Co zrobić z truskawek? Nasze przepisy
Trwa obecnie sezon na truskawki. Warto wykorzystać jak najwięcej tych owoców, póki są smaczne i świeże. Jeżeli szukasz inspiracji na desery, dania i przetwory z truskawek, zajrzyj do naszych przepisów:
Przepis na wiosenną sałatkę z truskawkami i fetą
Dżem z truskawek w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie
Przepis na majowy piknik: babeczki z truskawkami i czekoladą
Przepis na sałatkę z kurczakiem i truskawkami
TOP 7 przepisów na najlepsze desery z truskawkami!
Przepis na sypane ciasto z truskawkami: nie ma sobie równych!
Przepis na ślimaczki drożdżowe z truskawkami i serem
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suszonych instant
- 70 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 100 ml wody
- 100 g roztopionego masła
- 400 g truskawek
- 500 g twarogu półtłustego
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj suszone drożdże, cukier oraz sól. Wlej mleko i wodę, zagnieć ciasto na gładką masę. Pod koniec zagniatania dodaj rozpuszczone i ostudzone masło. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój owoce na połówki.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć, a potem rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj go dość grubo twarogiem a na serze ułóż pokrojone truskawki. Następnie zwiń ciasto w rulon i pokrój na grube plastry. Ułóż ślimaczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz drożdżówki przez około 25 minut. Gdy ostygną, przygotuj lukier: połącz cukier puder, sok z cytryny i gorącą wodę na gęstą masę i smaruj nią wszystkie bułeczki.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements