Spis treści:
- Czy orzechy włoskie trzeba przechowywać w skorupkach?
- Czy orzechy włoskie przechowuje się w lodówce?
- Czy orzechy włoskie można mrozić?
- W czym przechowywać orzechy włoskie?
- O czym trzeba pamiętać przy przechowywaniu orzechów?
- Co się dzieje z niewłaściwie przechowywanymi orzechami?
Czy orzechy włoskie trzeba przechowywać w skorupkach?
Obieranie włoskich orzechów to dla jednych przyjemność, dla innych męczarnia. Jeżeli chodzi Ci po głowie myśl, by rozłupać wszystkie na raz i przechowywać je bez skorupek, lepiej uważaj. Skorupka chroni orzechy przed światłem słonecznym oraz wilgocią. Niełuskane dłużej zachowają więc świeżość oraz cenne wartości odżywcze.
Czy orzechy włoskie przechowuje się w lodówce?
Aby zapewnić orzechom, w tym orzechom włoskim, długą świeżość, najlepiej przechowywać je w chłodnym, suchym miejscu. Co spełnia te kryteria? Spiżarnia lub po prostu… lodówka! Okazuje się, że orzechy włoskie w skorupkach jak najbardziej można przechowywać w lodówce. Wówczas mogą być dobre do spożycia nawet przez kolejne 12 miesięcy.
Przeczytaj także: Jesienna owsianka z gruszką w karmelu i orzechami
Czy orzechy włoskie można mrozić?
Pojemna zamrażarka to najlepsza przyjaciółka każdej pani domu. Warto wygospodarować w niej nieco miejsca także na orzechy! Ten produkt można bowiem mrozić, by przedłużyć jego trwałość. Zamrożone orzechy włoskie będą świeże nawet przez dwa lata! Należy jednak pamiętać, że gdy chcemy przechowywać je w zamrażarce, należy najpierw usunąć skorupki.
Przeczytaj także: Te czekoladowe ciastka z orzechami zrobisz tylko z 4 składników! Jaki jest przepis?
W czym przechowywać orzechy włoskie?
W zależności od tego, w jakim miejscu zamierzamy przechowywać swoje orzechy włoskie, należy wybrać odpowiednie opakowanie:
- bawełniany woreczek - włóż do niego orzechy w łupinkach i powieś go w spiżarni, na strychu bądź w innym wybranym suchym i chłodnym miejscu;
- słoik lub inny szczelny pojemnik - sprawdzi się do przechowywania orzechów w lodówce, bo zapobiegnie pochłanianiu innych zapachów;
- worek strunowy - jeżeli chcesz zamrozić orzechy, najlepszy będzie woreczek strunowy, sprawdzi się również gdy trzymasz orzechy włoskie w lodówce.
O czym trzeba pamiętać przy przechowywaniu orzechów?
Amatorzy orzechów, którzy niczym wiewiórki gromadzą ich zapas na zimę, muszą pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze, orzechy włoskie łatwo chłoną aromat innych produktów spożywczych, zatem należy umieścić je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub woreczku. Po drugie, miłośnikami orzechów są również mole spożywcze - gdy wyczują przysmak, mogą rozgościć się w naszej kuchni lub spiżarni, więc zadbajmy o zabezpieczenie tych przekąsek. Po trzecie, orzechy włoskie nie powinny być narażone na duże zmiany temperatur, lepiej nie umieszczać ich w pobliżu pieca czy kuchenki.
Przeczytaj także: Nie wyrzucaj ich do kosza! Jak wykorzystać łupiny orzecha włoskiego?
Co się dzieje z niewłaściwie przechowywanymi orzechami?
Niewłaściwie przechowywane orzechy włoskie stracą swój smak oraz jakość. Mogą wchłonąć zapach z otoczenia i nie będą już miały charakterystycznego aromatu. Jeżeli narazimy je na skoki temperatury, może to doprowadzić do ich obsychania, pleśnienia lub jełczenia. Wszystkie te zjawiska sprawiają, że orzechy włoskie nie będą nadawały się do spożycia, bowiem ich zjedzenie może wówczas wywołać ból brzucha, nudności lub zatrucie.
Przeczytaj także: Przepis na domowe masło z orzechów włoskich
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements