StoryEditorDania na imprezę

Przepisy na słodkie i słone przekąski na przyjęcie andrzejkowe

Już niebawem andrzejki. Z tej okazji wiele osób urządza przyjęcia, na których w towarzystwie znajomych bawi się przy wróżbach, ale także rozkoszuje smacznymi przekąskami. Co podać na imprezie andrzejkowej, by zachwycić wszystkich gości? Poznaj proste przepisy na przekąski słodkie i słone!

Słona przekąska na ciepło: smażone paluszki serowe 

Składniki

  • 250 g twardego sera, np. typu mozzarella, 
  • 200 g mąki, 
  • 3 jajka, 
  • 250 g bułki tartej, 
  • sól, pieprz, 
  • olej do smażenia 

Przygotowanie

Jajka rozbij do talerza. Dopraw solą i pieprzem a następnie roztrzep za pomocą widelca. W osobnych talerzach umieść mąkę oraz bułkę tartą. Ser pokrój w słupki o grubości ok. 1 cm. Każdy słupek obtaczaj kolejno w jajku, mące, jajku i bułce tartej. Jeżeli chcesz, by panierka była grubsza, powtórz panierowanie w jajku i bułce raz jeszcze. Delikatnie przyklej palcami warstwę panierki do słupków sera. W szerokim rondlu rozgrzej olej, wkładaj do niego pojedyncze paluszki serowe i smaż aż się zarumienią. Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej i odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z ulubionym sosem i świeżymi warzywami.

image
FOTO: Envato Elements

Szaszłyki z brukselką i szynką 

Składniki

  • 300 g świeżej brukselki, 
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach, 
  • sól, pieprz, 
  • oliwa, 
  • ziarna sezamu 

Przygotowanie

Brukselkę umyj i oczyść. Przygotuj szpadki lub patyczki do szaszłyków. Na każdy patyczek nadziej szynkę, następnie brukselkę. Owiń ją szynką i nadziej kolejną brukselkę. Powtarzaj, aż zapełnisz patyczek. Ułóż je na blasze, polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Posyp ziarnami sezamu. Wstaw na 5-10 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. 

image
FOTO: Envato Elements

Napoleonka - słodka przekąska na zimno 

Składniki

  • 3 szklanki mleka, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku, 
  • 200 g masła, 
  • 200 g herbatników, 
  • 4 żółtka 

Przygotowanie

Rozbij jajka, oddzielając żółtka od białek. Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą, białą masę. W garnku zagotuj mleko, dodaj proszek budyniowy oraz żółtka. Dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj około 5-7 minut, by masa zrobiła się gęsta. Następnie ostudź i połącz z roztopionym, ostudzonym masłem. 

Blachę lub naczynie wyłóż papierem do pieczenia. Układaj na nim herbatniki. Na herbatniki wylej masę budyniową. Przykryj drugą częścią ciasteczek lub pokrusz je drobno i posyp masę po wierzchu. Odstaw deser do lodówki na 5-6 godzin, by całość dobrze zastygła. Pokrój na mniejsze części. Podawaj schłodzone. 

image
FOTO: Envato Elements

Muffiny z dżemem śliwkowym 

Składniki

  • 0,5 szklanki cukru, 
  • 500 g mąki, 
  • 2 jajka, 
  • 125 g masła, 
  • 50 ml mleka, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 słoiczek dżemu śliwkowego 

Przygotowanie

Masło wraz z cukrem umieść w naczyniu i utrzyj na puszystą masę. Następnie wbij jajka i połącz składniki. W osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Potem dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj rózgą kuchenną. Na koniec wlej mleko, połącz wszystko na gładką masę. W blasze do muffinek umieść papilotki. Do każdej z nich nałóż płaską łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę dżemu śliwkowego i znów łyżkę ciasta. Tak przygotowane muffiny piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 09:57