Sernik z ciasteczkami oreo
Składniki:
- 2 opakowania ciasteczek typu oreo,
- 100 g rozpuszczonego masła,
- 800 g twarogu na sernik,
- 250 ml śmietanki 36 proc.,
- 3 jajka,
- 2 żółtka,
- 170 g drobnego cukru,
- po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Masło rozpuść i wystudź. Jedno opakowanie ciasteczek pokrusz drobno lub zblenduj. Połącz z masłem i wymieszaj. Przełóż masę do formy do pieczenia wyłożonej papierem i ugnieć, tworząc spód ciasta. Odstaw do lodówki na 30 minut.
W naczyniu do blendowania umieść ser, śmietankę, cukier, cukier waniliowy oraz obie mąki. Wbij jajka oraz żółtka. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą kremową masę. Na koniec dodaj drugie opakowanie pokruszonych ciasteczek i wymieszaj. Przelej masę serową na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piecz przez godzinę, studź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gdy ciasto będzie zimne, odstaw je do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem możesz je udekorować ciasteczkami.
Przeczytaj także: Kiedy nastawić piernik staropolski? Teraz! Poznaj nasz przepis
Intensywnie czekoladowa tarta
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g czekolady mlecznej,
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 50 g cukru pudru,
- jajko,
- 150 g miękkiego masła,
- 180 ml śmietanki 36 proc.,
- 20 g kakao
Przygotowanie:
Do miski przesiej mąkę, kakao i cukier puder. Dodaj 100 g miękkiego masła i wbij jajko, zagnieć energicznie kruche ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 40 minut. Po tym czasie rozwałkuj je i umieść w natłuszczonej formie do pieczenia. Nakłuj spód widelcem i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 25-30 minut, odstaw do wystudzenia.
W rondelku podgrzej śmietankę, pilnując, by się nie zagotowała. Dodaj do niej połamaną czekoladę i wymieszaj, by się rozpuściła. Na koniec dodaj pozostałe 50 g masła, połącz składniki i wystudź masę. Przelej ją na kruchy spód. Odstaw na kilka godzin, by masa stężała. Przed podaniem udekoruj.
Przeczytaj także: Niezawodny przepis na domowe rogaliki drożdżowe z dżemem
Tarta pomarańczowa do góry nogami
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki migdałowej
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g jogurtu greckiego
- 100 g masła
- 4 jajka
- 2 pomarańcze
Przygotowanie:
Pomarańcze sparz wrzątkiem i wyszoruj. Odłóż połowę jednego owocu, resztę pokrój w cienkie plastry. Z pozostałej połówki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Masło rozpuść w rondelku, wystudź. Połącz proszek do pieczenia, mąkę i mąkę migdałową, wymieszaj. Do osobnego naczynia wbij jajka i utrzyj je z cukrem na puszystą masę. Wlej masło, a następnie dodaj suche składniki i jogurt. Wymieszaj, by powstało jednolite ciasto. Dodaj skórkę z pomarańczy. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, na dnie poukładaj plastry pomarańczy. Do soku dodaj 2 łyżeczki cukru i polej syropem plasterki owoców. Na to wylej ciasto i wstaw do piekarnika na 45 minut. Piecz w 170 stopniach Celsjusza. Gotową tartę wyjmij, wystudź i wyłóż na paterę, odwracając do góry nogami – tak, by pomarańcze znalazły się na wierzchu.
Przeczytaj także: 5 przepisów na fantastyczne ciasta, które podasz na rodzinnym spotkaniu
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements