StoryEditorPrzetwory z warzyw

Przepis na sałatkę warzywną do słoików z ogórków, cukinii i papryki!

Póki trwa sezon na przygotowywanie przetworów, trzeba z niego korzystać do maksimum! Weź z ogródka ostatnie ogórki, przerośniętą cukinię i świeżą paprykę - wyczarujesz z nich wspaniałą sałatkę do słoików. Jak ją zrobić?

Jakie przetwory można robić w sierpniu? 

Osoby, które kierują się w swoich kuchniach zasadą sezonowości, z pewnością doskonale wiedzą, kiedy robić jakie przetwory. Tym, którzy potrzebują ściągawki, podpowiadamy: w sierpniu wciąż możesz przygotowywać weki! Przede wszystkim ze śliwek - to czas na pierwsze powidła czy domową nutellę śliwkową. Nie zapomnij też o malinach, zrobisz z nich dżem i nalewkę! Pod koniec miesiąca na krzaczkach dojrzeją jeżyny. Jeżeli lubisz ich smak, przygotuj z nich konfitury lub chutney. Z kolei wśród warzyw warto nadal doceniać cukinię - jej krzaczki wciąż owocują, zrobisz z nich niejedną zaprawę. Sierpień to także czas na paprykę, zwłaszcza konserwową! Z ogrodu można także nadal przynosić ogórki. W niektórych warzywnikach ostała się pewnie fasolka szparagowa - ją także można obrobić i zachować na zimę! 

Sałatka warzywna z cukinii i ogórka do słoików 

Składniki

  • 1,5 kg ogórków gruntowych, 
  • 600 g cukinii, 
  • 0,5 kg marchewki, 
  • 2 papryki czerwone, 
  • 1 papryka żółta, 
  • 4 cebule, 
  • 1 główka czosnku, 
  • 1 szklanka oleju, 
  • 1 szklanka octu, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 2 - 3 łyżeczki soli, 
  • 2 łyżeczki pieprzu w ziarnach 

Przygotowanie

Ogórki zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Następnie opłucz z ewentualnego brudu i poszatkuj lub pokrój w kostkę. Cukinię umyj i pokrój w plastry lub półplasterki, w zależności od tego, jaka jest duża. Z umytych papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek obierz i pokrój w plastry. Wszystkie warzywa umieść w dużej misce. Zalej octem i olejem, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie znów wymieszaj i przełóż do czystych, wyparzonych słoików. W razie potrzeby wlej trochę pozostałej w misce zalewy. Zakręć słoiki i pasteryzuj we wrzątku przez 15 minut.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
08. wrzesień 2024 15:38