Spis treści:
Jakie wartości odżywcze mają jabłka?
Każda pora roku rządzi się swoimi prawami i obfituje w konkretne warzywa i owoce. Podążając za naturą, wybierajmy te produkty, które właśnie są dostępne. Będziemy wtedy mieć pewność, że owoce nie musiały być zakonserwowane, aby przetrwać długą podróż. Sięganie po to, co dostępne i po to, co rośnie lokalne to najlepsze rozwiązanie.
Sezonowe owoce zawierają dużo witamin i mają sporo wartości odżywczych. Są świeże i mają lepszą cenę. Natalia Kuraś, dietetyczka i ekspertka europejskiego programu GOOD MOVE – Trzymaj formę, radzi, które owoce najlepiej wybierać. Poleca przede wszystkim jabłka, gruszki, maliny, borówki oraz truskawki. Dlaczego?
Jakie wartości odżywcze mają jabłka?
Sezon na jabłka związany jest z jesienią, choć oczywiście dostępne są do kupienia przez cały rok. Jesienią są jednak najpyszniejsze. Jabłka mają sporo błonnika, witaminę C, beta-karoten, potas, błonnik, czy przeciwutleniacze, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Te walory sprawią, że jabłka nie tylko podnoszą odporność, ułatwią trawienie, ale także wzmacniają organizm narażony na nowotwory czy choroby sercowe. Te owoce są świetne dla osób będących na diecie, ponieważ są niskokaloryczne.
Potrawy z jabłek proponowane przez dietetyczkę to:
- Pieczone chipsy z jabłek i cynamonu.
- Owsianka z jabłkiem, jogurtem naturalnym i orzechami włoskimi.
- Deser chia na mleku kokosowym z jabłkiem, masłem orzechowym i twarogiem.
- Koktajl jabłkowo-szpinakowy.
- Pieczona szarlotka na spodzie owsianym z kruszonką z masła orzechowego.
Dlaczego warto jeść gruszki?
Gruszki są typowo jesiennym owocem. W ich składzie znajdziemy dużo antyoksydantów, antocyjanów i polifenoli. Warto je jeść, ponieważ zawierają witaminę C i E, potas i błonnik. Co z nich przyrządzić? Jest sporo możliwości! Można je połączyć z jogurtem, orzechami i płatkami owsianymi. Pyszna jest sałatka z dodatkiem gruszek, sera koziego i orzechów, a także tarta gruszkowa. Te owoce można też zapiekać i podawać np. z jogurtem.
Maliny dobre każdego dnia
Maliny to owoce, które najlepiej spożywać właśnie latem i jesienią. Są skarbnicą witamin, np. C, E, czy z grupy B. Zawierają także błonnik, potas, wapń, czy mangan. Są naturalnym źródłem antyoksydantów, chroniąc organizm człowieka przed ciężkimi chorobami. Mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Maliny chronią mózg człowieka przed chorobami neurodegeneracyjnymi. Jest sporo ciekawych receptur na malinowe dania, np. bowl z malinami, malinowy sorbet, owsiane muffinki z malinami, naleśniki z twarożkiem i malinami.
Borówki na polskim stole
Borówkami można zajadać się przez całe lato, aż do wczesnej jesieni. To pyszne i co najważniejsze niezwykle zdrowe owoce pełne antyoksydantów wspomagających walkę z wolnymi rodnikami. Spożywanie borówek nie tylko zasila organizm, ale także pomaga zmniejszać ciśnienie krwi. Owoce te są źródłem składników odżywczych, jak witamina A, C, mangan, czy błonnik pokarmowy.
Przeczytaj także: 10 ciekawych przepisów na owsiankę
Zalety owoców jagodowych
Te owoce (np. truskawki, maliny, jagody, borówki, jeżyny) przede wszystkim neutralizują wolne rodniki, pomagają zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych, stymulują proces powstawania nowych komórek nerwowych, poprawiają pamięć, przeciwdziałają insulinooporności, regulują trawienie, są niskokaloryczne i działają przeciwzapalnie.
Źródło: Materiały prasowe programu GOOD MOVE
fot. Envato elements