Domowe smażone paluszki serowe
Składniki:
- 250 g twardego sera, np. typu mozzarella,
- 200 g mąki,
- 3 jajka,
- 250 g bułki tartej,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajka rozbij do talerza. Dopraw solą i pieprzem a następnie roztrzep za pomocą widelca. W osobnych talerzach umieść mąkę oraz bułkę tartą. Ser pokrój w słupki o grubości ok. 1 cm. Każdy słupek obtaczaj kolejno w jajku, mące, jajku i bułce tartej. Jeżeli chcesz, by panierka była grubsza, powtórz panierowanie w jajku i bułce raz jeszcze. Delikatnie przyklej palcami warstwę panierki do słupków sera. W szerokim rondlu rozgrzej olej, wkładaj do niego pojedyncze paluszki serowe i smaż aż się zarumienią. Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej i odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z ulubionym sosem i świeżymi warzywami.
Przeczytaj także: 3 pomysły na ciasto na przyjęcie andrzejkowe
Przepis na szaszłyki z szynką i brukselką
Składniki:
- 300 g świeżej brukselki,
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach,
- sól, pieprz,
- oliwa,
- ziarna sezamu
Przygotowanie:
Brukselkę umyj i oczyść. Przygotuj szpadki lub patyczki do szaszłyków. Na każdy patyczek nadziej szynkę, następnie brukselkę. Owiń ją szynką i nadziej kolejną brukselkę. Powtarzaj, aż zapełnisz patyczek. Ułóż je na blasze, polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Posyp ziarnami sezamu. Wstaw na 5-10 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Straszna przekąska na Andrzejki: paluchy wiedźmy
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1,5 kostki masła
- 50 g całych migdałów
- 20 g proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Na stolnicę lub blat wsyp mąkę, cukier i pokrojone masło. Wbij jajko i dodaj proszek do pieczenia. Palcami zagniataj ciasto tak, by miało konsystencję kruszonki. Następnie zagnieć je, uformuj kulę i owiń folią spożywczą. Odstaw do lodówki na 40-60 minut. Ze schłodzonego ciasta odrywaj kawałki i formuj palce - warto, by były nierówne. W każdy palec wetknij migdał, który będzie udawał paznokieć. Ponacinaj ciasto płytko za pomocą noża, tworząc zmarszczki. Dodatkowo możesz posmarować je dżemem wiśniowym lub truskawkowym. Gotowe paluchy ułóż na blasze do pieczenia i piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 10-15 minut, aż się zarumienią.
Przeczytaj także: Jak zrobić soczystą i smaczną surówkę z czerwonej kapusty?
Jak zrobić napoleonkę bez pieczenia?
Składniki:
- 3 szklanki mleka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku,
- 200 g masła,
- 200 g herbatników,
- 4 żółtka
Przygotowanie:
Rozbij jajka, oddzielając żółtka od białek. Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą, białą masę. W garnku zagotuj mleko, dodaj proszek budyniowy oraz żółtka. Dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj około 5-7 minut, by masa zrobiła się gęsta. Następnie ostudź i połącz z roztopionym, ostudzonym masłem.
Blachę lub naczynie wyłóż papierem do pieczenia. Układaj na nim herbatniki. Na herbatniki wylej masę budyniową. Przykryj drugą częścią ciasteczek lub pokrusz je drobno i posyp masę po wierzchu. Odstaw deser do lodówki na 5-6 godzin, by całość dobrze zastygła. Pokrój na mniejsze części. Podawaj schłodzone.
Przeczytaj także: Przyprawiona marchewka na ciepło - wyborny dodatek do obiadu!
Przepis na babeczki z dżemem śliwkowym
Składniki:
- 0,5 szklanki cukru,
- 500 g mąki,
- 2 jajka,
- 125 g masła,
- 50 ml mleka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 słoiczek dżemu śliwkowego
Przygotowanie:
Masło wraz z cukrem umieść w naczyniu i utrzyj na puszystą masę. Następnie wbij jajka i połącz składniki. W osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Potem dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj rózgą kuchenną. Na koniec wlej mleko, połącz wszystko na gładką masę. W blasze do muffinek umieść papilotki. Do każdej z nich nałóż płaską łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę dżemu śliwkowego i znów łyżkę ciasta. Tak przygotowane muffiny piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
Przeczytaj także: 5 przepisów na fantastyczne ciasta, które podasz na rodzinnym spotkaniu
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements