StoryEditorDania z grilla

Ziemniaki z rusztu z masłem czosnkowym: pewny HIT na grilla!

Pamiętasz smak ziemniaków z ogniska? Odtwórz go, przygotowując grillowanie ziemniaki, podkręcone dodatkiem masła czosnkowego! Z pewnością zachwycą wszystkich obecnych na grillu. Przepis jest banalny!

Inspiracje na grilla: jakie dania przygotować? 

Sezon na grilla trwa w najlepsze! Jeżeli nie masz jeszcze dosyć dań z rusztu i wciąż poszukujesz nowych pomysłów na to, co by tu przygotować, koniecznie zajrzyj do naszych artykułów, w których zebraliśmy szereg inspiracji! 

5 pomysłów na dania z kiełbasą z grilla 

Sezonowe grillowanie: 3 pomysły na dania ze szparagami z grilla 

Wegetariański HIT na grilla: sałatka z komosy ryżowej z pieczonymi warzywami 

Ten prosty trik sprawi, że kaszanka nie pęknie na grillu! Poznaj wskazówki i usmaż idealną kaszankę 

4 przepisy na grilla dla wegetarian 

Przepis na ziemniaki z grilla z masłem czosnkowym 

Składniki: 

  • 500 g ziemniaków 
  • 5 plasterków boczku wędzonego  
  • 100 g masła 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Ziemniaki obierz z łupinek i pokrój w cienkie plastry. Boczek pokrój, dzieląc każdy plaster na 4 części. Czosnek obierz i posiekaj. W rondelku rozpuść masło, dodaj czosnek, podgrzewaj przez chwilę. Odstaw do wystudzenia. 

Przygotuj niewielkie arkusze folii aluminiowej. Układaj plastry ziemniaków, smaruj je masłem czosnkowym i przekładaj boczkiem. Posyp solą i pieprzem. Owiń folią aluminiową i umieść na rozgrzanym grillu. Piecz około 40 minut, regularnie obracając.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. czerwiec 2024 16:01