
Deficyt odpowiedniej dawki cennych mikroelementów niestety powoduje dojmujące skutki, które odczujemy na co dzień. Spadek odporności mogący skutkować częstszymi infekcjami, gorsze samopoczucie, mniej siły witalnej – to tylko niektóre z nich. W organizmie dłużej pozostającym w takim stanie mogą rozwinąć się choroby przewlekłe, a także słabsze funkcjonowanie narządów.
Hipowitaminoza – zimowa przypadłość?
Hipowitaminoza to nic innego jak niedobór witamin. Oto przyczyny tego zaburzenia:
- zła dieta, uboga w produkty obfitujące w witaminy i minerały,
- zaburzenia wchłaniania witamin,
- przyjmowanie niektórych leków,
- okres jesienno-zimowy i niska ekspozycja na promienie słoneczne,
- choroby takie jak: niedoczynność tarczycy czy Leśniowskiego-Crohna.
Czym się różni awitaminoza od hipowitaminozy?
Hipowitaminoza to niewystarczająca ilość witaminy lub kilku witamin w organizmie, natomiast awitaminoza to stan znacznie poważniejszy, kiedy niedobór jest zaawansowany. To już stan chorobowy wynikający z długotrwałego braku jednej bądź wielu witamin.
Witamina D3 i jej niedobór
Jedną z ważniejszych witamin, jaką tracimy poniekąd przez jesienną słotę, jest witamina D3. Jest wytwarzana pod wpływem promieni słonecznych, jest także wchłaniana wraz z pożywieniem. Ludzki organizm potrafi ją sam syntetyzować, jednak klimat w Polsce, zwłaszcza od października do końca kwietnia, nie sprzyja temu procesowi, dlatego powinniśmy ją suplementować. Warto swoją dietę tak ułożyć, aby znalazły się w niej produkty bogate w witaminę słońca właśnie. Jej suplementację zalecają lekarze i dietetycy. Brak tej witaminy może prowadzić spadku sił, apatii, depresji, osteoporozy, spadku odporności, czy choroby Hashimoto. Naturalna witamina D występuje w tłustych rybach: jak łosoś, węgorz (W 100 g mięsa tej ryby znajduje się aż 1200 j.m. witaminy D3), makrela, a także w nabiale: jajkach, serach (np. odmiany dojrzewające, żółty ser i kozi), a także w mleku.
Dobre strony witaminy C
Witamina C ma spore znaczenie w kwestii wzmacniania odporności, co staje się szczególnie ważne jesienią i zimą. Zapewniając organizmowi odpowiednią podaż tej witaminy, chronimy go jednocześnie przed częstymi infekcjami, a także grypą. Ponadto, witamina C ma swój znaczący udział we wzmacnianiu serca i naczyń krwionośnych, zmniejsza ryzyko miażdżycy. Witamina C jako silny przeciwutleniacz zwalczający wolne rodniki chroni przed ryzykiem zachorowania na nowotwory. Ponadto ma zbawienny wpływ na cerę i pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Sporo witaminy C znajduje się w natce pietruszki, cytrynie, aceroli, rokitniku, czarnej porzeczce, szpinaku, czerwonej papryce, owocach cytrusowych, truskawkach, kiwi, w kiszonkach. Na spadek witaminy C narażeni są palacze i osoby nadużywające alkoholu!
Brak witaminy A
To witamina, dzięki której sprawnie działa nasz wzrok. Jej niedobór łatwo rozpoznać po:
- łamliwych paznokciach,
- łamliwych i zbyt wypadających włosach,
- problemach ze skórą,
- gorszym widzeniu w porze wieczornej,
- suchości oczu,
- utracie odporności.
Witaminę A znajdziemy przede wszystkim w marchwi, batatach, czerwonej papryce, dyni, suszonych morelach, maśle, jajach i rybach, zwłaszcza tuńczyku.
Niedobór witaminy B12
Niedobór witaminy B12 można poznać po dojmującym braku energii, apatii, nerwowości i niewyspaniu. Taki stan może wpędzić organizm w stan ciągłego stresu, a nawet w depresję. Dochodzą do tego problemy z koncentracją. Na ten deficyt narażone są osoby pozostające na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej, a także osoby po 40. roku życia. Źródło tej witaminy to przede wszystkim mięso, produkty mleczne i jajka. B12 znajduje się także w wątróbce, śledziach, i rybach, jak: dorsz, łosoś, śledź.
Angelika Drygas
fot. envato elements