StoryEditorPrzepis na prima aprilis

Te zabawne ciastka wyglądają jak jajka sadzone! Odważysz się je upiec na Wielkanoc?

Jeżeli masz duże poczucie humoru i lubisz zaskakiwać kulinarnie swoich bliskich, nie możesz przejść obojętnie wobec przepisu na ciasteczka, które wyglądają jak sadzone jajka! W tym roku wielkanocny poniedziałek przypada w prima aprilis – nie będzie lepszej okazji, by upiec ten przysmak! Co będzie potrzebne, by przygotować ten kulinarny żarcik?

Co upiec na Wielkanoc? Jaki deser podać? 

Okres świąteczny wiąże się z celebracją wspólnych posiłków, zakończonych deserem. To okazja, by pokazać pełnię swoich możliwości cukierniczych. Niekiedy nie potrzeba wiele, by wyczarować zachwycające słodkości. Inspirację znajdziesz w naszych artykułach: 

Wegańska Wielkanoc? To możliwe! Przepis na wegańską babkę z majonezem 

Mazurek pistacjowy będzie bezkonkurencyjny tej Wielkanocy! Jak go upiec? 

3 pomysły na popisowy sernik na Wielkanoc 

Ciasto drożdżowe z rodzynkami na Wielkanoc. Smakuje jak od babci! 

3 nietypowe desery na Wielkanoc dla dzieci 

Żartobliwe ciastka-jajka na Wielkanoc – jak je upiec? 

Składniki

  • 150 g mąki, 
  • 100 g masła, 
  • 50 g cukru pudru, 
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany, 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli, 
  • cukier puder 

krem

  • 2 jajka, 
  • 2 cytryny, 
  • 110 g cukru, 
  • 70 g masła 

Przygotowanie

Dzień wcześniej przygotuj krem cytrynowy. Cytryny sparz wrzątkiem i wyszoruj. Otrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Umieść je w metalowej misce. Następnie wbij 2 jajka i wsyp cukier. Rozmieszaj i dodaj masło. Umieść miskę w kąpieli wodnej (czyli w garnku z wodą, podgrzewanym na małym ogniu) i podgrzewaj, cały czas mieszając zawartość trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Po około 10-15 minut całość przybierze konsystencję gęstego kremu. Tak przygotowaną masę odstaw do wystudzenia, a potem schowaj do lodówki. 

Mąkę przesiej do miski. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i posiekaj. Następnie wbij jajko, wlej śmietanę, wsyp cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieć wszystkie składniki na gładkie ciasto. Owiń je folią i odłóż do lodówki na godzinę. 

Schłodzone ciasto rozwałkuj dość cienko i wykrawaj z niego owale za pomocą noża lub foremki w kształcie jajka. Podziel wycięte kawałki na pół, w połowie zrób mniejszy otwór. Piecz ciasteczka w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut, aż się zarumienią. Wyjmij i wystudź. Ciasteczka bez dziurek posmaruj grubo kremem cytrynowym. Ciastka z dziurkami posyp cukrem pudrem. Następnie sklejaj je tak, by ciastko z otworem znalazło się na wierzchu. 

image
FOTO: Envato Elements

 

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. czerwiec 2024 22:20