Jakie dania najczęściej zamawia się na Wielkanoc?
Większość osób na Wielkanoc zamawia tradycyjne dania, kojarzące się z tymi świętami. Na stole nie może zatem zabraknąć żurku, sałatki jarzynowej i świeżego pasztetu. Często zamawiane są także faszerowane jajka, ewentualnie dania mięsne typu pieczeń. Wiele gospodyń domowych samodzielnie przyrządza wielkanocne śniadanie, jednak zamawia deser - najczęściej mazurek, sernik lub babkę.
Ile kosztuje żurek na Wielkanoc 2024?
Żurek to zupa, która pojawi się na większości wielkanocnych stołów, bowiem jak mało co kojarzy się z tymi świętami. W niektórych domach dojrzewa już zakwas na tę zupę, jednak część osób zapewne zdecyduje się zamówić pyszny gotowy żurek.
Przeczytaj także: Przepis na doskonały wielkanocny żurek jak z dawnej wsi
Mieszkańcy dużych miast, jak Warszawa czy Kraków, mogą zamówić żurek od znanych restauratorek. Oferuje go na przykład Magda Gessler w cenie 85 zł/l. Z kolei w cateringu od Ewy Wachowicz cena za 1 litr żurku wynosi 40 zł. Na popularnym portalu sprzedażowym znaleźć można oferty zakupu tej zupy za 40 zł/l. Danie to mają w swojej ofercie także sklepy z gotowymi zupami – tam kosztuje ok. 40 zł za 1,5 l.
Wielkanocny żurek można zrobić tanim kosztem w domu, kupując wcześniej gotowy zakwas, zupę w proszku lub gotowe danie w kartonie. Ceny są następujące:
- żurek - koncentrat: 7,99 zł/300 ml
- gotowy do podgrzania żurek w kartonie: 8,29 zł/1,5 l
- żurek w saszetce: 7,99 zł/450 g
Sałatka jarzynowa z cateringu: jakie są ceny?
Wszyscy, którzy nie wyobrażają sobie świąt bez sałatki jarzynowej, ale nie mają czasu lub ochoty jej przygotowywać, mogą zamówić to danie w cateringu świątecznym. Znajdzie się niemal w każdej ofercie, choć ceny są różne. Zamawiając z restauracji Ewy Wachowicz trzeba zapłacić 60 zł/kg. Podobną cenę oferuje Magda Gessler: 65 zł/kg. Nieco tańsza jest sałatka jarzynowa w lokalnych firmach cateringowych: ceny wahają się od 40 do 50 zł/kg.
Przeczytaj także: Doskonała sałatka jarzynowa na Wielkanoc: poznaj sprytne triki!
Ceny cateringu wielkanocnego 2024: jajka i pasztety
Na świątecznych stołach znajdziemy także obowiązkowe jajka. Je także można kupić już udekorowane czy przyprawione. Za jajko gotowane w łupinach cebuli w świątecznej ofercie restauracji Ewy Wachowicz należy zapłacić 3 zł. Z kolei za jajka faszerowane w cateringu wielkanocnym płacimy od 15 do 25 zł za 4 sztuki (8 połówek jajek).
Przeczytaj także: Pomysły na faszerowane jajka – 3 przepisy, którym nikt nie oprze się w Wielkanoc!
Osoby, które na Wielkanoc chcą zaserwować gotowy pasztet, muszą przygotować się na wydatek rzędu 70-100 zł/kg w zależności od oferty danej firmy cateringowej.
Gotowe ciasta na Wielkanoc: ile kosztują w 2024 roku?
Wiele gospodyń samodzielnie szykuje śniadanie na wielkanocny poranek, jednak kupuje gotowe ciasta i desery. Ich oferta jest szeroka, jednak ceny mogą zaskoczyć. Za 1 kg sernika płacimy dziś ponad 100 zł: od 110 do nawet 170 zł! Nieco tańsze są mazurki: znajdziemy oferty za 45-60 zł za blaszkę, jednak miłośnicy wyrafinowanych smaków zapłacą więcej: mazurek pistacjowy czy matcha to koszt około 100 zł. A tradycyjne babki? Za drożdżową w luksusowych cukierniach zapłacimy około 100 zł/kg, z kolei cena ucieranych babek to mniej więcej 50-80 zł za ciasto o średnicy 24 cm.
Przeczytaj także: Mazurek pistacjowy będzie bezkonkurencyjny tej Wielkanocy! Jak go upiec?
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements