Cebula jest warzywem uprawianym w Polsce od wielu wieków. W kuchni zajmuje ważne miejsce – dodawana jest niemal do każdej potrawy. Dobrą wiadomością dla wszystkich cebulożerców są jej prozdrowotne zalety, normujące sporo funkcji życiowych i niwelujących ryzyko zachorowania na wiele niebezpiecznych chorób.
Popularne rodzaje cebuli
Najczęściej wybieraną odmianą jest cebula żółta – ostra w smaku, intensywnie pachnąca. Coraz bardziej popularna staje się biała cebula, czyli czosnkowa z wyraźnie zarysowaną nutą czosnkową, natomiast cebula czerwona jest niezwykle modna i użyteczna w kuchni, jej łagodny smak i piękny kolor dodaje potrawom pięknego wyglądu. Nadaje się do kanapek, wrapów lub sałatek. Cebula dymka jest po prostu mniejsza, a szalotka – delikatniejsza i ma czosnkowy aromat oraz mniejsze od dymki główki.
Cebula jest niezwykle odżywcza
W cebuli znajduje się cały wachlarz ważnych dla dobrego zdrowia elementów. Najważniejszym z nich jest kwercetyna, silny antyoksydant czyniący z cebuli warzywo o właściwościach przeciwnowotworowych i przeciwzapalnych. Co jeszcze? Witaminy z grupy B i witamina C oraz allicyna mająca działanie antybakteryjne, dzięki czemu jest pomocna w zwalczaniu infekcji. Allicyna pozwala także uregulować poziom cholesterolu w organizmie. Cebula zawiera ponadto: błonnik, chrom, żelazo, potas – całe dobrodziejstwo inwentarza! Nic dziwnego, że już nasze babcie w przeziębieniach stosowały syrop z cebuli – to warzywo jest naturalnym antybiotykiem!
Najzdrowsza forma spożywania cebuli
Cebulę najczęściej smażymy lub dusimy. Niestety, obróbka termiczna nie zawsze dobrze wpływa na zachowanie jej wartości odżywczych. Najzdrowsza jest spożywana na surowo, np. w formie syropu lub zjadana przez powolne przeżuwanie.
Zalety spożywania cebuli:
- zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia, zwłaszcza nadciśnienia,
- zwalcza trądzik,
- wzmacnia odporność,
- odgrywa ważną rolę w zapobieganiu cukrzycy,
- ważny element profilaktyki nowotworowej,
- wzmacnia kości,
- pomocna w procesie odchudzania (średnia sztuka ma tylko 40 kcal),
- pobudza metabolizm,
- detoksykuje organizm.
Cebula dobra na ukąszenia
Przeciwzapalne cechy tego warzywa można wykorzystać w razie użądlenia czy ukąszenia przez owady. Wystarczy przyłożyć plaster do rany, a obrzęk i swędzenie powinno natychmiast się zmniejszyć!
Niezwykłe właściwości prozdrowotne czerwonej cebuli
Czerwona cebula zawiera antocyjany, które szczycą się właściwościami przeciwutleniającymi i przeciwnowotworowymi. Ważne! Przeciwutleniacze chronią organizm przed wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do rozwoju nowotworów.
Kto nie powinien jeść cebuli?
Na pewno osoby z chorą wątrobą, cierpiące na schorzenia nerek, woreczka żółciowego czy niewydolność serca. Cebula może obciążać przewód pokarmowy, a więc nie powinny jej spożywać osoby z zapaleniem jelit oraz innymi chorobami układu trawiennego.
Oprac. Angelika Drygas
fot. envato elements
Źródło: wzmocnijodpornosc.pl