Spis treści:
Czy warto samemu piec chleb?
Pieczenie chleba w domu ma wiele zalet, które odkryliśmy kilka lat temu, gdy pandemia zamknęła nas w domach. Doceniamy je jednak do dziś. Domowe bochenki szczególnie chętnie przygotowują osoby będące na diecie, bowiem daje to możliwość dostosowania pieczywa do własnych potrzeb. Dla przykładu, w domu bez trudu przygotujemy chleb bez soli, drożdży, glutenu, wykluczymy nieodpowiednie dla naszego organizmu typy mąki czy ziaren.
Przepisy na domowy chleb
Jeżeli chcesz zacząć swoją przygodę z domowym chlebem, zajrzyj do naszych wcześniejszych artykułów:
Chleb na liściu: co to jest i jak go upiec?
3 przepisy na najlepszy chleb na zakwasie
Poznaj 5 przepisów na domowy chleb, które skradną twoje serce!
Przepis na domowy chleb w 3 minuty
Składniki:
- 300 g płatków owsianych,
- 500 g jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka miodu,
- dodatki według uznania: pestki dyni lub słonecznika, suszona żurawina lub pomidory, nasiona chia, otręby, siemię lniane itd.
Przygotowanie:
Płatki owsiane wsyp do miski. Zalej je jogurtem naturalnym. Dodaj sodę, sól i miód. Wsyp wybrane przez siebie dodatki i za pomocą łyżki dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Przełóż masę do formy do pieczenia, wyłożonej papierem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez około godzinę. Następnie wyjmij i wystudź.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements