StoryEditorNaturalne metody

Ale pali! Poznaj domowe sposoby na zgagę

02.02.2024., 10:00h
Angelika DrygasAngelika Drygas
Zgaga może zaatakować w najbardziej niespodziewanym momencie. Warto szybko rozprawić się z jej skutkami, a jeszcze lepiej tak zorganizować swoją dietę, aby palenie w przełyku przeszło do historii. Jak to zrobić?

Palenie w przełyku, czyli zgaga to bardzo nieprzyjemna dolegliwość, dotykająca zarówno młodych, jak i starszych ludzi. Skuteczną ulgę może przynieść jedynie zmiana diety i wyeliminowanie szkodzących produktów z codziennego jadłospisu. Istnieją jednak sposoby doraźne, które przynoszą szybka ulgę.

Jakie są główne przyczyny zgagi?

Zgaga to uczucie palenia w przełyku będące skutkiem cofania się treści pokarmowej oraz kwasu solnego z żołądka do przełyku. Bywa, że zgaga to symptom choroby refluksowej. Zgaga może pojawić po zjedzeniu zbyt obfitego lub ciężkostrawnego dania. Gdy zbyt wcześnie po posiłku podejmiemy się aktywności fizycznej, gdy schylimy się gwałtownie lub gdy nosimy zbyt obcisłe ubrania, które mogą naciskać na żołądek. Zgaga występuje też u osób ciepiących, np. na wrzody żołądka, choroby dróg żółciowych, czy nerwice. Zgaga bardzo często dotyka kobiety w ciąży.

image
Na zdrowie!

Zimno Ci? Czujesz dreszcze? Wypróbuj najzdrowsze napoje rozgrzewające, które wzmacniają odporność

Domowe sposoby na zgagę:

  • picie siemienia lnianego w postaci gęstej zawiesiny – wystarczy zalać dwie łyżki siemienia wrzątkiem i poczekać aż mikstura zgęstnieje; siemię złagodzi podrażnienia przełyku i chroni śluzówkę żołądka;
  • żucie imbiru lub picie wody imbirowej (starty imbir zalewamy wodą i czekamy aż ostygnie);
  • picie dużych ilości wody, która oczyszcza przełyk z kwasów żołądkowych; 
  • spożywanie migdałów, które wspaniale neutralizują kwasy żołądkowe;
  • napary ziołowe, np. z melisy, czy rumianku;
  • kubek letniej wody z octem jabłkowym;
  • szybka mikstura z sody oczyszczonej: rozpuszczamy łyżeczkę proszku w 1/3 szklanki letniej wody i wypijamy;
  • żucie bezcukrowej gumy do żucia;
  • szklanka świeżego mleka, kefiru lub maślanki.
image

Naturalne metody na zgagę

FOTO: Envato Elements

Co jeść, aby uniknąć zgagi?

Przede wszystkim warzywa gotowane, mało kwaśne owoce w postaci gotowanej lub pieczonej, chude mięso, ryby, naturalne jogurty, kefiry, pszenne pieczywo. Wskazane są delikatne zupy-kremy, buraki, ogórki, marchew i rzodkiew, drobne kasze i ryż. Należy unikać potraw mocno pikantnych i tych tłustych oraz czerwonego mięsa, tzw. fast foodów, a także czekolady i przetworzonych słodyczy. Warto ograniczyć napoje zawierające kofeinę: kawę, colę i herbatę. Pomaga także spanie z lekko uniesionym tułowiem.

Angelika Drygas

Fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. luty 2024 12:38