StoryEditorTłusty czwartek

Ten jeden składnik sprawi, że pączki będą miękkie i puszyste! Poznaj sekretny trik

Sądzisz, że o pączkach wiesz już wszystko? Przekonajmy się! Istnieje prosty trik, by mieć pewność, że ulubiony wypiek będzie mięciutki i puszysty. Tajemniczy składnik, który trzeba dodać do ciasta, z całą pewnością masz w domu! W czym tkwi sekret idealnych pączków?

Przepisy na tłusty czwartek - każdy znajdzie coś dla siebie! 

Tłusty czwartek już za kilka dni. To dobra okazja, by pofolgować sobie nieco i przygotować słodkie wypieki oraz desery dla całej rodziny. Przygotowaliśmy dla was mnóstwo przepisów! Znajdziecie je w naszych artykułach: 

Nie tylko pączki i faworki. Co upiec na tłusty czwartek? 

Przepis na faworki z piekarnika bez smażenia 

Przepisy na słodki karnawał: pudding czekoladowy z truskawkami 

Te szybkie budyniowe pączki skradną każde serce! Poznaj przepis na tłusty czwartek 

5 nietypowych przepisów na pączki: świętuj tłusty czwartek w oryginalny sposób! 

Jak zrobić miękkie i puszyste pączki? 

Każda gospodyni domowa, która uwielbia smażyć pączki, ma własny przepis, często odziedziczony po mamie czy babci. W wielu starych recepturach znajdziemy zapis, by do ciasta na pączki dodać... ugotowane ziemniaki! To nie żadna pomyłka, lecz sposób na to, by otrzymać miękkie, puszyste pączki, które szybko znikną z talerzy. Gwarantujemy, że każdy będzie chciał poznać ich sekret! 

Przepis na doskonałe pączki z ziemniakami 

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków 
  • 0,5 kg mąki 
  • 50 g drożdży 
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 3 jajka 
  • 125 g masła 
  • olej do smażenia 

Przygotowanie

Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Z drożdży przygotuj zaczyn, zalewając je kilkoma łyżkami ciepłego mleka i dodając 2-3 łyżki cukru. Odstaw na 10-15 minut, by drożdże ruszyły. Gdy zaczyn będzie gotowy, dodaj go do ziemniaków wraz z jajkami, mąką oraz roztopionym i przestudzonym masłem. Ze wszystkich składników zagnieć gładkie ciasto. Gdy będzie gotowe, przykryj je ściereczką i odłóż na godzinę, by podwoiło objętość. Z wyrośniętego ciasta formuj niewielkie kulki i odkładaj je na blat na około 15 minut. W płaskim, szerokim rondlu rozgrzej olej do smażenia. Na gorący tłuszcz wrzucaj ostrożnie wyrośnięte pączki. Smaż około 3-5 minut, aż będą złotobrązowe.

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. pixabay

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
02. maj 2024 14:40