StoryEditorImprezowe przekąski

5 pomysłów na słodkie i słone przekąski na andrzejkowe przyjęcie

Do nocy andrzejkowej zostało coraz mniej czasu! Jeśli planujesz przyjęcie z tej okazji, poznaj nasze propozycje na słodkie i słone przekąski w wydaniu na ciepło oraz na zimno. Zachwycisz swoich gości!

Domowe smażone paluszki serowe 

Składniki

  • 250 g twardego sera, np. typu mozzarella, 
  • 200 g mąki, 
  • 3 jajka, 
  • 250 g bułki tartej, 
  • sól, pieprz, 
  • olej do smażenia 

Przygotowanie

Jajka rozbij do talerza. Dopraw solą i pieprzem a następnie roztrzep za pomocą widelca. W osobnych talerzach umieść mąkę oraz bułkę tartą. Ser pokrój w słupki o grubości ok. 1 cm. Każdy słupek obtaczaj kolejno w jajku, mące, jajku i bułce tartej. Jeżeli chcesz, by panierka była grubsza, powtórz panierowanie w jajku i bułce raz jeszcze. Delikatnie przyklej palcami warstwę panierki do słupków sera. W szerokim rondlu rozgrzej olej, wkładaj do niego pojedyncze paluszki serowe i smaż aż się zarumienią. Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej i odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z ulubionym sosem i świeżymi warzywami.

Przeczytaj także: 3 pomysły na ciasto na przyjęcie andrzejkowe

image
FOTO: Envato Elements

Przepis na szaszłyki z szynką i brukselką 

Składniki

  • 300 g świeżej brukselki, 
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach, 
  • sól, pieprz, 
  • oliwa, 
  • ziarna sezamu 

Przygotowanie

Brukselkę umyj i oczyść. Przygotuj szpadki lub patyczki do szaszłyków. Na każdy patyczek nadziej szynkę, następnie brukselkę. Owiń ją szynką i nadziej kolejną brukselkę. Powtarzaj, aż zapełnisz patyczek. Ułóż je na blasze, polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Posyp ziarnami sezamu. Wstaw na 5-10 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. 

image
FOTO: Envato Elements

Straszna przekąska na Andrzejki: paluchy wiedźmy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 kostki masła
  • 50 g całych migdałów
  • 20 g proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Na stolnicę lub blat wsyp mąkę, cukier i pokrojone masło. Wbij jajko i dodaj proszek do pieczenia. Palcami zagniataj ciasto tak, by miało konsystencję kruszonki. Następnie zagnieć je, uformuj kulę i owiń folią spożywczą. Odstaw do lodówki na 40-60 minut. Ze schłodzonego ciasta odrywaj kawałki i formuj palce - warto, by były nierówne. W każdy palec wetknij migdał, który będzie udawał paznokieć. Ponacinaj ciasto płytko za pomocą noża, tworząc zmarszczki. Dodatkowo możesz posmarować je dżemem wiśniowym lub truskawkowym. Gotowe paluchy ułóż na blasze do pieczenia i piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 10-15 minut, aż się zarumienią.

Przeczytaj także: Jak zrobić soczystą i smaczną surówkę z czerwonej kapusty?

image
FOTO: Envato Elements

Jak zrobić napoleonkę bez pieczenia? 

Składniki

  • 3 szklanki mleka, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku, 
  • 200 g masła, 
  • 200 g herbatników, 
  • 4 żółtka 

Przygotowanie

Rozbij jajka, oddzielając żółtka od białek. Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą, białą masę. W garnku zagotuj mleko, dodaj proszek budyniowy oraz żółtka. Dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj około 5-7 minut, by masa zrobiła się gęsta. Następnie ostudź i połącz z roztopionym, ostudzonym masłem. 

Blachę lub naczynie wyłóż papierem do pieczenia. Układaj na nim herbatniki. Na herbatniki wylej masę budyniową. Przykryj drugą częścią ciasteczek lub pokrusz je drobno i posyp masę po wierzchu. Odstaw deser do lodówki na 5-6 godzin, by całość dobrze zastygła. Pokrój na mniejsze części. Podawaj schłodzone. 

Przeczytaj także: Przyprawiona marchewka na ciepło - wyborny dodatek do obiadu!

image
FOTO: Envato Elements

Przepis na babeczki z dżemem śliwkowym 

Składniki

  • 0,5 szklanki cukru, 
  • 500 g mąki, 
  • 2 jajka, 
  • 125 g masła, 
  • 50 ml mleka, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 słoiczek dżemu śliwkowego 

Przygotowanie

Masło wraz z cukrem umieść w naczyniu i utrzyj na puszystą masę. Następnie wbij jajka i połącz składniki. W osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Potem dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj rózgą kuchenną. Na koniec wlej mleko, połącz wszystko na gładką masę. W blasze do muffinek umieść papilotki. Do każdej z nich nałóż płaską łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę dżemu śliwkowego i znów łyżkę ciasta. Tak przygotowane muffiny piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut. 

Przeczytaj także: 5 przepisów na fantastyczne ciasta, które podasz na rodzinnym spotkaniu

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. listopad 2024 12:02