StoryEditorPrzepisy na pączki

Tłusty czwartek 2024: czy da się zrobić pączki bez smażenia? Przepis na pączki pieczone

Pączki to najchętniej wybierany wypiek przy okazji tłustego czwartku. Niestety, konieczność smażenia ich na głębokim tłuszczu odstrasza wiele osób, zwłaszcza tych, dla których ważne jest zdrowe żywienie. Czy da się uniknąć smażenia? Jak zrobić pączki z piekarnika?

Jakie zalety mają pączki z piekarnika? 

Do pączków nikogo nie trzeba długo namawiać! Są krągłe, słodkie, bogate w smaczne nadzienie, oblane lukrem i... niestety, tłuste. Ta ostatnia cecha sprawia, że wiele osób musi z nich zrezygnować - zwłaszcza ci, którzy muszą dbać o zdrowie. Na szczęście jest alternatywa: pączki z piekarnika! W smaku przypominają te smażone, ale mają mniej kalorii, ponieważ omija je kąpiel w głębokim tłuszczu. Dzięki temu sięgnąć po nie mogą również osoby na diecie oraz dbające o linię. 

Przepisy na tłusty czwartek 

Z okazji tłustego czwartku zebraliśmy dla was najlepsze przepisy na okolicznościowe słodkości - te smażone i te pieczone! Znajdziesz je w artykułach: 

Ten jeden składnik sprawi, że pączki będą miękkie i puszyste! Poznaj sekretny trik 

Nie tylko pączki i faworki. Co upiec na tłusty czwartek? 

Przepis na faworki z piekarnika bez smażenia 

5 nietypowych przepisów na pączki: świętuj tłusty czwartek w oryginalny sposób! 

Te szybkie budyniowe pączki skradną każde serce! Poznaj przepis na tłusty czwartek 

Przepis na pączki bez smażenia 

Składniki

  • 500 g mąki pszennej  
  • 100 g prawdziwego masła 
  • 80 g cukru drobnego 
  • 40 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant 
  • 200 ml mleka 
  • 4 duże żółtka 
  • szczypta soli 
  • 1 słoik ulubionego dżemu 

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania rozczynu: pokrusz drożdże, zalej je kilkoma łyżkami letniego mleka, wsyp 2-3 łyżki cukru i 2-3 łyżki mąki. Przykryj i odstaw na 15 minut, by drożdże ruszyły. 

Mąkę wsyp do miski. Dodaj rozczyn lub suszone drożdże, z których nie trzeba robić rozczynu. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do mąki wraz z rozpuszczonym i przestudzonym masłem oraz letnim mlekiem. Wsyp szczyptę soli i zacznij wyrabiać ciasto ręcznie lub za pomocą miksera. Może być nieco rzadsze niż tradycyjne ciasto drożdżowe. Gdy masa będzie gładka, przykryj naczynie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie ponownie lekko wyrób ciasto. Odrywaj równe porcje (po ok. 100 g), lekko rozwałkowuj i nakładaj do środka po 1 łyżeczce dżemu lub innego nadzienia. Zaklej i uformuj kulkę. Układaj pączki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy blacha się zapełni, odstaw jeszcze na 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz pączki przez około 20-25 minut, aż będą rumiane. Gdy ostygną, polukruj je lub posyp cukrem pudrem. 

 

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. pixabay

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
02. maj 2024 05:55