Przepisy na dania i desery z truskawkami
Maj i czerwiec to najlepszy czas na jedzenie truskawek. Owoce są świeże i powszechnie dostępne. Jeżeli masz ich dużo i chcesz przygotować wyjątkowe dania i desery, skorzystaj z naszych przepisów!
Przepis na wiosenną sałatkę z truskawkami i fetą
Dżem z truskawek w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie
Przepis na majowy piknik: babeczki z truskawkami i czekoladą
Przepis na sałatkę z kurczakiem i truskawkami
TOP 7 przepisów na najlepsze desery z truskawkami!
Przepis na sypane ciasto z truskawkami
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki krupczatki
- 0,5 szklanki kaszy manny
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 300 g truskawek
Przygotowanie:
Do miski wsyp płatki owsiane, mąkę pszenną, krupczatkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj suche składniki i podziel je na dwie części. Tortownicę wysmaruj masłem, wsyp połowę suchych składników. Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki, jeżeli owoce są duże, przekrój je na połówki. Ułóż truskawki na suchych składnikach i zasyp drugą połową mieszanki. Możesz udekorować owocami. Masło pokrój w cienkie plastry i połóż na wierzchu ciasta. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Piecz ciasto przez ok. 50 minut. Przed podaniem warto posypać cukrem pudrem.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements