StoryEditorSłodkie przepisy

3 pomysły na ciasto na przyjęcie andrzejkowe

Andrzejki coraz bliżej! Jeżeli z tej okazji planujesz przyjęcie lub rodzinne spotkanie, nie może na nim zabraknąć smacznego ciasta. Poznaj trzy propozycje wypieków, które będą ozdobą imprezowego stołu!

Sernik z ciasteczkami oreo 

Składniki

  • 2 opakowania ciasteczek typu oreo, 
  • 100 g rozpuszczonego masła, 
  • 800 g twarogu na sernik, 
  • 250 ml śmietanki 36 proc., 
  • 3 jajka, 
  • 2 żółtka, 
  • 170 g drobnego cukru, 
  • po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej, 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 

Przygotowanie

Masło rozpuść i wystudź. Jedno opakowanie ciasteczek pokrusz drobno lub zblenduj. Połącz z masłem i wymieszaj. Przełóż masę do formy do pieczenia wyłożonej papierem i ugnieć, tworząc spód ciasta. Odstaw do lodówki na 30 minut. 

W naczyniu do blendowania umieść ser, śmietankę, cukier, cukier waniliowy oraz obie mąki. Wbij jajka oraz żółtka. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą kremową masę. Na koniec dodaj drugie opakowanie pokruszonych ciasteczek i wymieszaj. Przelej masę serową na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piecz przez godzinę, studź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gdy ciasto będzie zimne, odstaw je do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem możesz je udekorować ciasteczkami. 

Przeczytaj także: Kiedy nastawić piernik staropolski? Teraz! Poznaj nasz przepis

image
FOTO: Envato Elements

Intensywnie czekoladowa tarta 

Składniki

  • 200 g mąki pszennej, 
  • 100 g czekolady mlecznej, 
  • 100 g czekolady gorzkiej, 
  • 50 g cukru pudru, 
  • jajko, 
  • 150 g miękkiego masła, 
  • 180 ml śmietanki 36 proc., 
  • 20 g kakao 

Przygotowanie

Do miski przesiej mąkę, kakao i cukier puder. Dodaj 100 g miękkiego masła i wbij jajko, zagnieć energicznie kruche ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 40 minut. Po tym czasie rozwałkuj je i umieść w natłuszczonej formie do pieczenia. Nakłuj spód widelcem i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 25-30 minut, odstaw do wystudzenia. 

W rondelku podgrzej śmietankę, pilnując, by się nie zagotowała. Dodaj do niej połamaną czekoladę i wymieszaj, by się rozpuściła. Na koniec dodaj pozostałe 50 g masła, połącz składniki i wystudź masę. Przelej ją na kruchy spód. Odstaw na kilka godzin, by masa stężała. Przed podaniem udekoruj. 

Przeczytaj także: Niezawodny przepis na domowe rogaliki drożdżowe z dżemem

image
FOTO: Envato Elements

Tarta pomarańczowa do góry nogami 

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 0,5 szklanki mąki migdałowej 
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 150 g jogurtu greckiego 
  • 100 g masła 
  • 4 jajka 
  • 2 pomarańcze 

Przygotowanie

Pomarańcze sparz wrzątkiem i wyszoruj. Odłóż połowę jednego owocu, resztę pokrój w cienkie plastry. Z pozostałej połówki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Masło rozpuść w rondelku, wystudź. Połącz proszek do pieczenia, mąkę i mąkę migdałową, wymieszaj. Do osobnego naczynia wbij jajka i utrzyj je z cukrem na puszystą masę. Wlej masło, a następnie dodaj suche składniki i jogurt. Wymieszaj, by powstało jednolite ciasto. Dodaj skórkę z pomarańczy. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, na dnie poukładaj plastry pomarańczy. Do soku dodaj 2 łyżeczki cukru i polej syropem plasterki owoców. Na to wylej ciasto i wstaw do piekarnika na 45 minut. Piecz w 170 stopniach Celsjusza. Gotową tartę wyjmij, wystudź i wyłóż na paterę, odwracając do góry nogami – tak, by pomarańcze znalazły się na wierzchu.

Przeczytaj także: 5 przepisów na fantastyczne ciasta, które podasz na rodzinnym spotkaniu

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. listopad 2024 14:35