StoryEditorJedz zdrowo!

Uważaj na niedobory witamin jesienią i zimą! Dlaczego?

06.11.2023., 12:31h
Niedobory witamin, minerałów i innych składników odżywczych najczęściej doskwierają nam zimą. To w tym czasie trudniej o rodzime warzywa czy owoce, z których czerpiemy to, co dla naszego organizmu najlepsze. Czego najbardziej nam brakuje?

Deficyt odpowiedniej dawki cennych mikroelementów niestety powoduje dojmujące skutki, które odczujemy na co dzień. Spadek odporności mogący skutkować częstszymi infekcjami, gorsze samopoczucie, mniej siły witalnej  to tylko niektóre z nich. W organizmie dłużej pozostającym w takim stanie mogą rozwinąć się choroby przewlekłe, a także słabsze funkcjonowanie narządów.

Hipowitaminoza – zimowa przypadłość?

Hipowitaminoza to nic innego jak niedobór witamin. Oto przyczyny tego zaburzenia:

  • zła dieta, uboga w produkty obfitujące w witaminy i minerały,
  • zaburzenia wchłaniania witamin,
  • przyjmowanie niektórych leków,
  • okres jesienno-zimowy i niska ekspozycja na promienie słoneczne,
  • choroby takie jak: niedoczynność tarczycy czy Leśniowskiego-Crohna.

Czym się różni awitaminoza od hipowitaminozy? 

Hipowitaminoza to niewystarczająca ilość witaminy lub kilku witamin w organizmie, natomiast awitaminoza to stan znacznie poważniejszy, kiedy niedobór jest zaawansowany. To już stan chorobowy wynikający z długotrwałego braku jednej bądź wielu witamin.

Witamina D3 i jej niedobór

Jedną z ważniejszych witamin, jaką tracimy poniekąd przez jesienną słotę, jest witamina D3. Jest wytwarzana pod wpływem promieni słonecznych, jest także wchłaniana wraz z pożywieniem. Ludzki organizm potrafi ją sam syntetyzować, jednak klimat w Polsce, zwłaszcza od października do końca kwietnia, nie sprzyja temu procesowi, dlatego powinniśmy ją suplementować. Warto swoją dietę tak ułożyć, aby znalazły się w niej produkty bogate w witaminę słońca właśnie. Jej suplementację zalecają lekarze i dietetycy. Brak tej witaminy może prowadzić spadku sił, apatii, depresji, osteoporozy, spadku odporności, czy choroby Hashimoto. Naturalna witamina D występuje w tłustych rybach: jak łosoś, węgorz (W 100 g mięsa tej ryby znajduje się aż 1200 j.m. witaminy D3), makrela, a także w nabiale: jajkach, serach (np. odmiany dojrzewające, żółty ser i kozi), a także w mleku.  

image

Niedobory witamin, minerałów i innych składników odżywczych

FOTO: Envato Elements

Dobre strony witaminy C

Witamina C ma spore znaczenie w kwestii wzmacniania odporności, co staje się szczególnie ważne jesienią i zimą. Zapewniając organizmowi odpowiednią podaż tej witaminy, chronimy go jednocześnie przed częstymi infekcjami, a także grypą. Ponadto, witamina C ma swój znaczący udział we wzmacnianiu serca i naczyń krwionośnych, zmniejsza ryzyko miażdżycy. Witamina C jako silny przeciwutleniacz zwalczający wolne rodniki chroni przed ryzykiem zachorowania na nowotwory. Ponadto ma zbawienny wpływ na cerę i pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Sporo witaminy C znajduje się w natce pietruszki, cytrynie, aceroli, rokitniku, czarnej porzeczce, szpinaku, czerwonej papryce, owocach cytrusowych, truskawkach, kiwi, w kiszonkach. Na spadek witaminy C narażeni są palacze i osoby nadużywające alkoholu! 

Brak witaminy A

To witamina, dzięki której sprawnie działa nasz wzrok. Jej niedobór łatwo rozpoznać po:

  • łamliwych paznokciach,
  • łamliwych i zbyt wypadających włosach,
  • problemach ze skórą,
  • gorszym widzeniu w porze wieczornej,
  • suchości oczu,
  • utracie odporności.

Witaminę A znajdziemy przede wszystkim w marchwi, batatach, czerwonej papryce, dyni, suszonych morelach, maśle, jajach i rybach, zwłaszcza tuńczyku.

Niedobór witaminy B12

Niedobór witaminy B12 można poznać po dojmującym braku energii, apatii, nerwowości i niewyspaniu. Taki stan może wpędzić organizm w stan ciągłego stresu, a nawet w depresję. Dochodzą do tego problemy z koncentracją. Na ten deficyt narażone są osoby pozostające na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej, a także osoby po 40. roku życia. Źródło tej witaminy to przede wszystkim mięso, produkty mleczne i jajka. B12 znajduje się także w wątróbce, śledziach, i rybach, jak: dorsz, łosoś, śledź.

image
Na odporność

Nalewka z czosnku – idealna na jesień. Jak ją przyrządzić?

Angelika Drygas

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 20:11