Jakie zalety mają pączki z piekarnika?
Do pączków nikogo nie trzeba długo namawiać! Są krągłe, słodkie, bogate w smaczne nadzienie, oblane lukrem i... niestety, tłuste. Ta ostatnia cecha sprawia, że wiele osób musi z nich zrezygnować - zwłaszcza ci, którzy muszą dbać o zdrowie. Na szczęście jest alternatywa: pączki z piekarnika! W smaku przypominają te smażone, ale mają mniej kalorii, ponieważ omija je kąpiel w głębokim tłuszczu. Dzięki temu sięgnąć po nie mogą również osoby na diecie oraz dbające o linię.
Przepisy na tłusty czwartek
Z okazji tłustego czwartku zebraliśmy dla was najlepsze przepisy na okolicznościowe słodkości - te smażone i te pieczone! Znajdziesz je w artykułach:
Ten jeden składnik sprawi, że pączki będą miękkie i puszyste! Poznaj sekretny trik
Nie tylko pączki i faworki. Co upiec na tłusty czwartek?
Przepis na faworki z piekarnika bez smażenia
5 nietypowych przepisów na pączki: świętuj tłusty czwartek w oryginalny sposób!
Te szybkie budyniowe pączki skradną każde serce! Poznaj przepis na tłusty czwartek
Przepis na pączki bez smażenia
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g prawdziwego masła
- 80 g cukru drobnego
- 40 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
- 200 ml mleka
- 4 duże żółtka
- szczypta soli
- 1 słoik ulubionego dżemu
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania rozczynu: pokrusz drożdże, zalej je kilkoma łyżkami letniego mleka, wsyp 2-3 łyżki cukru i 2-3 łyżki mąki. Przykryj i odstaw na 15 minut, by drożdże ruszyły.
Mąkę wsyp do miski. Dodaj rozczyn lub suszone drożdże, z których nie trzeba robić rozczynu. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do mąki wraz z rozpuszczonym i przestudzonym masłem oraz letnim mlekiem. Wsyp szczyptę soli i zacznij wyrabiać ciasto ręcznie lub za pomocą miksera. Może być nieco rzadsze niż tradycyjne ciasto drożdżowe. Gdy masa będzie gładka, przykryj naczynie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie ponownie lekko wyrób ciasto. Odrywaj równe porcje (po ok. 100 g), lekko rozwałkowuj i nakładaj do środka po 1 łyżeczce dżemu lub innego nadzienia. Zaklej i uformuj kulkę. Układaj pączki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy blacha się zapełni, odstaw jeszcze na 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz pączki przez około 20-25 minut, aż będą rumiane. Gdy ostygną, polukruj je lub posyp cukrem pudrem.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. pixabay