StoryEditorDomowe pieczywo

Domowy chleb w 3 minuty? Z tym przepisem to możliwe!

Jeżeli od przygotowywania domowego pieczywa odstrasza Cię wizja długotrwałego wyrabiania ciasta, mamy na to rozwiązanie. Ten chleb przygotowuje się w zaledwie kilka minut. To doskonały przepis dla każdego, kto chce zacząć robić pieczywo samodzielnie!

Spis treści:

Czy warto samemu piec chleb?

Pieczenie chleba w domu ma wiele zalet, które odkryliśmy kilka lat temu, gdy pandemia zamknęła nas w domach. Doceniamy je jednak do dziś. Domowe bochenki szczególnie chętnie przygotowują osoby będące na diecie, bowiem daje to możliwość dostosowania pieczywa do własnych potrzeb. Dla przykładu, w domu bez trudu przygotujemy chleb bez soli, drożdży, glutenu, wykluczymy nieodpowiednie dla naszego organizmu typy mąki czy ziaren.

Przepisy na domowy chleb

Jeżeli chcesz zacząć swoją przygodę z domowym chlebem, zajrzyj do naszych wcześniejszych artykułów:

Chleb na liściu: co to jest i jak go upiec?

3 przepisy na najlepszy chleb na zakwasie

Jak upiec chleb bez mąki?

Poznaj 5 przepisów na domowy chleb, które skradną twoje serce!

Przepis na domowy chleb w 3 minuty

Składniki:

  • 300 g płatków owsianych,
  • 500 g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • dodatki według uznania: pestki dyni lub słonecznika, suszona żurawina lub pomidory, nasiona chia, otręby, siemię lniane itd.

Przygotowanie:

Płatki owsiane wsyp do miski. Zalej je jogurtem naturalnym. Dodaj sodę, sól i miód. Wsyp wybrane przez siebie dodatki i za pomocą łyżki dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Przełóż masę do formy do pieczenia, wyłożonej papierem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez około godzinę. Następnie wyjmij i wystudź.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. październik 2024 09:02