Trzeci etap Konkursu Bitwa Regionów to wielki finał. Będzie polegał na przygotowaniu i zaprezentowaniu, przez wyłonione w ramach drugiego etapu KGW, potrawy konkursowej. Wybranie zwycięzców nastąpi na podstawie decyzji Jury Konkursowego z uwzględnieniem następujących kryteriów:
- spełnienie warunków określonych Regulaminem: 10%,
- walory degustacyjne potraw, tj. smak i zestawienie smakowe składników, aromat potrawy, tekstura poszczególnych elementów potrawy: 60%,
- wykonanie i sposób prezentacji potrawy konkursowej, tj. proporcjonalność dania, estetyka prezentacji potrawy na talerzu, kolorystyka, kreatywność: 20%,
- regionalne elementy dekoracyjne i estetyka wyglądu: 10%.
Bitwa Regionów 2022 – nagrody
Spośród 16 zespołów trzy najlepsze staną na podium, a na zwycięskie drużyny czekają nagrody pieniężne:
- I miejsce – 25 000 zł,
- II miejsce – 15 000 zł,
- III miejsce – 10 000 zł.
Laureat I miejsca otrzyma nagrodę dodatkową – wyjazd dla 5 członków KGW na zagraniczne targi rolno-spożywcze!
Koła Gospodyń Wiejskich zakwalifikowane do III etapu konkursu
KUJAWSKO-POMORSKIE: Koło Gospodyń Wiejskich w Krzekotowie – Szynka parzona z kością – Wielkanocna
MAZOWIECKIE: Koło Gospodyń Wiejskich w Pniewie "Pniewianki" – Kotlety z kaszy gryczanej z grzybami
WARMIŃSKO-MAZURSKIE: Koło Gospodyń Wiejskich w Pietrzwałdzie – Mazurska zupa klopsowa
PODLASKIE: Koło Gospodyń Wiejskich,,Zabielanki" w Zabielu – Faszerowany szczupak z Biebrzy w lekkiej galaretce podany z sosem tatarskim
POMORSKIE: Stowarzyszenie dla wsi Lubieszewo i nie tylko – Żeberka po żuławsku
ŁÓDZKIE: Koło Gospodyń Wiejskich Zapolanki – Kluski żelazne z żeberkami i kapustą zasmażaną
ZACHODNIOPOMORSKIE: Koło Gospodyń Wiejskich Strzebielewo – Gąska na szarej, szara na gąsce
LUBELSKIE: Koło Gospodyń Wiejskich Gospodarne Dominiczanki – Gryczaki z sosem grzybowym
WIELKOPOLSKIE: Koło Gospodyń Wiejskich w Lądku – Barszcz zabielany z szarymi kluchami
ŚLĄSKIE: Koło Gospodyń Wiejskich w Woli Libertowskiej – Potrawa z Woli Libertowskiej
LUBUSKIE: Koło Gospodyń Wiejskich "Bystra Woda" Brzeźnica – Gołąbki postne
MAŁOPOLSKIE: Koło Gospodyń Wiejskich Wsi Zalipie – Knedle ze śliwkami
DOLNOŚLĄSKIE: Koło Gospodyń Wiejskich w Laskach Wyśmienita – kaczka z Lasek z kluskami i kapustą
ŚWIĘTOKRZYSKIE: Koło Gospodyń Wiejskich Klimontowianki – Pierś z kaczki pieczona z jabłkami i majerankiem, podana z kopytkami i sałatką z pieczonych buraków
OPOLSKIE: Koło Gospodyń Wiejskich Zimna Wódka – Policzki wieprzowe z ciapkapustą
PODKARPACKIE: Koło Gospodyń Wiejskich w Szwedach "Szwedowianki" – Szwedzik
Celem Konkursu jest:
- promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych,
- promowanie oraz informowanie o produktach rolnych i żywnościowych, metodach ich produkcji, a także systemach jakości produktów rolnych i żywnościowych,
- promowanie i wspieranie kół gospodyń wiejskich, w szczególności w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich.
POWODZENIA!!!
Oprac. Angelika Drygas
Fot. KOWR/Facebook