małym ogniu do zagotowania i gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut. Gotowy wywar odstawiamy pod przykryciem ok. 30 minut. Miksturę przecedzamy na gęstym sitku i czysty płyn ponownie przelewamy do garnka, dodajemy do niego miód, mieszając i ogrzewając całość na bardzo małym ogniu przez ok. 5 minut. Gotowy syrop przelewamy do wyparzonych wrzątkiem słoiczków lub butelek i szczelnie zakręcamy, wekując. Syrop skrzypowy to dodatek do ciepłych ziołowych herbatek lub ciepłej wody, tak należy go spożywać. Stosuje się go 3-4 razy dziennie po 2-3 łyżeczki do herbaty.
Skrzyp polny i skutki uboczne
Jeśli spożywamy skrzyp polny dłużej niż 3 tygodnie, należy 1-2 razy dziennie przyjmować po 1 tabletce suplementu witaminy B1.
Oprac. Angelika Drygas
Fot. envato elements
Źródło i przepisy: swiatwkwiatach.pl