StoryEditorZdrowe warzywo

Chcesz pobudzić swój metabolizm. Jedz to warzywo, regularnie!

07.04.2023., 10:00h
Cebula to bardzo niepozorne warzywo, które – jak się okazuje – ma sporo dobrego do zaoferowania. Zalety tej rośliny biją na głowę wiele innych – modniejszych i bardziej nietuzinkowych produktów. Tymczasem stara poczciwa cebula ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka.

Cebula jest warzywem uprawianym w Polsce od wielu wieków. W kuchni zajmuje ważne miejsce – dodawana jest niemal do każdej potrawy. Dobrą wiadomością dla wszystkich cebulożerców są jej prozdrowotne zalety, normujące sporo funkcji życiowych i niwelujących ryzyko zachorowania na wiele niebezpiecznych chorób.

Popularne rodzaje cebuli

Najczęściej wybieraną odmianą jest cebula żółta – ostra w smaku, intensywnie pachnąca. Coraz bardziej popularna staje się biała cebula, czyli czosnkowa z wyraźnie zarysowaną nutą czosnkową, natomiast cebula czerwona jest niezwykle modna i użyteczna w kuchni, jej łagodny smak i piękny kolor dodaje potrawom pięknego wyglądu. Nadaje się do kanapek, wrapów lub sałatek. Cebula dymka jest po prostu mniejsza, a szalotka – delikatniejsza i ma czosnkowy aromat oraz mniejsze od dymki główki.

Cebula jest niezwykle odżywcza

W cebuli znajduje się cały wachlarz ważnych dla dobrego zdrowia elementów. Najważniejszym z nich jest kwercetyna, silny antyoksydant czyniący z cebuli warzywo o właściwościach przeciwnowotworowych i przeciwzapalnych. Co jeszcze? Witaminy z grupy B i witamina C oraz allicyna mająca działanie antybakteryjne, dzięki czemu jest pomocna w zwalczaniu infekcji. Allicyna pozwala także uregulować poziom cholesterolu w organizmie. Cebula zawiera ponadto: błonnik, chrom, żelazo, potas – całe dobrodziejstwo inwentarza! Nic dziwnego, że już nasze babcie w przeziębieniach stosowały syrop z cebuli – to warzywo jest naturalnym antybiotykiem!

image

Niezwykłe właściwości prozdrowotne cebuli

FOTO: Envato Elements

Najzdrowsza forma spożywania cebuli

Cebulę najczęściej smażymy lub dusimy. Niestety, obróbka termiczna nie zawsze dobrze wpływa na zachowanie jej wartości odżywczych. Najzdrowsza jest spożywana na surowo, np. w formie syropu lub zjadana przez powolne przeżuwanie.

Zalety spożywania cebuli:

  • zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia, zwłaszcza nadciśnienia,
  • zwalcza trądzik,
  • wzmacnia odporność,
  • odgrywa ważną rolę w zapobieganiu cukrzycy,
  • ważny element profilaktyki nowotworowej,
  • wzmacnia kości,
  • pomocna w procesie odchudzania (średnia sztuka ma tylko 40 kcal),
  • pobudza metabolizm,
  • detoksykuje organizm.

Cebula dobra na ukąszenia

Przeciwzapalne cechy tego warzywa można wykorzystać w razie użądlenia czy ukąszenia przez owady. Wystarczy przyłożyć plaster do rany, a obrzęk i swędzenie powinno natychmiast się zmniejszyć!

Niezwykłe właściwości prozdrowotne czerwonej cebuli

Czerwona cebula zawiera antocyjany, które szczycą się właściwościami przeciwutleniającymi i przeciwnowotworowymi. Ważne! Przeciwutleniacze chronią organizm przed wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do rozwoju nowotworów.

image

Niezwykłe właściwości prozdrowotne czerwonej cebuli

FOTO: Envato Elements

Kto nie powinien jeść cebuli?

Na pewno osoby z chorą wątrobą, cierpiące na schorzenia nerek, woreczka żółciowego czy niewydolność serca. Cebula może obciążać przewód pokarmowy, a więc nie powinny jej spożywać osoby z zapaleniem jelit oraz innymi chorobami układu trawiennego.

image
Prawdziwy HIT!

Dżem z cebuli to przysmak, który cię zaskoczy! Poznaj przepis!

Oprac. Angelika Drygas

fot. envato elements

Źródło: wzmocnijodpornosc.pl

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 19:41