StoryEditorFilozofia zdrowia

Dojo – poznajcie piątą porę roku!

21.08.2024., 10:00h

Dojo to sposób na piękne i zdrowe wprowadzenie do każdej nowej pory roku. Warto zaznajomić się z tym terminem, szczególnie gdy jesteśmy przed zmianą sezonów. Jak zadbać o siebie w tym szczególnym czasie?

Spis treści:

Dojo – kiedy dokładnie jest?

Dojo – co symbolizuje?

Co jeść w trakcie dojo?

Congee – kleik ryżowy

Przyzwyczailiśmy się do czterech pór roku, choć zmieniający się klimat może zniszczyć ten utarty tor. A wszystko z powodu globalnego ocieplenia. Nic dziwnego, że pojawienie się kolejnej pory roku – może wzbudzić sprzeciw. W medycynie chińskiej wyróżnia się bowiem dojo (czytaj dodżo) – to piąta roku, która pojawia się cztery razy w roku i poprzedza wiosnę, lato, jesień i zimę. Trwa jedynie 18 dni, ale może być źródłem do świetnego zdrowia i dobrego samopoczucia podczas następnych miesięcy.

Dojo – kiedy dokładnie jest?

26.01 – 12.02 dojo przed wiosną,

26.04 – 13.05 dojo poprzedzające lato,

26.07 – 12.08 dojo zwiastujące jesień,

26.10 – 12.11 dojo poprzedzające zimę.

Dojo – co symbolizuje?

To czas przygotowania się do zmiany pór roku, która zwykle przynosi nowe wyzwania i zupełnie inne warunki klimatyczne. Ciało potrzebuje czasu przejściowego, a zwłaszcza zaopiekowania i czułości. To okres transformacji.

Zobacz także: Czym jest dieta dla mózgu? Czy dieta MIND chroni przed chorobą Alzheimera?

Filozofia Pięciu Przemian, bazująca w dużej mierze na odpowiednim pożywieniu, pokazuje, jak ważne są w danym czasie narządy ludzkie. Dla dojo zarezerwowana jest przede wszystkim śledziona i żołądek – o nie powinniśmy zadbać w szczególności. Układ pokarmowy w tym czasie potrzebuje szczególnego wsparcia, należy go więc wzmocnić, aby zyskać większą odporność na jesień, kiedy to jesteśmy narażeni na wilgoć i wyziębienie. Warto wiedzieć, że dojo przyporządkowany jest element Ziemi.

image
Dojo – co symbolizuje?
FOTO: Envato Elements

Co jeść w trakcie dojo?

Warto w tym czasie przestawić się na posiłki otulające, ciepłe, kleiste, o naturalnie słodkim smaku. Musimy unikać suchości, wilgoci, zimna.

Sprawdzą się zwłaszcza:

  • dynia,
  • bataty,
  • marchewka,
  • ziemniaki,
  • płatki owsiane,
  • strączki 
  • masło,
  • jajka,
  • gotowane lub pieczone jabłka, gruszki,

image
Pomysł na przekąskę

Luksus za grosze: grzanki z karmelizowaną brzoskwinią i serem

Warto gotować zawiesiste zupy, gulasze, leczo, kaszki i owsianki (hp. krem z batatów, owsiankę z dynią). Mięso dobrej jakości zjadamy sporadycznie i rezygnujemy z cukru, zbyt dużej ilości nabiału i ostrych przypraw, produktów z mąki pszennej, surowych warzyw i soków. Unikamy tytoniu, kawy i herbaty. Posiłki powinny być regularne – początek dnia najlepiej zaplanować z ciepłym śniadaniem do godziny 9.00. Ostatnie danie spożywamy do godziny 18.00.

​Congee – kleik ryżowy

Oto przepis na zdrowy posiłek wspierający śledzionę i żołądek. Receptura pochodzi ze strony: tcmblog.pl.  

Składniki:

  • ćwierć szklanki kaszy jaglanej,
  • ćwierć szklanki czerwonej soczewicy,
  • 4 daktyle chińskie (Da Zao),
  • 1 jabłko,
  • ćwierć łyżeczki kurkumy,
  • kilka nasion kopru włoskiego,
  • masło lub olej lniany.

Wykonanie:

Wszystkie składniki poza tłuszczem umieszczamy w wodzie, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu do momentu rozgotowania składników (przynajmniej 40 min.) Na końcu dodajemy łyżkę masła lub polewamy congee olejem lnianym. Danie można zjadać z ulubionymi dodatkami (np. domową konfiturą).

Fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. wrzesień 2024 18:09