StoryEditorKGW w Polsce

Bitwa Regionów 2022. Które KGW wystąpią w wielkim finale?

09.12.2022., 12:00h

Finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” odbędzie już 10 grudnia w Pułtusku. O pierwsze miejsce powalczy 16 kół gospodyń wiejskich z całej Polski.

Trzeci etap Konkursu Bitwa Regionów to wielki finał. Będzie polegał na przygotowaniu i zaprezentowaniu, przez wyłonione w ramach drugiego etapu KGW, potrawy konkursowej. Wybranie zwycięzców nastąpi na podstawie decyzji Jury Konkursowego z uwzględnieniem następujących kryteriów:

  • spełnienie warunków określonych Regulaminem: 10%,
  • walory degustacyjne potraw, tj. smak i zestawienie smakowe składników, aromat potrawy, tekstura poszczególnych elementów potrawy: 60%,
  • wykonanie i sposób prezentacji potrawy konkursowej, tj. proporcjonalność dania, estetyka prezentacji potrawy na talerzu, kolorystyka, kreatywność: 20%, 
  • regionalne elementy dekoracyjne i estetyka wyglądu: 10%.

Bitwa Regionów 2022 – nagrody

Spośród 16 zespołów trzy najlepsze staną na podium, a na zwycięskie drużyny czekają nagrody pieniężne:

  •     I miejsce – 25 000 zł,
  •     II miejsce – 15 000 zł,
  •    III miejsce – 10 000 zł.

Laureat I miejsca otrzyma nagrodę dodatkową – wyjazd dla 5 członków KGW na zagraniczne targi rolno-spożywcze!

image
FOTO: Kowr/facebook

Koła Gospodyń Wiejskich zakwalifikowane do III etapu konkursu

KUJAWSKO-POMORSKIE: Koło Gospodyń Wiejskich w Krzekotowie – Szynka parzona z kością – Wielkanocna

MAZOWIECKIE: Koło Gospodyń Wiejskich w Pniewie "Pniewianki" – Kotlety z kaszy gryczanej z grzybami

WARMIŃSKO-MAZURSKIE: Koło Gospodyń Wiejskich w Pietrzwałdzie – Mazurska zupa klopsowa

PODLASKIE: Koło Gospodyń Wiejskich,,Zabielanki" w Zabielu – Faszerowany szczupak z Biebrzy w lekkiej galaretce podany z sosem tatarskim

POMORSKIE: Stowarzyszenie dla wsi Lubieszewo i nie tylko – Żeberka po żuławsku

ŁÓDZKIE: Koło Gospodyń Wiejskich Zapolanki – Kluski żelazne z żeberkami i kapustą zasmażaną

ZACHODNIOPOMORSKIE: Koło Gospodyń Wiejskich Strzebielewo – Gąska na szarej, szara na gąsce

LUBELSKIE: Koło Gospodyń Wiejskich Gospodarne Dominiczanki – Gryczaki z sosem grzybowym

WIELKOPOLSKIE: Koło Gospodyń Wiejskich w Lądku – Barszcz zabielany z szarymi kluchami

ŚLĄSKIE: Koło Gospodyń Wiejskich w Woli Libertowskiej – Potrawa z Woli Libertowskiej

LUBUSKIE: Koło Gospodyń Wiejskich "Bystra Woda" Brzeźnica – Gołąbki postne

MAŁOPOLSKIE: Koło Gospodyń Wiejskich Wsi Zalipie – Knedle ze śliwkami

DOLNOŚLĄSKIE: Koło Gospodyń Wiejskich w Laskach Wyśmienita – kaczka z Lasek z kluskami i kapustą

ŚWIĘTOKRZYSKIE: Koło Gospodyń Wiejskich Klimontowianki – Pierś z kaczki pieczona z jabłkami i majerankiem, podana z kopytkami i sałatką z pieczonych buraków

OPOLSKIE: Koło Gospodyń Wiejskich Zimna Wódka – Policzki wieprzowe z ciapkapustą

PODKARPACKIE: Koło Gospodyń Wiejskich w Szwedach "Szwedowianki" – Szwedzik

image
KGW w Polsce

Bitwy regionów 2022. Jakie danie zwyciężyło w województwie śląskim?

Celem Konkursu jest:

  • promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych,
  • promowanie oraz informowanie o produktach rolnych i żywnościowych, metodach ich produkcji, a także systemach jakości produktów rolnych i żywnościowych,
  • promowanie i wspieranie kół gospodyń wiejskich, w szczególności w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich.

POWODZENIA!!!

Oprac. Angelika Drygas

Fot. KOWR/Facebook

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 13:54