
Co upiec na Wielkanoc? Jaki deser podać?
Okres świąteczny wiąże się z celebracją wspólnych posiłków, zakończonych deserem. To okazja, by pokazać pełnię swoich możliwości cukierniczych. Niekiedy nie potrzeba wiele, by wyczarować zachwycające słodkości. Inspirację znajdziesz w naszych artykułach:
Wegańska Wielkanoc? To możliwe! Przepis na wegańską babkę z majonezem
Mazurek pistacjowy będzie bezkonkurencyjny tej Wielkanocy! Jak go upiec?
3 pomysły na popisowy sernik na Wielkanoc
Ciasto drożdżowe z rodzynkami na Wielkanoc. Smakuje jak od babci!
3 nietypowe desery na Wielkanoc dla dzieci
Żartobliwe ciastka-jajka na Wielkanoc – jak je upiec?
Składniki:
- 150 g mąki,
- 100 g masła,
- 50 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- cukier puder
krem:
- 2 jajka,
- 2 cytryny,
- 110 g cukru,
- 70 g masła
Przygotowanie:
Dzień wcześniej przygotuj krem cytrynowy. Cytryny sparz wrzątkiem i wyszoruj. Otrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Umieść je w metalowej misce. Następnie wbij 2 jajka i wsyp cukier. Rozmieszaj i dodaj masło. Umieść miskę w kąpieli wodnej (czyli w garnku z wodą, podgrzewanym na małym ogniu) i podgrzewaj, cały czas mieszając zawartość trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Po około 10-15 minut całość przybierze konsystencję gęstego kremu. Tak przygotowaną masę odstaw do wystudzenia, a potem schowaj do lodówki.
Mąkę przesiej do miski. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i posiekaj. Następnie wbij jajko, wlej śmietanę, wsyp cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieć wszystkie składniki na gładkie ciasto. Owiń je folią i odłóż do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj dość cienko i wykrawaj z niego owale za pomocą noża lub foremki w kształcie jajka. Podziel wycięte kawałki na pół, w połowie zrób mniejszy otwór. Piecz ciasteczka w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut, aż się zarumienią. Wyjmij i wystudź. Ciasteczka bez dziurek posmaruj grubo kremem cytrynowym. Ciastka z dziurkami posyp cukrem pudrem. Następnie sklejaj je tak, by ciastko z otworem znalazło się na wierzchu.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements