Inspiracje na grilla: jakie dania przygotować?
Sezon na grilla trwa w najlepsze! Jeżeli nie masz jeszcze dosyć dań z rusztu i wciąż poszukujesz nowych pomysłów na to, co by tu przygotować, koniecznie zajrzyj do naszych artykułów, w których zebraliśmy szereg inspiracji!
5 pomysłów na dania z kiełbasą z grilla
Sezonowe grillowanie: 3 pomysły na dania ze szparagami z grilla
Wegetariański HIT na grilla: sałatka z komosy ryżowej z pieczonymi warzywami
Ten prosty trik sprawi, że kaszanka nie pęknie na grillu! Poznaj wskazówki i usmaż idealną kaszankę
4 przepisy na grilla dla wegetarian
Przepis na ziemniaki z grilla z masłem czosnkowym
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 5 plasterków boczku wędzonego
- 100 g masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz z łupinek i pokrój w cienkie plastry. Boczek pokrój, dzieląc każdy plaster na 4 części. Czosnek obierz i posiekaj. W rondelku rozpuść masło, dodaj czosnek, podgrzewaj przez chwilę. Odstaw do wystudzenia.
Przygotuj niewielkie arkusze folii aluminiowej. Układaj plastry ziemniaków, smaruj je masłem czosnkowym i przekładaj boczkiem. Posyp solą i pieprzem. Owiń folią aluminiową i umieść na rozgrzanym grillu. Piecz około 40 minut, regularnie obracając.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements