Jakie przetwory można robić w sierpniu?
Osoby, które kierują się w swoich kuchniach zasadą sezonowości, z pewnością doskonale wiedzą, kiedy robić jakie przetwory. Tym, którzy potrzebują ściągawki, podpowiadamy: w sierpniu wciąż możesz przygotowywać weki! Przede wszystkim ze śliwek - to czas na pierwsze powidła czy domową nutellę śliwkową. Nie zapomnij też o malinach, zrobisz z nich dżem i nalewkę! Pod koniec miesiąca na krzaczkach dojrzeją jeżyny. Jeżeli lubisz ich smak, przygotuj z nich konfitury lub chutney. Z kolei wśród warzyw warto nadal doceniać cukinię - jej krzaczki wciąż owocują, zrobisz z nich niejedną zaprawę. Sierpień to także czas na paprykę, zwłaszcza konserwową! Z ogrodu można także nadal przynosić ogórki. W niektórych warzywnikach ostała się pewnie fasolka szparagowa - ją także można obrobić i zachować na zimę!
Sałatka warzywna z cukinii i ogórka do słoików
Składniki:
- 1,5 kg ogórków gruntowych,
- 600 g cukinii,
- 0,5 kg marchewki,
- 2 papryki czerwone,
- 1 papryka żółta,
- 4 cebule,
- 1 główka czosnku,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka octu,
- 1 szklanka cukru,
- 2 - 3 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
Przygotowanie:
Ogórki zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Następnie opłucz z ewentualnego brudu i poszatkuj lub pokrój w kostkę. Cukinię umyj i pokrój w plastry lub półplasterki, w zależności od tego, jaka jest duża. Z umytych papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek obierz i pokrój w plastry. Wszystkie warzywa umieść w dużej misce. Zalej octem i olejem, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie znów wymieszaj i przełóż do czystych, wyparzonych słoików. W razie potrzeby wlej trochę pozostałej w misce zalewy. Zakręć słoiki i pasteryzuj we wrzątku przez 15 minut.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements